ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κυβερνητική κρίση

0

Στην εποχή των μνημονίων, δεν θυμόμαστε καμιά κυβέρνηση συνεργασίας να άντεξε περισσότερο από δυο χρόνια. Εντούτοις, εδώ έχουν διαβεί τα τρία και μισό και ίσως να τα κατάφερναν να φτάσουν ώς το τέλος, αν δεν προέκυπτε η... δοκιμασία της ψήφισης από τη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών για τον ονοματοδοσία των Σκοπίων. Αλλά φαίνεται ότι αυτή, ήταν η δική τους ώρα.

Σσε επίπεδο πολιτικής, υπάρχουν εξελίξεις στα επιτελεία των δύο πολιτικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση. Και οι πολιτικοί αναλυτές, όπως είναι φυσικό, έχουν πάρει φωτιά... Δεν έχουμε καμιά διάθεση να ακολουθήσουμε το δρόμο τους, αλλά δυο ψύχραιμες σκέψεις μπορούμε να τις καταθέσουμε.

Από την ειδησεογραφία μαθαίνουμε ότι μετά από τρεισήμισι ώρες συνεδρίασης, παρόντος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να στείλει μήνυμα προς τον Πάνο Καμμένο ότι μπορεί να συνεχίσει στην κυβέρνηση και χωρίς τους ΑΝΕΛ και στη Ν.Δ. ότι σε οποιαδήποτε κρίσιμη ψηφοφορία - εννοώντας την ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και ενδεχόμενες ψηφοφορίες μετά από πρόταση δυσπιστίας από την πλευρά της αντιπολίτευσης ή ψήφου εμπιστοσύνης από την πλευρά της κυβέρνησης - η κυβέρνηση θα συγκεντρώσει 151 και πλέον ψήφους, άρα έχει την απόλυτη πλειοψηφία για να συνεχίσει ώς το τέλος της τετραετίας.

Οι ίδιες πηγές μετέφεραν ότι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος δεν έχουν επικοινωνήσει τις τελευταίες ημέρες, δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση ανάμεσά τους τις επόμενες ώρες ή ημέρες – οι δυο τους έχουν ωστόσο πολλές φορές συναντηθεί μυστικά, κατά το παρελθόν, όταν συνέτρεχε λόγος. Και φυσικά οι εξελίξεις τρέχουν…

Από την Κουμουνδούρου, διαμηνύεται ότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση νωρίτερα από ότι προέβλεπε η συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου, δηλαδή τον Μάρτιο, σημειώνοντας: «Περιμένουμε από τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ να πάρουν τις αποφάσεις τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ, την ίδια στιγμή που στην αντιπολίτευση – και όχι μόνο – επικρατεί η άποψη ότι οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν είναι συμφωνημένες ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, απλώς επήλθε το πλήρωμα του χρόνου λόγω της ανάγκης της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το κλίμα που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στο μικρότερο κόμμα της συγκυβέρνησης είναι διαλυτικό. Πληροφορίες που δεν διαψεύδονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν τον κ. Καμμένο να θορυβείται από συνάντηση που είχε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος με τον Πρωθυπουργό παραμονή Πρωτοχρονιάς, όταν ο τελευταίος πήγε στο Μαξίμου για ευχές ενώπιον και άλλων βουλευτών, αλλά και αστυνομικών και υπαλλήλων της Βουλής, δηλαδή όχι μυστικά. Ο κ. Παπαχριστόπουλος, φέρεται να είπε ότι θα ήταν δώρο η διαγραφή του από τους ΑΝΕΛ, ενώ επιμένει στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όποια και να είναι η εισήγηση Καμμένου.

Σε αυτό το κλίμα, κυκλοφορούν ήδη πολλά σενάρια που ενισχύουν την πολιτική αστάθεια, που εμφανίζεται ως ο πλέον βασικός αρνητικός παράγοντας για την οικονομία. Κυβερνητικές πηγές, σημειώνουν, ότι δεν αποκλείεται η ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Πρωθυπουργό να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ταυτόχρονα ή μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία αναμένεται να γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση θα στηριχθεί, είτε μέσω ψήφου εμπιστοσύνης, είτε μέσω ψηφοφορίας μετά από πρόταση δυσπιστίας από την πλευρά της αντιπολίτευσης, σε νέα πλειοψηφία που θα συντελέσουν με βεβαιότητα οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Γιάννης Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων, αλλά και οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά, Κώστας Ζουράρις από τους ΑΝΕΛ.

Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν, δεν είναι θεσμικά αλλά πολιτικά. Πόσο δηλαδή θα μπορεί να σταθεί μία κυβέρνηση πολιτικά, αν στηριχθεί στις συνταγματικές προβλέψεις για την οριακή πλειοψηφία ή μειοψηφία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ