ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολή ταινίας "Οι φίλοι του Μπαρ Μαργαρίτα" από την Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου

0

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου (www.kinler.gr), συνεχίζοντας τον  “Κινηματογραφικό γύρο της Ιταλίας” στο πλαίσιο του Δικτύου Ελληνο-Ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας και υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, θα κάνει μια στάση στη Μπολόνια της δεκαετίας του ’50, όπου “Οι φίλοι του Μπαρ Μαργαρίτα” μας περιμένουν σε μια νοσταλγική ταινία του Πούπι Αβάτι. Με αποσπάσματα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων σε μια γειτονιά της Ιταλίας και επίκεντρο το θρυλικό καφέ 'Μαργαρίτα' και τους θαμώνες του, γνωρίζουμε τις αναμνήσεις μιας άλλης εποχής και τις αληθινές σχέσεις των ανθρώπων.

Η προβολή θα γίνει την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 στις 18:00, στον Κινηματογράφο «ΑΠΟΛΛΩΝ», στην οδό Μεσολογγίου 18, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Γενική Είσοδος: 5 ευρώ

Για τα μέλη της ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές και ανέργους: 3 ευρώ

Η προβολή θα γίνει με υπότιτλους στα ελληνικά.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία: https://kinler.gr/gli-amici-del-bar-margherita  

Σύνοψη της ταινίας

Μπολόνια 1954. Ο νεαρός Ταντέο επιζητά να γίνει θαμώνας του θρυλικού μπαρ 'Μαργαρίτα', όπου συχνάζουν ιδιόρρυθμα άτομα: ο Μπεπ είναι σχεδόν παθολογικά αφελής, ο Τζιαν είναι τραυλός με έφεση στο τραγούδι, ο Μανουέλο, ένας ερωτομανής και διακινητής κλεμμένων αυτοκινήτων, ο Σάρτι που μόλις και καταφέρνει να τα βγάζει πέρα πουλώντας αδιάβροχα για παπάδες.

Ο Ταντέο γίνεται ο επίσημος οδηγός του Αλ, του πιο σημαντικού θαμώνα, ο οποίος του αποδίδει το παρατσούκλι Κόζο, που τον συνοδεύει στο κλαμπ 'Εξέδρα' και στο εστιατόριο του σταθμού. Ο Ταντέο είναι ερωτευμένος με τη Ναταλία, χωρίς ανταπόκριση και ο παππούς του αρχίζει μαθήματα πιάνου από την τολμηρή Νινί. Τον Μπεπ τον αποπλανεί η Μπεατρίτσε, που ψάχνει για σύζυγο. Ο Αλ βλέπει την παγίδα και για να τον σώσει στρατολογεί τη Μαρτσέλα, που ξελογιάζει τον Μπεπ πείθοντας τον να φύγει μαζί της. Αλλά ο Μπεπ βρίσκει στο σταθμό τον Αλ και τον Ταντέο που του λένε την αλήθεια…

Πρωτότυπος τίτλος: Gli amici del bar Margherita (The friends at the Margherita Cafe)

Έτος παραγωγής: 2009

Είδος: Κωμωδία, Δράμα, Ρομαντική

Χώρα: Ιταλία

Γλώσσες: Ιταλικά

Διάρκεια: 90′

Σκηνοθεσία: Pupi Avati

Σενάριο: Pupi Avati

Ηθοποιοί: Diego Abatantuono, Neri Marcorè, Katia Ricciarelli, Pierpaolo Zizzi, Laura Chiatti, Luigi Lo Cascio

Φωτογραφία: Pasquale Rachini

Μουσική: Lucio Dalla

Με νοσταλγική ματιά, ο σκηνοθέτης Πούπι Αβάτι ανασυνθέτει με αστεία αποσπάσματα τη Μπολόνια του '50 (χρόνια όμορφα και συγχρόνως σκληρά), ιδωμένη με τον εγωισμό ενός εφήβου και ακολουθώντας μέσα από εικόνες μια μυστική αυτοβιογραφία. Αναπόφευκτες οι κινηματογραφικές αναφορές στο έργο του Φελίνι∙ η ατμόσφαιρα και η εξιστόρηση ανέκδοτων στο μπαρ παραπέμπει στην ταινία «Άμαρκορντ», ενώ η ταινία "Οι Βιτελόνι" αντιπροσωπεύεται από το φαιδρό ανδρικό και φαλλοκρατικό ύφος που ενίοτε διακρίνεται στην παρέα του μπαρ. Φυσικά, το ύφος αυτό θυμίζει επίσης την ταινία «Οι Εντιμότατοι φίλοι μου» του Μονιτσέλι.

Ευχάριστη κωμωδία χωρίς γλυκανάλατες νοσταλγικές αναμνήσεις, αλλά με πιστές αναφορές του παρελθόντος και ακριβή περιγραφή των δυνάμεων, των αξιών και των σχέσεων στα οποία βασιζόταν η ζωή σε ένα μπαρ, κάτι που σήμερα δύσκολα θα βρεις.

Η ταινία απέσπασε 6 βραβεία και 6 διακρίσεις σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ