ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Επί τάπητος το ζήτημα του μεταφορικού ισοδύναμου και του ακτοπλοϊκού αποκλεισμού του Ρεθύμνου

0

Το σοβαρό ζήτημα της εξαίρεσης της Κρήτης από το μεταφορικό ισοδύναμο, όπως διαμορφώθηκε πρόσφατα για τις νησιώτικες περιοχές, αλλά και του ακτοπλοϊκού αποκλεισμού του Ρεθύμνου, έθεσε επί τάπητος στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΑΕΝ κ. Νίκος Ρεϊζάκης. Ειδικότερα, κατά την τοποθέτηση του στην 44η Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα ο κ. Ρεϊζάκης, πήρε το λόγο μετά την εισήγηση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σαντορινιό, επισημαίνοντας,  τα πολύ σοβαρά προβλήματα του αποκλεισμού του νησιού της Κρήτης από το μεταφορικό ισοδύναμο καθώς και της ακτοπλοϊκής απομόνωσης του Ρεθύμνου από το λιμάνι του Πειραιά, ζητώντας την επίλυση τους. Αποτέλεσμα ήταν ο Υφυπουργός κ. Σαντορινιός, να τονίσει πως άμεσα θα καλέσει σύσκεψη στο γραφείο του για να εξεταστούν πιθανές λύσεις.

Ο κ. Ρεϊζάκης είπε συγκεκριμένα στην παρέμβαση του τα εξής: «Καλή σας μέρα εκ μέρους της ηπειρωτικής Κρήτης - έτσι όπως μας αντιμετωπίζετε - της 2ης μικρότερης εδαφικής περιφέρειας της χώρας μετά τα Ιονία νησιά.

Θέλουμε να γνωρίζουμε γιατί εξαιρέθηκε η Κρήτη από το μεταφορικό ισοδύναμο. Γνωρίζοντας, ότι η ρητή αυτή εξαίρεση παραγνωρίζει τον νησιωτικό χαρακτήρα της Κρήτης και τα μειονεκτήματα που αυτός συνεπάγεται για την οικονομική της ανάπτυξη σε σχέση με τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές που ευνοούνται με αυτό το μέτρο .

Εξαιρέσατε το νησί που προσφέρει το ποσοστό περίπου 5% στο ΑΕΠ της χώρας και μέσα στην κρίση έχει κάθε χρόνο ανοδική τάση. Δεν θα σας πω για τα νούμερα του τουρισμού και το τι ζημιά παθαίνει το νησί γιατί μας θεωρώ προνομιούχους σε αυτό, θα σας πω ενδεικτικά κάποια νούμερα του πρωτογενή τομέα που υστερεί σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα: 300 νταλίκες κάθε μέρα από Κρήτη για Πειραιά περίπου 240 με προϊόντα πρωτογενή τομέα .

Παράγουμε τον χρόνο περίπου 110 χιλιάδες τόνους λάδι, δηλαδή, το 1/3 της εγχώριας παραγωγής και εξάγουμε το 60%. Το λίτρο επιβαρύνεται με 0,30€ σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα .

Για να μην σας κουράσω άλλο θα πω ότι τα πορτοκάλια και το γάλα μας αυτή την στιγμή είναι προϊόντα που στο νησί μας έχουν μικρότερη αξία απ το εμφιαλωμένο νερό .

Ποτέ θα ενταχθούμε στο μέτρο αυτό ;

Γιατί απουσιάζατε απ τον αρχικό σχεδιασμό ;

Επίσης θα σας πω για μια κόμη φορά την ακτοπλοϊκή απομόνωση του Ρεθύμνου με τον Πειραιά, ζητώντας λύση.»

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Η παρέμβαση του κ. Ρεϊζάκη και η συζήτηση που προκάλεσε, έτυχε ιδιαίτερης εκτίμησης από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκο Δέμπα, ο οποίος έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου κ. Γιώργο Γιακουμάκη. Στην επιστολή αυτή ο κ. Δέμπας αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Γιακουμάκη,

Το Επιμελητήριο Καβάλας και εγώ προσωπικά θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την τοποθέτηση και την δυναμική παρουσία του μέλους του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου σας και αντιπρόεδρο του ΕΟΑΕΝ κ. Νικόλαο Ρεϊζάκη ο οποίος παρευρέθηκε στην 44η Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα. Ο κ. Ρεϊζάκης μέσω της καίριας τοποθέτησης του στην εισήγηση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σαντορινιό επεσήμανε τα πολύ σοβαρά προβλήματα του αποκλεισμού του νησιού της Κρήτης από το μεταφορικό ισοδύναμο καθώς και την ακτοπλοϊκή απομόνωση του Ρεθύμνου από το λιμάνι του Πειραιά και απαίτησε την άμεση επίλυσή τους.

Ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, γνωρίζοντας την σημαντικότητα της ένταξης στο πρόγραμμα και τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται για το νησί της Θάσου, επικροτώ την άποψή σας ότι η ένταξη του νησιού της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο είναι μείζονος σημασίας. Η Κρήτη ως ακρογωνιαίος λίθος στην στήριξη και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας, με το εμπόριο προϊόντων πρωτογενούς τομέα αλλά και με τις χιλιάδες των τουριστών που συρρέουν στο νησί κάθε χρόνο, είναι αναγκαίο και πρέπει να ενταχθεί στο εμπορικό ισοδύναμο ώστε να βγει από την απομόνωση και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Για τον λόγο αυτό τέτοιες τοποθετήσεις στα κέντρα λήψεις αποφάσεων κρίνονται απαραίτητες και σας συγχαίρω ακόμα μια φορά για την παρουσία των εκπροσώπων σας σε στη Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ. Εύχομαι και ελπίζω τα στελέχη του Επιμελητηρίου σας και εσείς προσωπικά να συνεχίσετε τις άοκνες προσπάθειές σας, σε συνεργασία βέβαια με όλους τους τοπικούς φορείς και τα Επιμελητήρια της Κρήτης, ώστε να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος και να έχει η Κρήτη την αντιμετώπιση που της αξίζει.»

 

Μ.Κ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ