ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Χωρίς εθνική στήριξη ... δεν πάει πουθενά το κρητικό ελαιόλαδο

0

Να μην καταληφθούν από πανικό για την διάθεση της παραγωγής τους, συστήνει στους ελαιοπαραγωγούς ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Μειωμένη θα είναι, φέτος, η παραγωγή του ελαιολάδου στην Κρήτη, κατά μέσο όρο κατά 50-60%, σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμου Ιερωνυμάκη.

"Λόγω του μικροκλίματος, υπάρχουν περιοχές όπου οι ζημιές αγγίζουν το 80% ή και το 100%" - είπε ο κ.Ιερωνυμάκης, επισημαίνοντας ότι μειωμένη θα είναι η παραγωγή σε όλο το νησί, ωστόσο οι μεγαλύτερες καταστροφές καταγράφονται σε Ηράκλειο και Λασίθι.

Ο κ.Ιερωνυμάκης αποδίδει τις εκτεταμένες ζημιές στην καθυστέρηση του ψεκασμού κατά του δάκου, με αποτέλεσμα "να χάσουμε δύο γενιές δάκου". Η καθυστέρηση οφείλεται στο Υπουργείο που φέρεται να καθυστέρησε να εγκρίνει τα απαραίτητα κονδύλια, κάτι που θα είχε αποφευχθεί παντως, αν η αρμοδιότητα μαζί με τους πόρους είχε μεταφερθεί στις Περιφέρειες, κάτι που αποτελεί και αίτημα των ελαιοπαραγωγών.

Αναφορικά με τις τιμές, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης τόνισε τις μεγάλες καταστροφές στην Ιταλία, που θα έχουν αντίκτυπο και στην παραγωγή του ελαιολάδου, αλλά και το ότι η Ισπανία θα βγει στην αγορά στα τέλη Ιανουαρίου.

Απευθυνόμενος στους παραγωγούς, τους κάλεσε να μην καταληφθούν από πανικό και να πωλούν ποσότητες ελαιολάδου, σταδιακά, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

"Η Κρήτη εξακολουθεί να βγάζει ποιοτικό λάδι, όμως χρειάζεται εθνική στήριξη τόσο στον παραγωγό όσο και στον τυποποιητή, προκειμένου το προϊόν να κερδίσει μια θέση στις αγορές του εξωτερικού" - τόνισε ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ