ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Εξισωτική αποζημίωση: Κλειδώνει η ημερομηνία πληρωμής για 21 Δεκεμβρίου

0

Έως 10 Δεκεμβρίου οι ενστάσεις

Στα 247 εκατ. ευρώ η ενίσχυση για να καλυφθούν οι ενταγμένοι

Πριν από τα Χριστούγεννα, και το αργότερο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου, θα έχει καταβληθεί, εκτός απροόπτου, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η οικονομική ενίσχυση στους δικαιούχους του Μέτρου 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» για τις αιτήσεις 2018. Μάλιστα, η χρηματοδότηση θα είναι αυξημένη κατά 17 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την πρόσκληση, προκειμένου να καλυφθεί ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων.

Η δημόσια δαπάνη, λοιπόν, έχει διαμορφωθεί στα 247 εκατ. ευρώ, και κατανέμεται:

Για το Υπομέτρο 13.1 που αφορά τη χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές, στα 158 εκατ. ευρώ.

Για το Υπομέτρο 13.2, που αφορά τη χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών, στα 89 εκατ. ευρώ.

Ενστάσεις

Όπως πρώτη αποκάλυψε η «ΥΧ» και το ypaithros.gr, σύμφωνα με τους πρώτους πίνακες εγκεκριμένων και απορριπτόμενων αιτήσεων στο Μέτρο 13, όπως ολοκληρώθηκε στις 26 Νοεμβρίου, ο αριθμός των παραγωγών που απορρίπτονται ανέρχεται περίπου σε 61.000.

Κατά των αποτελεσμάτων μπορούν να προσφύγουν οι παραγωγοί έως τις 10 Δεκεμβρίου. Η υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της καρτέλας αγρότη, όπου ο δικαιούχος συνδέεται με τους προσωπικούς του κωδικούς.

Η ενδικοφανής προσφυγή μπορεί να αφορά:

Επαναξιολόγηση της αίτησης ενίσχυσης.

Επαναξιολόγηση των οικονομικών κριτηρίων επιλογής.

Ένσταση κατά ενός ή περισσότερων κωδικών απόρριψης, όπως π.χ. μη ύπαρξη επιλέξιμων εκτάσεων σε ορεινή περιοχή, μη ύπαρξη επιλέξιμων εκτάσεων σε περιοχή με φυσικούς περιορισμούς εκτός ορεινών, μη ενεργός γεωργός κ.ά.

Συνταξιούχοι

Σημειώνεται ότι οι παραγωγοί που χαρακτηρίστηκαν από την ΑΑΔΕ ως «συνταξιούχοι», απορρίφθηκαν, καθώς δεν ξεκαθαρίστηκε ο διαχωρισμός της άμεσης και έμμεσης σύνταξης. Για τον λόγο αυτόν, όσοι ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία καλούνται να υποβάλουν ένσταση και να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα τους εξαιρέσουν από την κατηγορία της άμεσης σύνταξης.

Επιπλέον, όσον αφορά τους παραγωγούς, οι φορολογικές δηλώσεις των οποίων δεν είχαν εκκαθαριστεί και, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ήταν εν δυνάμει υπό έλεγχο ως προς την ιδιότητα του ‘‘συνταξιούχου’’, θεωρήθηκαν μη συνταξιούχοι, για τις ανάγκες της πρώτης κατάταξης. Αυτοί οι παραγωγοί, όμως, «θα δεσμευτούν από την επικείμενη πληρωμή προς έλεγχο της ιδιότητάς τους ως ‘‘συνταξιούχοι’’ και θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής πληρωμής συνυποβάλλοντας τα σχετικά δικαιολογητικά», τονίζει ο Οργανισμός. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», πρόκειται για περίπου 2.000 άτομα.

Διαδικασία

Μετά τις 10 Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσει ο διοικητικός έλεγχος. Θα ακολουθήσει ο υπολογισμός της τελικής κατάταξης του Μέτρου 13, λαμβάνοντας υπόψη και τις αποδεκτές προσφυγές, ώστε να οριστικοποιηθεί ο τελικός αριθμός δικαιούχων που εντάσσονται στο μέτρο, καθώς και το ποσό ένταξης ανά δικαιούχο.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, τα στοιχεία της τελικής κατάταξης θα μεταφερθούν στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας (ΟΠΣΑΑ), για να εκδοθεί από το ΥΠΑΑΤ η απόφαση ένταξης των δικαιούχων. Αμέσως μετά, θα διεκπεραιωθούν τα αιτήματα πληρωμής, τα οποία θα υπολογιστούν στον διασταυρωτικό έλεγχο που θα εξοφλήσει και τη Βασική Ενίσχυση.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ