ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Πέθανε ο Μαν. Μπριλάκης, ο τελευταίος αρχηγός της Χωροφυλακής

0

Ο αντιστράτηγος Μανώλης Μπριλάκης διετέλεσε και συν-αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας - Είχε διατελέσει και Νομάρχης Χανίων στην δεκαετία του 1980.

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή ο αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ Μανώλης Μπριλάκης, ο οποίος καταγόταν από την Σητεία και τα τελευταία χρόνια διέμενε στην Αθήνα.

Ο Αντιστράτηγος Μανώλης Μπριλάκης ήταν ο τελευταίος αρχηγός της Χωροφυλακής και πρώην συν-αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ από το 1984 έως το 1985 μαζί με τον τότε αρχηγό της Αστυνομίας Πόλεων Αντιστράτηγο Παναγιώτη Ραυτόπουλο.

Όπως αναφέρει η "Βικιπαιδεια", ως αρχηγός της Χωροφυλακής προέβη σε τολμηρές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις (πολτοποίηση φακέλλων πολιτικών φρονημάτων, αποστράτευση χουντικών και ακροδεξιών στοιχείων) ενώ ενδεικτική ήταν η προσπάθειά του να αλλάξει πρόσωπα και καταστάσεις στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, η οποία είχε τη φήμη άντρου διεφθαρμένων αξιωματικών με εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες.

Τον Φεβρουάριο του 1984 ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου η επικείμενη κατάργηση και συγχώνευση Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων και η δημιουργία της νέας Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία συστήθηκε το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Για μια μεταβατική περίοδο τεσσάρων μηνών, υπήρξε μια κατάσταση συναρχηγίας, όπου ο Μπριλλάκης ως τελευταίος αρχηγός της Χωροφυλακής και ο Παναγιώτης Ραφτόπουλος ως τελευταίος αρχηγός της Αστυνομίας Πόλεων καθοδηγούσαν ταυτόχρονα το νέο Σώμα, προτού αποχωρήσουν και οι δύο και αποστρατευτούν τον Φεβρουάριο του 1985.

Τον Ιούνιο του 1987 διορίστηκε νομάρχης Χανίων από την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μέχρι τον Ιούλιο του 1989.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου.

(Σε κύκλο, η φωτογραφία του εκλιπόντα στον κεντρικό διάδρομο των γραφείων της Νομαρχίας και νυν Αντιπεριφέρειας Χανίων μαζί με τους Διοικητές και τους άλλους Νομάρχες που υπηρέτησαν στα Χανιά.)

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ