ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κοινωνικό μέρισμα

0

Πληθώρα τροπολογιών ψηφίστηκαν, την Τετάρτη που μας πέρασε, από την Ολομέλεια της Βουλής και περιλαμβάνουν τα μέτρα ελάφρυνσης που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση, το τελευταίο διάστημα. Αυτή, είναι η καλή εξέλιξη των πραγμάτων…

Ανάμεσά τους οι τροπολογίες για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, για μειώσεις του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών των κερδών των επιχειρήσεων, για την αποκατάσταση και ανάπλαση των πυρόπληκτων περιοχών στους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας αλλά και για την παράταση του ισχύος των πινάκων επιτυχόντων εποχικών πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης. Μερικά από αυτά θα υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου, αλλά είναι μια καλή κίνηση…

Όλα έχουν το ενδιαφέρον τους, αλλά εμείς θα μείνουμε περισσότερο στο κοινωνικό μέρισμα που απασχολεί πολλούς συνανθρώπους μας και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ… Έστω κι αν το δεύτερο, θα είναι… μακροπρόθεσμο… Όπως έγινε γνωστό η διανομή του θα γίνει με τα ίδια κριτήρια που είχε γίνει και πέρσι και όπως ανακοίνωσε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, θα κυμανθεί σε περίπου 710 εκατομμύρια ευρώ.

Το μέρισμα αναμένεται να δοθεί μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων που θα υποβληθούν στην ειδική ιστοσελίδα η οποία θα ενεργοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη. Έν αναμονή λοιπόν, για όσους έχουν λόγους να το περιμένουν.

Μερικά εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης, το εισόδημα του νοικοκυριού, είναι ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει τα:

  • 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος
  • 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
  • 15.750 για νοικοκυριά με δύο ενηλίκους και ένα ανήλικο τέκνο
  • 18.000 για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα
  • 20.250 για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη με τρία ανήλικα τέκνα
  • 22.550 για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με τέσσερα ανήλικα τέκνα
  • 27.000 για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα

Παράλληλα, όπως είπαμε, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε και την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ λέγοντας ότι οι μειώσεις είναι σημαντικές για τα λαϊκά στρώματα και τη συντριπτική πλειονότητα της μεσαίας τάξης.

Ενδεικτικό των μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ που επέρχονται με την τροπολογία, είναι το παράδειγμα ενός διαμερίσματος στο Κερατσίνι 80 τ.μ. συνολικής αξίας 60.000 ευρώ και το οποίο σήμερα επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ 224 ευρώ, ο οποίος το 2019 θα είναι 157 ευρώ (μείωση 67 ευρώ ή κατά 30%).

Ειδικότερα η τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ του 2019 προβλέπει ότι:

Ο φόρος μειώνεται κατά 30% όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου, ανέρχεται ως 60.000 ευρώ.

Για το τμήμα της αξίας της ακίνητης περιουσίας που υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ η μείωση του φόρου κατά 30% περιορίζεται κατά 0,7 ευρώ ανά 1.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας και δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

Εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ και για το 2019 τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων.

Κάτι είναι κι αυτό. Σε μέρες όπου εκτός από τις ρυθμισμένες δόσεις στην Εφορία και τον ΕΝΦΙΑ, έχουν προστεθεί και τα τέλη κυκλοφορίας για το Ι.Χ. ή τη μοτοσικλέτα και σε καιρούς μνημονίων που η ανεργία τσακίζει, ενώ οι συνταξιούχοι βλέπουν το μισθό τους συνεχώς μειούμενο, μάλλον θα πρέπει να τη θεωρήσουμε ως μια θετική εξέλιξη για τους πολλούς.

Φυσικά οι αδικίες δεν θα πάψουν να υπάρχουν, αφού κάποιοι δεν θα πάρουν αυτή τη μικρή ανάσα για τυπικά και όχι ουσιαστικά προβλήματα. Αλλά είπαμε, αυτή είναι η ζωή κι έτσι πορευόμαστε. Το σύστημα, γενικότερα, είναι άδικο…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ