ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στο ιταλικό σινεμά με τέσσερις ακυκλοφόρητες ταινίες από την Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου

0

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου (www.kinler.gr) εύχεται σε όλους σας μια καλή δημιουργική χρονιά, γεμάτη με κινηματογραφικές στιγμές.

Στο ξεκίνημα του νέου έτους, η λέσχη μας θα παρουσιάσει τον Ιανουάριο του 2019, έναν “Κινηματογραφικό γύρο της Ιταλίας” στο πλαίσιο του Δικτύου Ελληνο-Ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας και υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο ιταλικό σινεμά, που φέρνει στην Ελλάδα τέσσερις ακυκλοφόρητες ταινίες με ελληνικούς υπότιτλους, χάρη στη βασική συνεισφορά του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου. Οι ταινίες, που επιλέχθηκαν από την πρόσφατη παραγωγή του ιταλικού κινηματογράφου, αποτελούν μια συμβολική διαδρομή στην ιταλική χερσόνησο. Από το Βορρά έως το Νότο της Ιταλίας, το αφιέρωμα πραγματοποιεί ένα ιδανικό ταξίδι όχι μόνο στο χώρο, περιγράφοντας και υπογραμμίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών, αλλά και στο χρόνο, από την εποχή της Ενότητας της Ιταλίας μέχρι τη μεταπολεμική περίοδο και τα σύγχρονα προβλήματα της οικονομικής ανασφάλειας και της εθνικής ενσωμάτωσης, αντιμετωπίζοντας τα με την ελαφρότητα της κωμωδίας.

Η σειρά προβολών, θα ξεκινήσει με μια επίσκεψη στο Μιλάνο με την ταινία “Η γενιά 1000 ευρώ” (2009) η οποία διηγείται τη δυσκολία των σημερινών νέων να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα και την υπαρξιακή αστάθεια. Το γλυκόπικρο πορτραίτο μιας εποχής και ενός σύγχρονου κοινωνικού περιβάλλοντος, μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις με τις οποίες ο σκηνοθέτης περιγράφει με διακριτικότητα τις διαφορετικές αντιδράσεις των νέων στις δυσκολίες και τις επιλογές της ζωής.

Η προβολή θα γίνει την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019 στις 18:00, στον Κινηματογράφο «ΑΠΟΛΛΩΝ», στην οδό Μεσολογγίου 18, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Γενική Είσοδος: 5 ευρώ

Για τα μέλη της ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές και ανέργους: 3 ευρώ

Σύνοψη της ταινίας

O Ματέο είναι 30 χρόνων, με πτυχίο και master στα μαθηματικά και έχει ακαδημαϊκές επιδιώξεις. Η φιλία και η εκτίμηση ενός παλιού του καθηγητή, του δίνει τη δυνατότητα να παραδίδει σεμινάρια φιλοσοφίας των μαθηματικών στο πανεπιστήμιο για την ευχαρίστησή του, χωρίς αμοιβή. Βρήκε προσωρινή απασχόληση στο τμήμα μάρκετινγκ μιας εταιρεία τηλεπικοινωνιών και παρηγορείται με τη σκέψη "Αν δεν καταφέρω να έχω αυτό που θέλω, θα πειστώ να θέλω αυτό που έχω". Καταφέρνει με δυσκολία να πληρώνει το ενοίκιο του διαμερίσματος που μοιράζεται με τον καλύτερο του φίλο Φραντσέσκο, ο οποίος είναι παθιασμένος με τον κινηματογράφο και τα βιντεοπαιχνίδια καθώς επίσης και με έναν άλλο συνομήλικό τους.

Ξαφνικά όλα γκρεμίζονται! Δεν ανανεώνεται το συμβόλαιο στη δουλειά του τρίτου συγκατοίκου, ο οποίος αναγκάζεται να γυρίσει στο πατρικό του. Για να γλιτώσουν τον κίνδυνο έξωσης, έρχεται μια καινούργια συγκάτοικος, η αισιόδοξη Μπεατρίτσε που είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια. Παράλληλα, η σχέση με την κοπέλα του, μια συμβασιούχο γιατρό σε νοσοκομείο, επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, ενώ στην εταιρεία που εργάζεται πνέει ένας αέρας απολύσεων και χρεωκοπίας.

Επιπλέον, στη ζωή του Ματέο μπαίνει με θρασύτητα η Αντζέλικα, η οποία εκτός από πολύ όμορφη, τολμηρή και χωρίς προκαταλήψεις, τυγχάνει να είναι και προϊσταμένη του. Η Αντζέλικα, τον κάνει να διακρίνει ένα πιθανό μέλλον διαβίωσης και εργασίας άλλου επιπέδου, όμως τον περιπλέκει συναισθηματικά μια και στη ζωή του θέλει να μπει και η Μπεατρίτσε, η οποία με τη σειρά της βρίσκεται σε κρίση με το αγόρι της. Ο Ματέο, καλείται να κάνει τις επιλογές του και για πρώτη φορά ίσως να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του.

Πρωτότυπος τίτλος: Generazione 1000 Euro (The 1000 Euros Generation)

Έτος παραγωγής: 2009

Είδος: Κωμωδία

Χώρα: Ιταλία

Γλώσσες: Ιταλικά

Διάρκεια: 91′

Σκηνοθεσία: Massimo Venier

Σενάριο: Massimo Venier, Federica Pontremoli (βασισμένο σε βιβλίο των Antonio Incorvaia και Alessandro Rimassa)

Ηθοποιοί: Alessandro Tiberi, Carolina Crescentini, Valentina Lodovini, Francesco Mandelli, Paolo Villaggio

Φωτογραφία: Italo Petriccione

Μουσική: Giuliano Taviani, Carmelo Travia

Η ταινία απέσπασε 4 διακρίσεις σε κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ιταλίας.

Η προβολή θα γίνει με υπότιτλους στα ελληνικά.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία: www.kinler.gr/generazione-1000-euro

Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου (ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ.)

www.kinler.gr [email protected] τηλ. 28310 29846

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ