ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

ΠΕΔ: Ζητείται πίστωση χρόνου για τον ΦΟΣΔΑ

0

Συνάντηση με τον Κουβέλη επιδιώκει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων

Σε νέο γύρο προσπαθειών και πιέσεων για την ένταξη του νησιού στο μεταφορικό ισοδύναμο πάνε τώρα οι δήμαρχοι της Κρήτης, επιδιώκοντας συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας, Φώτη Κουβέλη.

Την ίδια ώρα, ξεκινά νέο μπαράζ διαβουλεύσεων και διεργασιών, ώστε να βρεθεί επιτέλους η άκρη του νήματος γύρω από τον νέο χάρτη των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Η άρση της αδικίας στο θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου με την εξαίρεση του νησιού και η προσπάθεια εξεύρεσης αυτοδιοικητικής λύσης για τους ΦΟΔΣΑ (ώστε να μην υπάρξει το υποχρεωτικό «καπέλωμα» της κρατικής λύσης του ενός ΦΟΔΣΑ) βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης. Συνεδρίαση που πάντως ανέδειξε για πολλοστή φορά τη μη άρση μέχρι τώρα του αδιεξόδου μεταξύ των αιρετών γύρω από το κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων και «έδειξε» ως λύση ανάγκης την παράταση της προθεσμίας για τους νέους ΦΟΔΣΑ.

Η ΠΕΔ θα επιδιώξει να εξασφαλίσει μια 15νθήμερη τουλάχιστον παράταση, πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας, που θυμίζουμε είναι η 19η Ιανουαρίου. Είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο αν θα την εξασφαλίσει, αν αναλογιστούμε και το στίγμα που έδωσε τις προάλλες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στην KΡHTH TV.

Θυμίζουμε ότι, φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Αντιθέσεις» με τον Γιώργο Σαχίνη, ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε πως η κλεψύδρα του χρόνου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κρήτης και την ΠΕΔ τελειώνει στις 19 Ιανουαρίου.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του μεταφορικού ισοδύναμου, το μήνυμα που έστειλε η χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης είναι πως θα ενταθούν οι προσπάθειες για να ενταχθεί και το νησί μας στο πλαίσιο της στοιχειώδους ισοτιμίας και ίσης αντιμετώπισης με τις άλλες νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Η εξαίρεση, ο αποκλεισμός της Κρήτης από το μεταφορικό ισοδύναμο, έχει επιφέρει πολλαπλή αδικία για το νησί μας, αφού υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση σε ό,τι αφορά τη μεταφορά αγαθών, καυσίμων και προϊόντων από και προς την Κρήτη.

Χθες στην ΠΕΔ, οι αιρετοί ύψωσαν ξανά φωνές διαμαρτυρίας, κάνοντας λόγο για κατάφωρη αδικία εις βάρος του νησιού, με σημαντικές οικονομικές, επιχειρηματικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Επισημάνθηκε από αρκετά χείλη πως η άρση της αδικίας μπορεί να γίνει και με πιο εναλλακτικό τρόπο, όπως είναι δηλαδή η σταδιακή ένταξη του νησιού μας στο μεταφορικό ισοδύναμο (π.χ. πρώτα για το επιβατικό κοινό, μετά για προϊόντα κ.λπ.).

Σε κάθε περίπτωση, θα τεθεί εκ νέου το αίτημα ένταξης της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο, ενώ θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Φώτη Κουβέλη...

«Έχουμε πάρει σχετική απόφαση διεκδίκησης της ένταξης του νησιού μας στο μεταφορικό ισοδύναμο εδώ και καιρό. Σήμερα (σ.σ. χθες) το επαναβεβαιώσαμε, το επικαιροποιήσαμε ως θέση. Θα καταθέσουμε νέο αίτημα και βεβαίως αποφασίσαμε να επιδιώξουμε συνάντηση με τον υπουργό κ. Κουβέλη», τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, Ζαχαρίας Καλογεράκης.

«Έχουμε ζητήσει εξηγήσεις για τον άδικο αποκλεισμό της Κρήτης από το μεταφορικό ισοδύναμο. Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι η Κρήτη εξαιρέθηκε για να δουν την περίπτωσή της στο μέλλον. Αυτό σημαίνει απλά ότι το θέμα είναι καθαρά οικονομικό. Υπάρχουν τρόποι σταδιακής ένταξης. Υπάρχουν τρόποι να μας δείξουν από το υπουργείο ότι μας αντιμετωπίζουν ισότιμα ως νησί, όπως και τα υπόλοιπα νησιά», επισήμανε ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης.

Ζητείται πίστωση χρόνου

Στο «καυτό» θέμα της αναδιαμόρφωσης του χάρτη της διαχείρισης των απορριμμάτων, η συζήτηση ενημερωτικού περισσότερο χαρακτήρα που έγινε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ δε σηματοδότησε κάποια θεαματική εξέλιξη.

Επισημάνθηκε εκ νέου η αναγκαιότητα να βρεθεί λύση από την ΠΕΔ, από τους αυτοδιοικητικούς, ώστε να μη φτάσουμε στο διόλου τιμητικό σημείο να δοθεί η λύση από το κράτος διά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Από ‘κει και πέρα, το μοναδικό νεότερο στοιχείο ήταν το ότι θα επιδιωχθεί μια μικρή πίστωση χρόνου, μέσω μιας παράτασης 15νθήμερης διάρκειας. Πάντως, φαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη ήδη ένας νέος κύκλος διεργασιών, ζυμώσεων και διαβουλεύσεων για να βρεθεί η πολυπόθητη συμβιβαστική λύση εντός ΠΕΔ. Κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Χάρης Μαμουλάκης, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η σύγκλιση για τους ΦΟΔΣΑ είναι προ των πυλών...

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ