ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Τουρισμός στην Κρήτη: Νέα ξενοδοχεία, επισκέπτες όλο τον χρόνο και θετικά μηνύματα για τις γιορτές

0

Περαιτέρω ώθηση στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης θα δώσουν οι 34 νέες άδειες ξενοδοχειακών μονάδων σε όλο το νησί, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης.

Οι άδειες αυτές σχετίζονται με:

-Παλιά ξενοδοχεία τα οποία θέλουν να είναι απόλυτα συμβατά με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θέλουν να ανανεώσουν τις άδειές τους

-Ξενοδοχειακά συγκροτήματα τα οποία θέλουν να κάνουν επέκταση ή ανακαίνιση και...

-Νέες ξενοδοχειακές μονάδες που πρόκειται να χτιστούν σε περιοχές της Κρήτης.

«Σαφώς δεν είναι όλες για μεγάλα ξενοδοχεία - ο αριθμός των κλινών σε κάποιες από αυτές είναι περιορισμένος, αλλά σίγουρα, νέες ποιοτικές μονάδες μπορούν να αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν», υπογράμμισε ο κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης, αναφερόμενος κατά κύριο λόγο στην τρίτη κατηγορία, με τον ίδιο πάντως να στέκεται στο γεγονός ότι «παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία βλέπουμε ότι επιχειρηματίες κι επενδυτές -τόσο Έλληνες όσο και ξένοι- μπαίνουν στον στίβο των επενδύσεων».

Ο εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης κάνοντας τον απολογισμό της (επίσημης) τουριστικής περιόδου που αφήνουμε πίσω μας, παρατήρησε ότι « η σεζόν του 2018 έκλεισε με θετικό πρόσημο και είναι πάρα πολύ ευχάριστο αυτό».

Με τον πήχη να είναι ανεβασμένος, το 2019 θα είναι μία «χρονιά πρόκληση», όπως την χαρακτήρισε κι ο κ. Βαμιεδάκης, «καθότι προερχόμαστε από τέσσερις συνεχόμενες θετικές χρονιές και ταυτόχρονα οι γείτονές μας μπαίνουν πάρα πολύ επιθετικά και δυναμικά στο παιχνίδι του ανταγωνισμού, κάτι το οποίο σίγουρα θα πρέπει να μας κρατάει σε εγρήγορση και ετοιμότητα έτσι ώστε να γίνουν οι σωστές και στοχευμένες κινήσεις και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή τη θετική δυναμική και να έχουμε άλλη μία θετική χρονιά».

Τουρισμός στην Κρήτη: Νέα ξενοδοχεία, επισκέπτες όλο τον χρόνο και θετικά μηνύματα για τις γιορτές

«Οκτάμηνη καλοκαιρινή περίοδος», με μπόνους... έναν μήνα παραπάνω!

Την ίδια στιγμή το μεγαλεπήβολο σχέδιο για την ύπαρξη τουριστικών ροών και τις 365 ημέρες του χρόνου στην Κρήτη σημειώνει διαρκή πρόοδο: «Με σταθερά και σίγουρα βήματα προχωράμε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Πιστεύω ότι κάθε χρόνο θα βελτιώνεται η κατάσταση», υποστήριξε ο κ. Βαμιεδάκης, ο οποίος μίλησε για «ραγδαία βελτίωση», παραθέτοντας... στοιχεία: «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η τουριστική σεζόν επιμηκύνεται κατά μία εβδομάδα. Ενώ το 2014 οι τελευταίες πτήσεις τσάρτερ έφευγαν τέλη του Οκτώβρη, φέτος είδαμε είχαμε ναυλωμένες πτήσεις τσάρτερ μέχρι και τα τέλη του Νοέμβρη. Άρα έχουμε κερδίσει έναν μήνα! Έχει βελτιωθεί η κάλυψη και η πληρότητα των ξενοδοχείων από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά η καλοκαιρινή σεζόν έχει γίνει οκτάμηνη, με ό,τι αυτό συναπάγεται σε επίπεδο εσόδων και δημιουργίας θέσεων εργασίας».

10.000 επιπλέον επισκέπτες, «αυξημένη κίνηση» τα Χριστούγεννα

Όσον αφορά το χειμερινό πρόγραμμα του τουρισμού, ο κ. Βαμιεδάκης ανέφερε ότι «πέρσι ήρθαν περί τις 50.000 επισκέπτες στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, από Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ενός ταξιδιωτικού οργανισμού, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι θέσεις φέτος και να ξεπεράσουν τις 60.000»

Ο εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης εκτίμησε ακόμη ότι «θα υπάρξει αυξημένη κίνηση κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων», κι αυτό οφείλεται όπως είπε ο ίδιος στην ανάπτυξη που παρουσιάζει ο τουρισμός πόλης: «Βλέπουμε ήδη ότι οι πληρότητες στα ξενοδοχεία πόλεως, στο Ηράκλειο αλλά και στα Χανιά,στο Ρέθυμνο και στον Άγιο Νικόλαο, αυξάνονται συνεχώς, άρα ο τουρισμός πόλης είναι ένας κλάδος που γνωρίζει ανάπτυξη».

«Βελτιώνεται σταδιακά ο εσωτερικός τουρισμός»

Ο κ. Βαμιεδάκης προβλέπει τέλος ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες και στο κομμάτι του εσωτερικού τουρισμού, αν και όπως ξεκαθάρισε «είναι ένα θέμα που εξαρτάται από τη γενικότερη οικονομική κατάσταση των Ελλήνων», η οποία ωστόσο «βελτιώνεται σταδιακά».

«Ο εσωτερικός υστερεί σίγουρα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά κι αυτός βελτιώνεται σταδιακά», κατέληξε ο ίδιος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ