ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Το φονικό έντομο ετοιμάζεται και φέτος να "θερίσει" τις καλλιέργειες

0

Ξεκινούν οι νέες φυτεύσεις κηπευτικών και ειδικά ντομάτας στην Κρήτη, με τους αγρότες να προχωρούν σε αυτή τη διαδικασία έχοντας στο μυαλό τους την επέλαση της Tuta Absoluta, καθώς η κορύφωση της παραγωγής θα συμπέσει με την έναρξη της επέλασης του εντόμου!

Παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις, έχει χαθεί ουσιαστικά ένας χρόνος, με τους Κρητικούς παραγωγούς να περιμένουν ακόμη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να τους δώσει μια απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι με την περιβόητη ένταξη τους στο πρόγραμμα «Κομφούζιο», το οποίο ως σήμερα είναι το πλέον αποτελεσματικό για την καταπολέμηση της φονικής πεταλούδας.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και θα είναι πολύ σοβαρό από την αρχή της ερχόμενης Άνοιξης. Μέσα στο χειμώνα η δράση της πεταλούδας «παγώνει» εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου καθυστερεί ολοένα και περισσότερο την έναρξη της καταπολέμησης του καταστροφικού εντόμου μέσα από το πρόγραμμα, με συνέπεια οι παραγωγοί να βλέπουν πως και φέτος θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την πεταλούδα με ημίμετρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες της Κρήτης έχουν ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι τις επαφές με το Υπουργείο. Από τότε ως και σήμερα, έχουν κάνει επανειλημμένες προσπάθειες για να ενημερωθούν για το θέμα αυτό, αγωνιώντας για τις καλλιέργειες τους. Όμως, ούτε από τον προηγούμενο Υπουργό, αλλά ούτε και από τον τωρινό , τον κ. Σταύρο Αραχωβίτη, έχουν λάβει κάποια απάντηση.

Η ουσία είναι πως μετά από αρκετές παρατάσεις, τόσο για την κάθοδο στελεχών του Υπουργείου και την πραγματοποίηση τουλάχιστον ενός παγκρήτιου ενημερωτικού σεμιναρίου, όσο και για την στήριξη των καλλιεργειών από το επιστημονικό προσωπικό του Υπουργείου. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι το πρόγραμμα αυτό έχει εγκριθεί και εφαρμόζεται για καλλιέργειες στην υπόλοιπη Ελλάδα, αφήνοντας εκτός της Κρήτη!

«Εμείς δεν τα παρατάμε και συνεχίζουμε την προσπάθεια μας. Η αδικία μας «πνίγει» και για αυτό έχουμε σταματήσει τις επαφές μας πλέον με το Υπουργείο. Όμως πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε από τη στιγμή που φυτεύουμε ντομάτες και θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και φέτος το πρόβλημα στη διάρκεια της κορύφωσης της παραγωγής, δηλαδή από τον ερχόμενο Μάρτη ως το Μάη», σημειώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ