ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σκάνδαλα στην ΚΕΔΗΡ και τον Δήμο Ρεθύμνης

0

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα, όλα όσα διαπιστωμένα πλέον έχουν συμβεί στην Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Ρεθύμνης ΚΕΔΗΡ και εκτός ότι αυτά είναι καταδικαστέα, μου έχει προξενήσει μεγάλη εντύπωση, ότι δεν έχει αντιδράσει όσο θα έπρεπε μέχρι σήμερα η κοινωνία του Ρεθύμνου, απέναντι σε αυτό το φαινόμενο κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης Δημοσίου χρήματος. Τα γεγονότα που αδιαμφισβήτητα ξέρουμε ότι συνέβησαν, είναι βασικά δύο:

1. Η υπεξαίρεση 337.000 Ε από το ταμείο της ΚΕΔΗΡ, τα οποία είχαν κάνει φτερά και δεν ήξερε κανένας που έβοσκαν πάνω από 3-4 χρόνια, όσοι είχαν την ευθύνη, ο δήμαρχος Μαρινάκης και η διοίκησή της. Είναι δυνατόν;;. Αυτό φυσικά δεν έγινε τυχαία, διότι σύμφωνα με όσα μάθαμε, παραβιάστηκαν πρώτα από τους υπεύθυνους που είχαν την εποπτεία και τον έλεγχο, όλοι οι κανόνες και οι νόμοι, για την σωστή και χρηστή διοίκηση της επιχείρησης. Μένει να ερευνηθεί, αν αυτό έγινε ηθελημένα, δηλαδή σκόπιμα, ή ήταν προϊόν αδιαφορίας, ή ακόμα και ανικανότητας. Για όσους δεν το ξέρουν να αναφέρω, ότι η ΚΕΔΗΡ έχει μεν διοικητική αυτοτέλεια, αλλά τελεί υπό την εποπτεία και έλεγχο του δήμου Ρεθύμνης, δηλαδή του δημάρχου Μαρινάκη.

2. Μεγαλύτερο όμως σκάνδαλο, ίσως είναι, η επιλεκτική και η απ ευθείας ανάθεση, 1.217 έργων, μέσα σε 4 χρόνια, όπως έχει καταγγείλει σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Ποια από τα έργα αυτά ήταν πράγματι τόοοοσο πολύ επείγοντα, μένει να αποδειχτεί, πρέπει δε να δοθούν και τα ονόματα, ποιοι έπαιρναν τα έργα. Η ζημιά, την οποία υπέστη συνολικά το Δημόσιο, κάνοντας κάποιοι συστηματικά την εξαίρεση κανόνα, είναι μεγάλη, από την μη έκπτωση στη δαπάνη των έργων, λόγω των απ ευθείας αναθέσεων. Την ευθύνη εξ ολοκλήρου την έχουν, ο δήμαρχος Μαρινάκης, αλλά και οι διοικούντες την ΚΕΔΗΡ, διότι την προξένησαν συνειδητά, καταστρατηγώντας τον νόμο σκόπιμα. Χρησιμοποιώντας οι διοικούντες την τακτική της σαλαμοποίησης των έργων, έκαναν απ ευθείας αναθέσεις σε όποιο εργολάβο ήθελαν, ζημιώνοντας το Δημόσιο, διότι με δημοπρασία θα εξασφαλιζόταν έκπτωση και το ποσό αυτό θα ήταν σε όφελος υπέρ του Δημοσίου. Η ζημιά του Δημοσίου, ίσως αποδειχτεί ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από τις απ ευθείας αναθέσεις, παρά απ την υπεξαίρεση των χρημάτων.

Η ζημιά δε που υπέστη το Δημόσιο και ωφελήθηκαν οι εκλεκτοί του δήμου και της ΚΕΔΗΡ, είναι εύκολο να προσδιοριστεί, διότι ο νόμος αναφέρει ρητά, σε ποιες και μόνο εξαιρετικές περιπτώσεις είναι επείγον, να γίνονται απ ευθείας αναθέσεις έργων.

Αυτά όσον αφορά την ΚΕΔΗΡ.

Όμως πριν από 3-4 μέρες βγήκε στην δημοσιότητα ένα νέο σκάνδαλο, που αφορά τον

ίδιο τον δήμο Ρεθύμνης, από τον δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης του Κ.Κ.Ε, κ. Μανούσο Μανουσογιάννη, όπου καταγγέλλει ευθέως ότι στο έργο της καθαριότητας, έγιναν ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ. Καταγγέλλει ότι η μελέτη που έγινε από τον ίδιο τον δήμο, όλα τα στοιχεία που πήραν για να προσδιορίσουν το κόστος, ήταν λάθος, αφήνει δε να εννοηθεί ότι έγινε εσκεμμένα, δηλαδή με δόλο, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη παράδοση μέρος του έργου των απορριμμάτων στον εργολάβο. Για να το δικαιολογήσουν αυτό, έκαναν τα εξής λάθη σωρευτικά. Λάθος υπολογισμό της χιλιομετρικής απόστασης, λάθος στον αριθμό των καθημερινών δρομολογίων, λάθος υπολογισμό του κόστους καυσίμων και λάθος στον αριθμό των εργαζομένων που θα απασχολούνταν από τον δήμο. Δηλαδή τα έκαναν όλα λάθος, όλως τυχαίως;;;. Με όλα αυτά τα λάθη;;;, σύμφωνα με υπολογισμούς του κ. Μανουσογιάννη, η ζημιά του δήμου κάθε χρόνο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ξεπερνά τις 400.000 ευρώ, την υπολογίζει δε πάνω από 2.000.000 ευρώ, στα 4 χρόνια της σύμβασης. Δυστυχώς στον δήμο Ρεθύμνης έχουν βρει το κόλπο, να λένε ψέματα στον κόσμο, για να δικαιολογούν τις λανθασμένες;;, αλλά σίγουρα όμως ζημιογόνες αποφάσεις τους. Το ίδιο επιχείρημα είχαν πει από τον δήμο, όταν αποφάσισαν να παραχωρήσουν το parking των 4 Μαρτύρων στον ιδιώτη. Επικαλέστηκαν τότε πόσους εργαζόμενους θα πρέπει να έχει ο δήμος για να το λειτουργεί, άρα κοινώς δεν έβγαινε και έδωσαν την δουλειά στον ιδιώτη, ο οποίος μετά έβαλε αυτόματες μηχανές, μειώνοντας τους εργαζόμενους. Αυτό δεν το ήξερε ο κ. δήμαρχος, ή το ήξερε και ήταν ένα πρόσχημα για να το δώσει;;. Ότι και να συμβαίνει όμως από τα 2, πάλι ζημιώθηκε ο δήμος κάποιες χιλιάδες ευρώ, από την απόφαση παραχώρησής του. Προκύπτει από όλα αυτά που έχουν συμβεί, ότι το σημερινό δημοτικό σύστημα του κ. Μαρινάκη, δεν είναι ικανό και δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του δήμου, αλλά αντιθέτως προκλητικά παρανομεί και δίδει σε ιδιώτες και εργολάβους τις δουλειές, πολύ πάνω από το πραγματικό κόστος, ζημιώνοντας τον δήμο με τεράστια ποσά.

Με αυτή την αποδεδειγμένη κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση στο δήμο Ρεθύμνης, δεν μπορεί πλέον ο κ. Μαρινάκης να ζητά την ψήφο των Ρεθεμνιωτών, κι άλλη 4/ετία για να κάνει ξανά τα ίδια, ίσως δε ακόμα και χειρότερα. Δεν φτάνει που τόσα χρόνια δήμαρχος, δεν έχει κάνει ούτε ένα σοβαρό αναπτυξιακό έργο στον τόπο, ακόμα και στην απλή διαχείριση του δήμου, δείχνει…. ανικανότητα. Τώρα που βγήκαν όλα στο φως, το τοπικό γραφείο Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και ο Εισαγγελέας, έχουν όλοι την υποχρέωση εκ του νόμου και δεν μπορούν πλέον να αδιαφορούν, να ερευνήσουν την υπεξαίρεση των 337.000 Ε, το σκάνδαλο απ ευθείας αναθέσεων της ΚΕΔΗΡ, αλλά και των απ ευθείας αναθέσεων του δήμου, πρωτίστως δε, το σκάνδαλο της καθαριότητας.

Στις εκλογές που έρχονται, ο κόσμος έχει τον πρώτο λόγο, αν όλα αυτά τα φαινόμενα σήψης και παρακμής τα επικροτεί και τα αποδέχεται. ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΧΩΣ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ

ΤΕΩΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ