ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Πανέτοιμοι σε περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος

0

Συνεχίζεται η άσκηση «Jackal Stone», η οποία λαμβάνει χώρα τις τελευταίες μέρες στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ασκήσεις με σενάρια για την αντιμετώπιση αντιτρομοκρατικών ενεργειών θα πραγματοποιηθούν και στο Ηράκλειο, μέσα στις επόμενες μέρες (θα συνεχιστεί πιθανά ως τις 11 Δεκέμβρη).

Μέσα στο πλαίσιο της μεγάλης άσκησης που ξεκίνησε στην Κρήτη, είναι και μια σειρά από σενάρια που έχουν να κάνουν με καταστάσεις ακραίες, που όμως, δεν αποτελούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά πιθανές περιπτώσεις, τις οποίες δυστυχώς έχουμε δει να γίνονται πράξη, σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Η άσκηση αυτή που ξεκίνησε τις προηγούμενες μέρες χωρίστηκε σε δύο φάσεις, με την πρώτη να πραγματοποιείται στα Χανιά και τη δεύτερη στο Ηράκλειο.

Σε όλη τη διάρκεια της άσκησης άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη εκτελούν μια σειρά από σενάρια και εκδοχές έκτακτης ανάγκης.

Πρόκειται όπως είναι γνωστό για τη μεγαλύτερη αντιτρομοκρατική άσκηση που έχει διεξαχθεί ποτέ σε ελληνικό χώρο. Η άσκηση έχει ξεκινήσει από τις 2 Δεκεμβρίου, ενώ τη γενική ευθύνη έχει η αμερικανική διοίκηση Σούδας και από ελληνικής πλευράς επικεφαλής είναι η Ελληνική Αστυνομία.

Ενα από τα βασικά σενάρια της αντιτρομοκρατικής άσκησης ήταν η πραγματοποίηση πειρατείας σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες από τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι κομάντος επιχείρησαν πάνω στο βασικό σενάριο της πειρατείας από ένοπλους του ISIS σε πλοίο γεμάτο επιβάτες. Συγκεκριμένα το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την αντιμετώπιση τρομοκρατικής ενέργεια σε κρουαζιερόπλοιο και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, η πρώτη σε μια νησίδα στη Σούδα και η δεύτερη στην πόλη του Ηρακλείου.

Στην άσκηση συμμετέχουν συνολικά εκατοντάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι η πραγματοποίηση της μεγάλης αυτής άσκησης, είναι το αποτέλεσμα αρκετών μηνών προετοιμασίας, συναντήσεων και επαφών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τη διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ