ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σκληρός ο άστεγος χειμώνας για τα αδέσποτα

0

Διανύουμε μέρες με τσουχτερό κρύο, βροχές και χιόνια, φαινόμενα τα οποία θέτουν ακόμα περισσότερο σε κίνδυνο τις ζωές των αδέσποτων ζώων. Η επαρκής τροφή κι ένα καταφύγιο τους είναι απολύτως αναγκαία για να αντέξουν τις παρούσες συνθήκες.

Με αφορμή τα αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας που φτάνουν στη χώρα μας, αλλά και τις εκκλήσεις που κάνουν ζωοφιλικά σωματεία και σύλλογοι για την προστασία των αδέσποτων ζώων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, μιλήσαμε με την κ. Ξένια Ψαθάκη, μέλος του Σωματείου «Νοιάζομαι», ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει στα ζώα στο δρόμο αλλά και τι θα μπορούσε να γίνει προκειμένου να μην βασανίζονται.

«Αυτό που κυρίως χρειάζονται τα αδέσποτα ζώα είναι ανθρωπιά» είπε η κ. Ψαθάκη, τονίζοντας ότι τα ζώα που ζουν στο δρόμο, δεν μπορούν ν’ αντέξουν ακραίες καιρικές συνθήκες. «Κρυώνουν όπως κρυώνουμε κι εμείς, πονάνε στα άκρα από το κρύο όπως κι εμείς. Η τροφή τους είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου ν‘ αντέξουν τις χαμηλές θερμοκρασίες.»

Στη συνέχεια η ίδια πρόσθεσε: «Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να φιλοξενήσει ένα αδέσποτο μέσα στο σπίτι του. Το να του προσφέρει όμως ένα στεγνό καταφύγιο τροφή και νερό για να μην τριγυρνά και να ψάχνει, έχει να κάνει κυρίως με το φιλότιμο που έχουμε ως άνθρωποι. Προσφέροντας  πολύ λίγα, μπορούμε να βοηθήσουμε να επιβιώσουν και να μη βασανίζονται τόσο, όταν μόνα τους στο δρόμο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν πέρα από τους κινδύνους και την έλλειψη τροφής, τώρα και τον παγετό. Αν δεν μπορούμε να αγοράσουμε τροφή μπορούμε να τους προφέρουμε φαγητό από αυτό που έχουμε ήδη στο σπίτι μας, που περισσεύει από το τραπέζι μας. Μπορεί να μη θεωρείται ιδανικό, αλλά από το να πεινούν είναι κι αυτό κάτι. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα ζώα είναι ζωντανά πλάσματα, που φοβούνται, που πονούν, που κρυώνουν, που βιώνουν την εγκατάλειψη και που κυρίως στις πόλεις, δυστυχώς για κείνα, εξαρτώνται από τον άνθρωπο».

Η κ. Ψαθάκη αναφερόμενη στους κινδύνους του δρόμου, είπε ότι τα αδέσποτα σκυλιά και γατιά, δεν κινδυνεύουν μόνο από τα τροχοφόρα, αλλά και από την ανθρώπινη κακία, που μεταφράζεται σε δηλητήρια και φόλες, που πέφτουν κατά καιρούς σε διάφορες περιοχές της πόλης όταν εμφανιστούν αδέσποτα. «Θα ήθελα να πω σε αυτούς τους ανθρώπους που το κάνουν αυτό, ότι κανείς δεν τους υποχρεώνει ν’ αγαπούν και να φροντίζουν τα ζώα. Ας μην τα αγαπούν αφού δεν θέλουν, τουλάχιστον όμως μην τα κλωτσούν, μην τα πυροβολούν και μην τα δηλητηριάζουν. Ας θυμηθούν ότι έχουν να κάνουν με αγνές ψυχές, που δεν πειράζουν κανένα».

Μιλώντας και για τα δεσποζόμενα είπε: «Ακόμα και τα δεσποζόμενα όμως, δεν θα πρέπει να είναι αλυσοδεμένα σε αυλές, μπαλκόνια και ταράτσες. Ειδικά τώρα με το κρύο, πρέπει να βάζουμε τα ζωάκια σε κλειστό προστατευμένο χώρο και να φροντίζουμε να έχουν επαρκή τροφή και νερό».

ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα ζώο να είναι ενημερωμένοι και σίγουροι και να είναι προετοιμασμένοι ότι θα αποτελέσει μέλος της οικογένειας τους, η ίδια συμπλήρωσε: «Πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι, να γνωρίζουμε και να είμαστε βέβαιοι όταν υιοθετούμε ένα ζώο. Τα αδέσποτα δεν είναι παιχνίδια, δεν είναι είδη δώρων, δεν είναι αναλώσιμα. Είναι ψυχές που οφείλουμε να τις σεβαστούμε όπως πρέπει να σεβόμαστε όλα τα έμβια όντα».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΖΩΟ

Μιλώντας για τη στείρωση η κ. Ψαθάκη ανέφερε: «Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι για τα ζώα που τώρα κυκλοφορούν αδέσποτα στο δρόμο ευθυνόμαστε αποκλειστικά εμείς οι άνθρωποι, που είτε αφήσαμε ένα δεσποζόμενο ζώο να γεννά ανεξέλεγκτα, είτε τα εγκαταλείψαμε γιατί τα βαρεθήκαμε, πράγμα που σημαίνει ακριβώς το ίδιο καθώς θα ζευγαρώσει πολλές φορές στο δρόμο. Κάθε γέννα μπορεί να δώσει 8-10 κουτάβια τα οποία με τη σειρά τους θα κάνουν το ίδιο. Είναι σημαντικό για μας εδώ στο Ρέθυμνο, ότι το Δημοτικό Κτηνιατρείο έχει παραχωρηθεί σε Γερμανούς κτηνιάτρους που περίπου μια φορά το μήνα, φτάνουν εδώ και κάνουν στειρώσεις σε ζώα που μαζεύουμε και τους μεταφέρουμε. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια καλή αρχή, για την αντιμετώπιση των αδέσποτων, αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν φτάνει μόνο αυτό. Ελπίζουμε ότι το θέμα των αδέσποτων θα επανεξεταστεί και προστεθούν και νέες δράσεις προκειμένου να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα». Για τη στείρωση των ζώων η ίδια πρόσθεσε:  «Η στείρωση των ζώων δεν είναι παρέμβαση και ανατροπή της φύσης. Είναι επέμβαση που τους δίνει υγεία, ευζωία και τον σεβασμό που αξίζουν. Από τη στιγμή που οι σκύλοι και οι γάτες από την άγρια φύση τους έγιναν κατοικίδια, ζουν σε πόλεις, σε διαμερίσματα, στους δρόμους, ζευγαρώνουν όταν είναι σε οίστρο και γεννούν δεκάδες μωρά  που θα βιώσουν τα χειρότερα ως ανεπιθύμητα, άστεγα, πεινασμένα και ταλαιπωρημένα. Η στείρωση είναι κάτι πολύ σοβαρό. Με αυτή την απλή και επιστημονικά αποδεκτή λύση, δεν υποφέρουν χιλιάδες ζώα από την εγωιστική και παράλογη ανθρώπινη νοοτροπία περί επεμβάσεων και παρεμβάσεων στη φύση του ζώου».

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ