ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Νόμος ΚΑΤΣΕΛΗ και άλλα παρόμοια

0

Κατά τους τελευταίους μήνες γίνεται στην πολιτική ζωή πολύς λόγος για τον λεγόμενο «Νόμο Κατσέλη» και την ανάγκη παράτασης της ισχύος του, γιατί είναι δίκαιος νόμος.

Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να δούμε βαθύτερα την αξία αυτού του νόμου και την σκοπιμότητα που υπηρετεί. Είναι νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς λόγω χρεών προς τις Τράπεζες, των ιδιοκτητών της, που αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Αυτός ο νόμος ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, πριν ουσιαστικά να φτάσει η οικονομική κρίση στην κορύφωσή της. Ήταν δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας και ουσιαστικής πρόνοιας για τους οικονομικά αδύνατους.

Ήταν νόμος που ουσιαστικά έσωσε την πρώτη κατοικία. Τότε θα ήταν και ηθικό και κοινωνικά σωτήριο να παραταθεί η ισχύς του με την ψήφιση ενός και μόνο άρθρου νέου νόμου, του να προβλέπει την παράταση της δωδεκαετούς ισχύος του. Όλα τα άλλα είναι «άλλα λόγια, ν’ αγαπιόμαστε» ή «όποια δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει» για κείνους που έγιναν κυβέρνηση με το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Η περίπτωση αυτού του νόμου μας υπενθυμίζει συνειρμικά πολλές παρόμοιες περιπτώσεις, γεγονότα, θεσμούς που θεσμοθέτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Όμως οι ψηφοφόροι τις ξέχασαν, γιατί πίστεψαν στα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα το 2015. Τώρα το βλέπουν, αλλά πέταξε το πουλί.

Α. Ο νόμος για το ΑΣΕΠ είναι γνωστός ως νόμος Πεπονή, επειδή εκείνος ήταν υπουργός, όταν ψηφίστηκε αυτός ο νόμος του ΠΑΣΟΚ, νόμος – τομή για τη δίκαιη (αξιοκρατική) πρόσληψη υπαλλήλου στο  Δημόσιο και ΟΤΑ. Είναι ο νόμος που στοχεύει στην εξάλειψη του πελατειακού συστήματος, που είναι η βαριά αρρώστια του ελληνικού πολιτικού συστήματος από τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους.

Σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμένου εφευρίσκει χίλιους τρόπους για να διορίζει χαριστικά τα δικά της παιδιά.

Β. Ο νόμος για την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης είναι νόμος του  ΠΑΣΟΚ (γνωστός ως νόμος Γεννηματά). Είναι μάλιστα από τους πρώτους νόμους μετά το 1981, γιατί η Δημοκρατική παράταξη θεώρησε, θεωρεί και πιστεύει ότι η εθνική συμφιλίωση και η ομοψυχία των Ελλήνων στα αυτονόητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική και κάθε άλλου είδους προκοπή του τόπου.

Για τους μικρότερους στην ηλικία θυμίζω ότι και παλαιότερα είχε γίνει αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Από τους νικητές του φοβερού εμφύλιου, αδελφοκτόνου, πολέμου (1947-1949), Λαϊκό Κόμμα – ΕΡΕ, Νέα Δημοκρατία, θεωρήθηκε η Ελλάδα ως ιδιοκτησία της δεξιάς και χώρισαν τους Έλληνες σε εθνικόφρονες και μιάσματα. Με το πρόσχημα – μπαμπούλα της κομουνιστοφοβίας κυβέρνησαν σχεδόν αδιάλειπτα μέχρι το 1980. Αυτοί, λοιπόν, αναγνώρισαν ως αγωνιστές της εθνικής αντίστασης όσους προσέτρεξαν και στελέχωσαν τις δεξιές κυβερνήσεις: συνεργάτες των Γερμανοβουλγάρων, μαυραγορίτες και άλλους πλουτήσαντες επί κατοχής, ταγματασφαλίτες, χίτες και όλα τα λουλούδια της εθνικοφροσύνης, που έφεραν και τη δικτατορία Παπαδόπουλου – Πατακού.

Με τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων οι μη αρεστοί δεν μπορούσαν να διοριστούν στο Δημόσιο ή στους ΟΤΑ,  ούτε μπακάλικο να ανοίξουν, ούτε άδεια οδήγησης αυτοκινήτου να βγάλουν…

Όλες αυτές τις ατιμίες – αδικίες τις κατάργησε το ΠΑΣΟΚ μετά το 1981. Ούτε ο λεγόμενος εθνικός ηγέτης ή θεός Κ. Καραμανλής δεν τα κατάργησε, μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και επί κυβέρνησης Δεξιάς έκαψαν τους φακέλους των χιλιάδων διωχθέντων – φακελωμένων.

Γ. Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) συνδέονται με το όνομα του υφυπουργού Σταύρου Μπένου. Είναι όμως του ΠΑΣΟΚ δημιούργημα από το οποίο εξυπηρετούνται καθημερινά χιλιάδες πολίτες, χωρίς λάδωμα και γρηγορόσημο. Τα ΚΕΠ είναι το υγιές τμήμα της Δημόσιας Διοίκησης.

Δ. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι έργο συλλογικά της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και όχι ενός υπουργού του.

Ε. Η πολύχρονη προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 είναι έργο συνολικά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Προβλήθηκε διεθνώς η Ελλάδα, καταξοδεύτηκε όμως.

Στ. Η ζεύξη Ρίου -  Αντιρίου η ΠΑΘΕ (λεωφόρος Πελοποννήσου – Αττικής – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων) είναι έργο του ΠΑΣΟΚ.

Ζ. Το ΜΕΤΡΟ της Αθήνας είναι έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Η. Η σύσταση Ανεξάρτητων Αρχών είναι έργο του ΠΑΣΟΚ, απαραίτητο για να περιορίζεται η αυθαιρεσία του κράτους (κεντρικής διοίκησης).

Η «ΔΙΑΓΕΙΑ» καθιερώθηκε από το ΠΑΣΟΚ για να δημοσιοποιούνται οι δαπάνες του Δημοσίου στους πάντες. Η οδήγηση στις φυλακές κάποιων πρώην υπουργών του είναι έργο νομοθετικό του ΠΑΣΟΚ.

Θ. Από τους διατελέσαντες προέδρους της βουλής, μόνο ο Απόστολος Κακλαμάνης κατόρθωσε να είναι υπεράνω κομμάτων και ν αφήσει έργο όπως η διαμόρφωση των χώρων της Βουλής, οι Εκθέσεις της Βουλής, η Βιβλιοθήκη, η Βουλή των Εφήβων.

Ι. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού είναι έργο του ΠΑΣΟΚ, παρά τη λυσσαλέα αντίδραση των κομμάτων της Δεξιάς.

ΙΑ. Θα συνέχιζα με τον  «Νόμο Διαμαντοπούλου» αλλά θα το συνδέσω στην επόμενη επικοινωνία με τους αναγνώστες. Αυτή θα αναφέρεται κυρίως στην εκπαίδευση, που αφορά το σήμερα και το αύριο της Ελλάδας.

Καλό είναι όμως να θυμούμαστε τη σοφή άποψη των προγόνων μας ότι μετά την Άτη (= λάθος, πλάνη) ακολουθεί νομοτελειακά η αδελφή της η Νέμεσις (= δικαιοσύνη, αποκατάσταση του δίκαιου και ηθικά ορθού).

Αυτό είναι λογικό να γίνει στις επόμενες εκλογές, όταν θα μιλήσει ο πάντα ευκολόπιστος και (ελπίζω όχι) πάντα προδομένος ελληνικός λαός.

Υστερόγραφο: Έδειξα παραπάνω μερικά παραδείγματα έργων – κατακτήσεων που έγιναν από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν πολλά άλλα. Στο τυχόν ερώτημα: Σε ποιον υπουργό ή σε ποια κυβέρνηση θα πιστωθεί η μετονομασία της FYROM σε  Βόρεια Μακεδονία, η απάντηση είναι αδύνατη: ο υπουργός – συνέταιρος Π. Καμένος λέει ολετήρα (= δολιοφθορέα) τον π. υπουργό Κοτζιά και δεν καταψηφίζει την κυβέρνηση. Αυτό μόνο σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπορούσε να συμβεί.

 

Θ. Πελαντάκης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ