ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Προετοιμασία για την πολύπλοκη εκλογική διαδικασία του Μαΐου

0

Διπλασιασμό των εκλογικών τμημάτων σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών εν όψει του ερχομένου Μαΐου, ενώ προετοιμάζει τις απαραίτητες προμήθειες για όλο το απαραίτητο υλικό όλων των εκλογικών αναμετρήσεων για το 2019, όπως είναι οι 106.000 νέες κάλπες που θα χρειαστούν, το χαρτί για τα ψηφοδέλτια και τα φάκελα.

Σύμφωνα µε τα σημερινά δεδομένα, στις 26 Μαΐου 2019 ο κάθε εκλογέας στην πλειονότητα των δήμων θα πρέπει να περάσει από τέσσερις κάλπες. Αυτό θα συμβεί διότι για πρώτη φορά θα στηθεί σε κάθε εκλογικό τμήμα από µία κάλπη για:

1.Την Ευρωβουλή.

  1. Τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο.
  2. Το τοπικό συμβούλιο (εξαιρούνται περίπου 60 από τους 325 δήμους που δεν αποτελούν προϊόν συνένωσης λόγω «Καλλικράτη», όπως είναι πολλοί στην Αττική αλλά των μικρών νησιών).
  3. Τον περιφερειάρχη και το περιφερειακό συμβούλιο.

Η ξεχωριστή κάλπη για το τοπικό συμβούλιο προέκυψε από τον «Κλεισθένη» και αυξάνει τον χρόνο που θα πρέπει να αφιερώσει κάθε ψηφοφόρος προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία από την ώρα που θα προσέλθει στο εκλογικό τμήμα μέχρι να εκπληρώσει το δικαίωμα-υποχρέωσή του.

5η ΚΑΛΠΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΟΎΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Εάν, τώρα, επιβεβαιωθούν τα σενάρια για πρόωρες εθνικές εκλογές και επιλεγεί να γίνουν παράλληλα µε τις υπόλοιπες της 26ης Μαΐου, τότε προστίθεται µία πέμπτη κάλπη, που θα βαρύνει ακόμη περισσότερο χρονικά την όλη διαδικασία. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το υπουργείο Εσωτερικών έχει λάβει την απόφαση να «μικρύνει» τα εκλογικά τμήματα, ώστε αντί για έως και 800 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους να έχουν τους μισούς ή έως 500. Στόχος είναι να µη δημιουργηθούν ουρές και καταστάσεις που θα καταπονήσουν τους εκλογείς αλλά και τις εφορευτικές επιτροπές, οι οποίες θα έχουν να επιτελέσουν ούτως ή άλλως ένα βαρύ έργο.

Προκειμένου να μικρύνει το πλήθος των ψηφοφόρων σε κάθε εκλογικό τμήμα, σχεδιάζεται να λειτουργήσουν έως και 40.000 πανελλαδικά, ενώ έως τώρα ο αριθμός δεν ξεπερνούσε τις 20.000. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει να εξασφαλισθούν χώροι και για τον σκοπό αυτό το υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει από κάθε δήμο να ενημερώσει εάν υπάρχουν διαθέσιμες σχολικές αίθουσες. Η όλη εικόνα αναμένεται θα είναι ξεκάθαρη μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

ΤΑΧΥΤΑΤΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΧΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΦΑΚΕΛΩΝ

Με διαδικασίες fast track προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών στη διενέργεια διαγωνισμού για 106.000 κάλπες εν όψει, όπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, αυτοδιοικητικών, ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών οι οποίες θα γίνουν εντός του 2019.

Στελέχη του υπουργείου χαρακτηρίζουν τυπική διαδικασία το διαγωνισμό, αλλά αφήνουν να εννοηθεί ότι οι βουλευτικές εκλογές – εάν δεν προκύψουν σημαντικά γεγονότα θα γίνουν τον Μάιο.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι όσοι ενδιαφέρθηκαν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό είχαν στη διάθεσή τους ελάχιστο χρόνο, αφού η ανακοίνωση έγινε 21 Ιανουαρίου, ενώ η κατάθεση των σχετικών εγγράφων έληγε στις 23 Ιανουαρίου το μεσημέρι. Η παράδοση των καλπών, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο στις 20 Απριλίου. Στις 106.000 κάλπες προβλέπεται δυνατότητα προσαύξησης της ποσότητας έως 40%. Εκτός από τις κάλπες θα γίνει προμήθεια χαρτιού για ψηφοδέλτια, φακέλων αλλά και κάθε άλλου υλικού που απαιτείται για τη διενέργεια των εκλογών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ