ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ως και 105 ευρώ δίνουν οι γονείς για ένα εμβόλιο

0

Ξεχασμένες ασθένειες για τη χώρα μας, έχουν αρχίσει να κάνουν τα τελευταία χρόνια την επανεμφάνιση τους, σκορπώντας τον προβληματισμό και καθιστώντας την ανάγκη για αλλαγή στην εμβολιαστική πολιτική, επιτακτική.

Ασθένειες ξεχασμένες όπως η ιλαρά, έχουν επιστρέψει στη χώρα μας. Από 1/5/2017 και μέχρι 25/10/2018 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί «3258 κρούσματα και 4 θάνατοι λόγω ιλαράς», με μεγαλύτερη τη συχνότητα κρουσμάτων στη Ν. Ελλάδα. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Μεταδοτικών Ασθενειών μάλιστα εκπέμπει σήμα κινδύνου με αφορμή τα υψηλά ποσοστά ιλαράς στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα στην οικονομική ευχέρεια των γονιών τους, είναι αφημένα τα παιδιά και εκτεθειμένα στον κίνδυνο των ασθενειών, καθώς συνεχίζεται ο αποκλεισμός σειράς εμβολίων από τη λίστα με τα φάρμακα που περιλαμβάνονται σε αυτήν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου Β, το οποίο οι αρμόδιοι έχουν κρίνει πως δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των φαρμάκων και συνεπώς να δικαιολογείται το κόστος του!

Ένα σημαντικό εμβόλιο που λειτουργεί σαν ασπίδα για το παιδί απέναντι στη μηνιγγίτιδα Β, το οποίο δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά το ότι κοστίζει 105 ευρώ η δόση και χρειάζονται δύο ή τρεις δόσεις για τον εμβολιασμό.

Το παράδειγμα αυτό καταδεικνύει έμπρακτα ότι βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν οι πολίτες σήμερα για να εμβολιαστούν. Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι γνωστό έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο του γονείς, που ελπίζανε πως η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, θα ελάμβανε τη σωστή -και αυτονόητη- απόφαση.

Έτσι οι γονείς που έχουν την οικονομική ευχέρεια, συνεχίζουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προστατεύσουν τα παιδιά τους από το συγκεκριμένο τύπο μηνιγγίτιδας. Ενώ όσοι δε διαθέτουν τα χρήματα, απλά θα προσεύχονται τα παιδιά τους να μη συμπεριληφθουν στη λίστα των κρουσμάτων που καταγράφονται πανελλαδικά κάθε χρόνο.

Και αυτό το εμβόλιο δεν είναι το μοναδικό. Όπως αναφέρει ο κ. Βαγγέλης Παπαδάκης νοσηλευτής και οικονομολόγος, ειδικευμένος στην Δημόσια Υγεία και στην Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, προϊστάμενος τμήματος στο ΒΓΝΗ, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος περιφέρειας Κρήτης και εκπρόσωπος στην κεντρική ΕΝΕ η συμβολή του εμβολιασμού σε επίπεδο ατόμου αλλά και σε επίπεδο Δημόσιας Υγείας είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη και άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλή υγεία και ευημερία ενός λαού.

Η καθολικότητα της εφαρμογής του εμβολιασμού και η σθεναρή και αληθινή υποστήριξή του από την Πολιτεία αποτελούν στοιχεία μείζονος σημασίας, δεδομένης της τεράστιας σπουδαιότητας που έχει ο εμβολιασμός για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Λόγω της σπουδαιότητάς του αυτής ο εμβολιασμός πρέπει να καλύπτεται επαρκώς από την Πολιτεία αλλά και να οργανώνεται μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη των επιδημιολογικών στοιχείων της χώρας, των δεδομένων της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών, των εφήβων και ενηλίκων με τα εμβόλια που περιλαμβάνονται σε εθνικό χρονοδιάγραμμα με βάση πάντα και τις σύγχρονες συστάσεις των διεθνών οργανισμών.

Η μεταφορά του οικονομικού κόστους του εμβολιασμού στο ίδιο το άτομο, εν μέρει ή συνολικά, ενέχει τον κίνδυνο ο εμβολιασμός αυτός να μην πραγματοποιηθεί, λόγω κυρίως της αδυναμίας κάλυψης του οικονομικού κόστους.

Στη χώρα μας παρουσιάζονται δυστυχώς προβλήματα στον εμβολιασμό και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε επίπεδο πληθυσμού, κυρίως λόγω της λανθασμένης εμβολιαστικής πολιτικής, η οποία εγκυμονεί κινδύνους (χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη) και η οποία δεν υποστηρίζει αφενός τον εμβολιασμό ως μια διαδικασία υψίστης σημασίας για την δημόσια υγεία, αφετέρου την πλήρη κάλυψη του κόστους του από την πολιτεία· αντιθέτως, μεταφέρει το κόστος πολλών εμβολίων στον ιδιώτη, προσεγγίζει δε το εμβόλιο όπως το φάρμακο.

Την ίδια στιγμή πρέπει να αναφερθεί πως πρόβλημα αποτελούν οι ελλείψεις εμβολίων που παρουσιάζονται κατά καιρούς στη φαρμακευτική αγορά και στη χώρα γενικότερα, με την έλλειψη ορθής ενημέρωσης για την σπουδαιότητα του εμβολιασμού διαμέσου της εκπαίδευσης αλλά και άλλων ενημερωτικών δράσεων και την παρουσία μεγάλου πληθυσμού προσφύγων και λαθρομεταναστών που εισέρχονται στην χώρα μας να εντείνεται το πρόβλημα

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ