ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Ανασχηματισμός με στροφή στην Κεντροαριστερά

0

Παρά το ότι πηγές του Μαξίμου σημειώνουν επισήμως πως οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, είναι δεδομένο πως μετά τις τελευταίες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις έχουν δημιουργηθεί «πραγματικές ανάγκες» που δρομολογούν έναν ανασχηματισμό, ο οποίος ωστόσο δεν αναμένεται να έχει «σαρωτικό» χαρακτήρα. Δεν είναι τυχαίο πως αρμόδιες πηγές χαρακτηρίζουν τις επικείμενες αλλαγές «ανασχηματισμό με επίκεντρο υφυπουργεία». Η άποψη, εξάλλου, για δομικό ανασχηματισμό θεωρείται στρατηγικά «αυτοκτονική», καθώς στο πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζουν και από αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν πως τέτοιες κινήσεις «χαλάνε» τις ισορροπίες, αφού όσοι βγαίνουν εκτός κυβέρνησης δημιουργούν πονοκεφάλους, πετυχαίνοντας το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα κυβερνητικό σχήμα εύθραυστο, που στηρίζεται σε μία ετερόκλητη πλειοψηφία.

Τούτων δοθέντων, στην κυβέρνηση προσανατολίζονται σε λίγες και «στοχευμένες» αλλαγές, με σκοπό να σηματοδοτήσουν τη «στροφή στην Κεντροαριστερά», που μετά και το διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο είναι βασικός πυλώνας της κυβερνητικής στρατηγικής. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν πέσει στο τραπέζι δύο εναλλακτικές. Η μία λέει πως πρέπει να μπουν στην κυβέρνηση στελέχη που δεν ανήκουν αυτή την στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εκπεμφθεί μήνυμα πως γίνεται πράξη το περίφημο «άνοιγμα» στις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις. Αν επικρατήσει αυτή η άποψη, υπάρχουν πολλά πρόσωπα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, αρκετά από τα οποία είδαμε να συμμετέχουν στην πρόσφατη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. Γ. Ραγκούσης, Χ. Παμπούκης, Ν. Μπίστης ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, όπως και ο Σωτ. Βαλντέν, πρόσωπο ταυτισμένο με την Ανανεωτική Αριστερά. Το «προοδευτικό μέτωπο» δεν περνάει, πάντως, απαραίτητα μέσα από υπουργεία, λένε κυβερνητικά στελέχη, αφήνοντας να εννοηθεί πως για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου υπάρχει και plan b. Ενδεικτική και η τοποθέτηση του κ. Ραγκούση που επισημαίνει πως «η συγκρότηση μετώπου δεν συνεπάγεται τη συμμετοχή σε μία κυβέρνηση ή ακόμα και στα ψηφοδέλτια ενός κόμματος».

Η άλλη άποψη προκρίνει την αξιοποίηση νέων στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε στον τελευταίο ανασχηματισμό με την περίπτωση της κ. Νοτοπούλου, που αναρριχήθηκε απότομα στα υψηλά κλιμάκια της εξουσίας, μία τακτική στην οποία αρέσκεται ο Αλ. Τσίπρας. Σε αυτή την περίπτωση, η νουβέλ βαγκ του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρεθεί με χαρτοφυλάκιο υφυπουργού, όπως ακούγεται για τον γ.γ. του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Διον. Τεμπονέρα.

H «γέφυρα»

Ερώτημα παραμένει τι θα πράξει ο κ. Τσίπρας με στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Πρόσωπα σαν τον κ. Χατζησωκράτη, έχουν συζητηθεί (για υφυπ. Εργασίας) και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν δημιουργώντας μία «γέφυρα» για μελλοντική συνεργασία με τον κ. Θεοχαρόπουλο. Κενές θέσεις πάντως υπάρχουν και σε επίπεδο υπουργείων. Η σημαντικότερη, αυτή του υπ. Εξωτερικών, με χρέη υπουργού να εκτελεί ουσιαστικά ο αναπληρωτής κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί και τύποις. Από την άλλη, κενό υπάρχει και στα υπουργεία Μακεδονίας-Θράκης και Εργασίας, που παραμένουν ακόμα στις θέσεις τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, Νάσος Ηλιόπουλος και Κατερίνα Νοτοπούλου αντιστοίχως.

Ο πρωθυπουργός είναι δεδομένο πως θα κρατήσει στις θέσεις τους –παρά τις προειδοποιήσεις Καμμένου πως κάτι τέτοιο θα αποτελέσει casus belli– τα υπουργικά στελέχη των ΑΝΕΛ, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Κόκκαλη που καταψήφισε τις Πρέσπες. Αυτό δεν αποτυπώνει μόνο την πρόθεση του κ. Τσίπρα να κόψει οριστικά τον ομφάλιο λώρο με τον πρώην εταίρο του, αλλά είναι κάτι πολύ πιο πρακτικό, αφού από τα εκτός ΣΥΡΙΖΑ στελέχη εξαρτάται η πλειοψηφία και μαζί η σταθερότητα της ίδιας της κυβέρνησης. Αυτονόητα στην κυβέρνηση παραμένει και η κ. Παπακώστα, η οποία όταν εισήλθε στην κυβέρνηση χρεώθηκε εμμέσως στους ΑΝΕΛ. Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν λαμβάνεται, ωστόσο, ως ενταγμένη στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως θεωρείται πλέον η κ. Κουντουρά. Κατά πληροφορίες η υπερψήφιση των Πρεσπών «κατά παράβαση» της επιθυμίας των συντηρητικών ψηφοφόρων της, την έχει φέρει εκ νέου σε επαφή με τον κ. Αντώναρο, επίσης υποστηρικτή της συμφωνίας.

Στο Μαξίμου, πάντως, το επόμενο διάστημα θα ρίξουν το βάρος σε δύο τομείς: Αφενός στα νομοσχέδια με «θετικό κοινωνικό πρόσημο» με κυριότερο αυτό του κατώτατου μισθού και αφετέρου στις μεταρρυθμίσεις που θα εικάζεται πως θα λειτουργήσουν προσθετικά στο «προοδευτικό προφίλ» που θέλει να εδραιώσει. Κορωνίδα των αλλαγών η συνταγματική αναθεώρηση και η προώθηση της συμφωνίας Εκκλησίας - Πολιτείας, με τις οποίες αναμένεται να «κλειδώσουν» οριστικά οι διαφαινόμενες συμμαχίες στην Κεντροαριστερά. Βασικό όχημα που δρομολογεί αυτές τις εξελίξεις είναι η «Κίνηση για την προοδευτική συνεργασία», η οποία την 1η Φεβρουαρίου διοργανώνει εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης με τη συμμετοχή των κ. Τζανακόπουλου, Δανέλλη και Ραγκούση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ