ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρέθυμνο: Προβάλλεται η ταινία «ο τελευταίος πουλτσινέλα» από την Κινηματογραφική Λέσχη

0

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου (www.kinler.gr), τελειώνοντας τον “Κινηματογραφικό γύρο της Ιταλίας” στο πλαίσιο του Δικτύου Ελληνο-Ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας και υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, θα κάνει την τελευταία στάση του ταξιδιού της στη Νάπολη, με την ταινία “Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΟΥΛΤΣΙΝΕΛΑ” και τα υπέροχα ναπολιτάνικα τραγούδια του Μάσιμο Ρανιέρι. Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία της σχέσης ανάμεσα σε ένα νεαρό Ναπολιτάνο που αναζητά καινούριες δημιουργικές ιδέες και μια ζωή μακριά από το μέρος που μεγάλωσε και στον πατέρα του που δυσκολεύεται να επιβιώσει ως καλλιτέχνης δρόμου ερμηνεύοντας ιστορίες του Πουλτσινέλα, στις πλατείες της Νάπολης.

Η προβολή θα γίνει τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019 στις 18:00, στον Κινηματογράφο «ΑΠΟΛΛΩΝ», στην οδό Μεσολογγίου 18, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Γενική Είσοδος: 5 ευρώ

Για τα μέλη της ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές και ανέργους: 3 ευρώ

Η προβολή θα γίνει με υπότιτλους στα ελληνικά.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία: www.kinler.gr/ultimo-pulcinella

Σύνοψη της ταινίας

Ο Μικελάντζελο είναι ένας κλασικός ηθοποιός, ο τελευταίος ερμηνευτής της Κομέντια ντελ άρτε με έναν δραματικό και μελωδικό ρόλο ως Πουλτσινέλα. Ο γιος του Φραντσέσκο, δεν σκοπεύει ν' ακολουθήσει τα ίχνη του πατέρα του και η πρώην γυναίκα του Πάολα, αξία χορεύτρια, διάλεξε το πιο σίγουρο επάγγελμα της μοδίστρας θεάτρου.

Η ταινία αρχίζει στη Νάπολη, όπου ο Μικελάντζελο έχει τη χιλιοστή απόρριψη για ένα συμβόλαιο και μια συμπλοκή με το γιο του, που τον κατηγορεί ότι είναι αποτυχημένος. Στη συνέχεια, πάμε στο Παρίσι όπου ο Φραντσέσκο το σκάει, χωρίς να αποκαλύψει την αιτία της φυγής του. Εκεί τον βρίσκει ο πατέρας του, με τη βοήθεια της πρώην συζύγου του. Αυτός πιστεύει ότι το έσκασε εξαιτίας του έντονου καβγά που είχαν, ενώ η αλήθεια είναι ότι ο νεαρός παραβρέθηκε σε ένα έγκλημα της Καμόρα και φοβάται για τη ζωή του. Ο Μικελάντζελο ψάχνει αμέσως τον Ζαν Πωλ -έναν παλιό του φίλο καθηγητή της Σορβόννης- παθιασμένο με την Κομέντια ντελ άρτε και αρχίζει να γνωρίζει τον κόσμο της banlieue όπου κρύφτηκε ο γιος του. Η ανακάλυψη ενός παλιού θεάτρου, ιδιοκτησία μιας ηλικιωμένης ηθοποιού ιταλικής καταγωγής, σπρώχνει τον Μικελάντζελο στην επιθυμία να παρουσιάσει τον Πουλτσινέλα κάτω από μια νέα θεώρηση, σε ένα πολυπολιτισμικό θέαμα.

Πρωτότυπος τίτλος: L'Ultimo Pulcinella

Διεθνής τίτλος: The Last Pulcinella

Έτος παραγωγής: 2008

Είδος: Δράμα

Χώρα: Ιταλία

Γλώσσες: Ιταλικά

Διάρκεια: 85′

Σκηνοθεσία: Maurizio Scaparro

Σενάριο: Maurizio Scaparro, Rafael Azcona, Diego De Silva, Roberto Rossellini

Ηθοποιοί: Massimo Ranieri, Domenico Balsamo, Adriana Asti, Jean Sorel, Valeria Cavalli, Antonio Casagrande, Margot Dufrene

Φωτογραφία: Roberto Meddi

Μουσική: Mauro Pagani

Η Νάπολη πρόδωσε τον Πουλτσινέλα, αλλά ο Πουλτσινέλα δεν προδίδει τη Νάπολη και επινοεί μιαν άλλη. Μια Νάπολη στην εξορία. Παθιασμένο αφιέρωμα στη σκηνή, ευρέως υποστηριγμένο από την εξαίρετη μαεστρία του Μάσιμο Ρανιέρι, που ερμηνεύει τα τραγούδια του και παντρεύει το θέατρο του Εδουάρδο με τον ποιητικό ρεαλισμό του κινηματογράφου του Καρνέ, σε μια θαυματουργή νότα αισιοδοξίας. Επιπλέον, είναι η σύγκρουση ενός ονειροπόλου που αρνείται να αποποιηθεί το πάθος του και να υποταχθεί στην ανούσια επικρατούσα κουλτούρα για να επιβιώσει. Ιδεαλισμός με τον οποίο αντιτίθεται η ρεαλιστική ιδέα της ζωής από την πλευρά του γιου και της πρώην γυναίκας του, αλλά καταφέρνει να παρασύρει όλους με τον ενθουσιασμό όποιου αγαπάει αυτό που κάνει.

Η ταινία απέσπασε βραβείο καλύτερου ηθοποιού για τον Massimo Ranieri, Χρυσή Σφαίρα για τη μουσική του Mauro Pagani και μια ακόμα διάκριση, σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ