ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη δεν θα διψάσει φέτος

0

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Ικανοποίηση και αισιοδοξία επικρατεί στις αρμόδιες υπηρεσίες καταγραφής της υδρολογικής κατάστασης της Κρήτης, αφού ο χειμώνας που διανύουμε έχει δώσει πλούσιες ποσότητες νερού στο νησί μας.  Τα φράγματα έχουν σχεδόν παντού υπερχειλίσει, με αυτό του φράγματος των Ποταμών να φτάνει σε υπερκάλυψη του ταμιευτήρα για δεύτερη φορά φέτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρείχε η κ. Αγγελική Μαρτίνου, Αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, ήδη, καταγράφονται ποσότητες νερού, που αγγίζουν την χρονιά ρεκόρ του χειμώνα 2002-03, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Σπήλι, όπου το ρεκόρ βροχοπτώσεων είναι 1037 χιλιοστά την προαναφερόμενη υδρολογική περίοδο, με τις φετινές καταγραφές να  δείχνουν προχθές, 17 Ιανουαρίου, 940,8 χιλιοστά βροχής!  «Όπως θα παρατηρήσετε φέτος στο Σπήλι, έχουμε 940,8 χιλιοστά βροχής. Δεν τα έχουμε πάει καθόλου άσχημα. Έχει κάνει το 90% των βροχοπτώσεων ενός πολύ υγρού υδρολογικού έτους, δηλαδή τα 1037 χιλιοστά βροχής το 2003» δήλωσε στην εφημερίδα μας η κ. Μαρτίνου για να συμπληρώσει, «Ευχόμαστε και ο υπόλοιπος Γενάρης να "δώσει" καλές βροχές όπως βέβαια και όλοι οι υπόλοιποι μήνες έως το καλοκαίρι».

Ο πρώτος πίνακας, που δημοσιεύουμε, έχει τα καταγεγραμμένα στοιχεία των βροχοπτώσεων του τρέχοντος υδρολογικού έτους, το οποίο άρχισε το Σεπτέμβριο του 2018 και θα λήξει τον Αύγουστο του 2019. Περιλαμβάνει τις μετρήσεις όλων των βροχοπτώσεων έως και 17 Ιανουαρίου. Θα πρέπει δε, να γίνει κατανοητό, ότι το νερό από τα χιόνα στα βουνά, θα καταμετρηθεί αφού λιώσουν ενώ ήδη έχουμε τουλάχιστον τρεις μήνες μπροστά μας, που συνήθως αποτελούν μήνες βροχοπτώσεων για την Κρήτη. Επίσης δεν έχουν ακόμα συλλεχθεί τα τελικά στοιχεία από τις υπόγειες υδροφορίες, από τις οποίες θα έχουμε ικανή εικόνα στα τέλη Φεβρουαρίου.

Τα στοιχεία δείχνουν πως  ο Οκτώβρης ήταν σχετικά ένας "φτωχός" σε βροχές μήνας. Είχε προηγηθεί, όμως, ένας καλός Σεπτέμβρης, και βέβαια ακολούθησαν οι Νοέμβρης-Δεκέμβρης-Γενάρης που όπως τονίζει η κ. Μαρτίνου, «μας χαροποίησαν ιδιαίτερα, από τις τιμές βροχόπτωσης που έδωσαν».

Εκτός από το νομό Ρεθύμνου, όπου μετά από το «ζόρικο» καλοκαίρι που περάσαμε, μπορούμε να αισιοδοξούμε για φέτος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βροχοπτώσεις στην Ιεράπετρα, την πλέον προβληματική περιοχή της Κρήτης, με τις αυξημένες ανάγκες σε νερό. Καταγράφονται ήδη 266,8 χιλιοστά νερού, όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρσι τα βροχόμετρα έδειχναν 134,6 χιλιοστά.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ