ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

«Πόλεμος» πάνω από το αντικριστό κρέας!

0

Η προσπάθεια κατοχύρωσης του αντικριστού κρέατος που ψήνεται σχεδόν σε όλες της κτηνοτροφικές περιοχές της Κρήτης ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος  με την ονομασία «Ανωγειανό Οφτό», προκάλεσε από θυμηδία έως και εκνευρισμό στην κοινωνία του νησιού.  Η προσπάθεια των Ανωγειανών να οικειοποιηθούν την πλέον διαδεδομένη μέθοδο υπαίθριου ψησίματος κρέατος, προσέκρουσε στην  σφοδρή αντίδραση 32 πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης, οι οποίοι με επιστολή τους προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, ζητούν άμεση παρέμβαση για να σταματήσει κάθε διαδικασία.

Η ιστορία αυτή ξεκίνησε επειδή η δημοτική αρχή των Ανωγείων κίνησε διαδικασίες χαρακτηρισμού ως ΕΠΙΠ του γνωστού αντικριστού κρέατος με την ονομασία «Ανωγειανό Οφτό».  Μόλις αυτό έγινε γνωστό, συνολικά 32 πολιτιστικοί σύλλογοι ορεινών χωριών του νησιού αντέδρασαν έντονα και με παρέμβαση τους ζήτησαν το παραδοσιακό έδεσμα να χαρακτηριστεί όχι ανωγειανό αλλά κρητικό. Μάλιστα στην επιστολή τους ζητούν την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη σημειώνοντας ότι οι 32 σύλλογοι θα προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσουν το πολιτιστικό τους κεκτημένο.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Κύριε Περιφερειάρχη,

πριν από μερικές μέρες πληροφορηθήκαμε τις προθέσεις των Ανωγείων, δια μέσου του αντιδημάρχου κ. Βασίλη Σμπώκου, να προβούν σε ενέργειες για την κατοχύρωση του Αντικριστού Κρήτης ως «Ανωγεινού οφτού» με την μέθοδο ΕΠΙΠ (Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν) προκειμένου να διασφαλιστεί ή γεωγραφική ένδειξη του προϊόντος ως πνευματική ιδιοκτησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η είδηση έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση αλλά και γέλωτα, αφού φαίνεται ότι για κάποιους η γραφικότητα δεν έχει όρια. Για όλους εμάς που ζούμε ή καταγόμαστε από τα χωριά που βρίσκονται γύρω από τους πρόποδες του Ψηλορείτη , το «αντικριστό» ή «οφτό» κατά άλλους αποτελεί κοινή πολιτιστική κληρονομιά. Το Αντικριστό είναι μέρος της γαστρονομικής μας κουλτούρας και σύμφωνα με την βιβλιογραφία η ιστορική του ρίζα ξεκινά αιώνες πριν ανοίξει οι όρεξη κάποιων για την ιδιοποίηση του .Αποτελεί πατροπαράδοτο έθιμο που πέρασε από γενιά σε γενιά μέχρι τις μέρες μας, και σήμερα είναι κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των περιοχών που βρίσκονται γύρω από τον Ψηλορείτη και όχι μόνο.

Το πιο μελανό σημείο της ανακοίνωσης όμως είναι ότι σε αυτή την προσπάθεια καπήλευσης και παραχάραξης της ιστορίας, αρωγός είναι η Περιφέρεια Κρήτης – κατά τον κ.Σμπώκο- προκειμένου να καταρτιστεί φάκελος, να κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εν συνεχεία να περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση. Όλοι οι σύλλογοι που υπογράφουμε την επιστολή διαμαρτυρίας σας καλούμε να πάρετε θέση εγγράφως, ως το αρμόδιο θεσμικό όργανο για το θέμα, και σας γνωστοποιούμε ότι θα προχωρήσουμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσουμε το κοινό πολιτισμικό μας κεκτημένο.

Τέλος προτείνουμε η περιφέρεια να αναλάβει δράσεις για την κατοχύρωση με την μέθοδο ΕΠΙΠ (Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν) προκειμένου να διασφαλιστεί ή γεωγραφική ένδειξη του προϊόντος ως πνευματική ιδιοκτησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον τίτλο «Κρητικό Οφτό» ή «Κρητικό Αντικριστό», ούτως ώστε να καλύψει όλες τις περιοχές που μετέχουν σε αυτό το γαστρονομικό, πολιτιστικό χαρακτηριστικό.

Αναμένουμε την απάντηση και τις ενέργειες σας.

Την επιστολή υπογράφουν οι  σύλλογοι Μυλοποταμιτών,  Ζωνιανών, Αξού, Βενίου, Λειβαδίων, Κράνας, Γέργερης, Νίβριτου, Ζαρού, Κρουσώνα, Αγ.Βαρβάρας, Πλατανίων Αμαρίου, Μέρωνα, Βοριζίων, Γερακαρίου, Πανασού,  Μαστραχιανών, Καρδιαμανών, Καμαρών, Αποδούλου, Χελιανών,  Άνω Ασιτών, Κάτω Ασιτών, Απομαρμά, Πυργού, Πετροκεφαλίου, Μονίσκιων, Αγ.Ιωάννη, Μοναστηρακίου, Τύλισσου και Λουτρακίου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ