ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

"Ευλογία" για τους ιδιοκτήτες η Airbnb - Στην Κρήτη τα περισσότερα ακίνητα

0

Αύξηση του μηνιαίου εισοδήματός τους από ενοίκια μέχρι και του ποσοστού του 105% είδαν ορισμένοι ιδιοκτήτες κατοικιών στην Ελλάδα, κατά το διάστημα των τελευταίων δύο ετών, εκμεταλλευόμενοι το «κύμα» των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας AirDNA, η οποία αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν από τις αγγελίες της Airbnb, κατά τη διετή περίοδο από το καλοκαίρι του 2016, μέχρι και τον Ιούνιο του 2018, η Αντίπαρος αναδεικνύεται στην κορυφή των ελληνικών προορισμών με τη μεγαλύτερη άνοδο του μηνιαίου εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες κατοικιών στο συγκεκριμένο νησί αποκόμισαν μέσο μηνιαίο εισόδημα 860 ευρώ το 2018, υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου του 2016. Αύξηση 84% καταγράφεται και στην περιοχή της Μεσσήνης στα 460 ευρώ μηνιαίως, ενώ έπονται τα Κύθηρα, όπου η άνοδος του μηνιαίου εισοδήματος από την Airbnb άγγιξε το 71% σε 530 ευρώ.

Το μεγαλύτερο μηνιαίο εισόδημα, σε απόλυτους αριθμούς, εντοπίζεται πάντως στη Σαντορίνη, με τη μέση τιμή να ανέρχεται σε σχεδόν 4.000 ευρώ, με τις αγγελίες ακινήτων να αγγίζουν τις 2.240. Ακόμα κι έτσι, η αύξηση ανέρχεται σε 32%. Αντίστοιχα, το μεγαλύτερο πλήθος αγγελιών με 12.260 ακίνητα καταγράφεται στην Κρήτη, όπου η αύξηση κατά την περίοδο 2016-2018 ανήλθε σε 25%, στα 950 ευρώ.

Αλλη μία τάση που διακρίνεται ξεκάθαρα από τη σχετική ανάλυση είναι η είσοδος σειράς περιοχών στον τουριστικό «χάρτη», χάρις στην εύκολη και άμεση προβολή, που προσφέρουν οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ανά την υφήλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι εναλλακτικοί, όπως η Αιδηψός, η Τριφυλλία, η Μεσσήνη και η Κατερίνη (περιοχή Παραλίας ειδικότερα), κατόρθωσαν να ενισχύσουν το προφίλ τους και να προσελκύσουν περισσότερους ξένους επισκέπτες, χάρις στη δημοφιλία της Airbnb.

Ουσιαστικά, όπως προκύπτει από την ανάλυση των σχετικών στοιχείων, οι ιδιοκτήτες στις περισσότερες περιοχές της λίστας κατόρθωσαν να βρουν ένα πρόσθετο κανάλι διανομής του ακινήτου τους, ώστε να προσελκύσουν ξένους επισκέπτες και να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Αλλωστε, σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει έλλειψη στέγασης στις πόλεις αυτές, ή υπερπροσφορά αγγελιών, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις (εξαιρουμένων των δημοφιλέστερων προορισμών) τα διαφημιζόμενα ακίνητα δεν είναι πάνω από 150-200. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι πληρότητες παραμένουν χαμηλές, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, καθώς στις επτά από τις 10 τοποθεσίες της έρευνας δεν ξεπερνούν το 20-30% σε μηνιαία βάση. Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση, καλύπτονται περίπου 10 από τις 30 ημερολογιακές ημέρες, παρότι μάλιστα η έρευνα αφορούσε καλοκαιρινό μήνα. Στον αντίποδα, στην Αθήνα, η πληρότητα άγγιξε το 80%, στη Σαντορίνη το 76% και στην Κρήτη το 50% των διαθέσιμων ημερών, με αποτέλεσμα να απογειώνονται και τα έσοδα.

Αυτός είναι και ο λόγος που αυτές οι περιοχές προσελκύουν και τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων ενδιαφερόμενων επενδυτών για την απόκτηση κατοικίας. Μέχρι σήμερα, ο μεγαλύτερος όγκος των αγοραπωλησιών κατοικιών από ξένους εστιάζει στο κέντρο της Αθήνας και τις γύρω περιοχές. Σύμφωνα με αναλυτές της ρωσικής εταιρείας ακινήτων Tranio, η οποία την τελευταία διετία επενδύει στην ανάπτυξη ή ανακατασκευή ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή της ελληνικής πρωτεύουσας, ένας βασικός λόγος για την τάση αυτή είναι ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί να προσδοκά σε σημαντικά έσοδα, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς, αλλά και τους χειμερινούς μήνες, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπου ο κύριος όγκος των επισκεπτών συγκεντρώνεται κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Το ίδιο ισχύει και για όσους κινούνται με στόχο την εκμετάλλευση μέσω Airbnb, όσο και για εκείνους που πρωτίστως ενδιαφέρονται για την απόκτηση άδειας παραμονής, μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα».

...αλλά κατάρα για τους ενοικιαστές στις τουριστικές περιοχές

Η συνεχώς αυξανόμενη δημοφιλία των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει πλέον άμεσο αντίκτυπο και στις τιμές ενοικίασης ακινήτων, όπως πιστοποιείται πλέον και από σχετικές έρευνες. Για παράδειγμα, τα ενοίκια εμφανίζονται αυξημένα κατά 8,4% στο σύνολο της χώρας, με βάση την τελευταία ετήσια έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX Eλλάς, που κατέγραψε τις πραγματικές μισθώσεις σε δεκάδες περιοχές της χώρας.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ