ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα επικυρώσει την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ

0

Η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα είναι ένα καθαρό βήμα προόδου για την τελική υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ.

«Για εμάς αυτό αποτελεί περαιτέρω ενθάρρυνση ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί πολύ σύντομα και ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα είναι η πρώτη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ που θα επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξής μας στη Συμμαχία. Αυτό είναι ένα σαφές γεωστρατηγικό όφελος και για τις δύο χώρες μας, την περιοχή και την Ευρώπη επίσης», τόνισε ο Μίλε Μποσνιάκοφσκι, μιλώντας στο ΑΠΕ.

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, επισήμανε: «Εμείς ως χώρα γράψαμε ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο στην κρατική μας υπόσταση. Οι συνταγματικές αλλαγές και η όλη διαδικασία ήταν μια πράξη ευθύνης που θα πρέπει να διακρίνει έναν κρατικό ηγέτη και μια πράξη ισχυρού πατριωτισμού, καθώς διευκολύνει τα δύο μεγάλα εθνικά συμφέροντα –την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ- να συμβούν».

Η απόφαση δεν ήταν καθόλου εύκολη, σημείωσε, αλλά, συμπλήρωσε «γνωρίζουμε ότι η υλοποίηση της τελικής Συμφωνίας θα καταστήσει δυνατή τη διεθνή ενσωμάτωση και την αναγνώριση της χώρας μας ως κυρίαρχου κράτους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ισχυρή απόδειξη της ωριμότητας και της προόδου της περιοχής. «Είναι περισσότερο από ξεκάθαρο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ένα νέο, λαμπρό και ευημερές μέλλον για όλους τους πολίτες της χώρας μας και της δικής σας επίσης. Είναι μια Συμφωνία που καθιστά πιο σταθερή και ασφαλή την περιοχή, δίνοντας μια ευκαιρία για μια καλύτερη και ευημερούσα ζωή», ανέφερε.

Τόνισε ακόμη ότι η Συμφωνία θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών, διευκολύνοντας τη διακίνηση εμπορευμάτων και τη μετακίνηση ανθρώπων. «Από τη στιγμή που η Βουλγαρία και η Ελλάδα είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, η Αλβανία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ κι ελπίζουμε πως κι εμείς θα προσχωρήσουμε μαζί με τους άλλους γείτονές μας πολύ σύντομα. Αυτό σημαίνει ισχυρή συμμαχία σε όλες τις πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας επίσης», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το κατά πόσο η υλοποίηση της Συμφωνίας θα καταστήσει δυνατό να καμφθούν οι αντιδράσεις αυτών που αντιτίθενται σ' αυτήν, ο κ. Μποσνιάκοφσκι είπε πως «θα υπάρχουν πάντα πολιτικοί αντίπαλοι των αξιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά η Συμφωνία είναι ισχυρή απόδειξη της ωριμότητας και της προόδου της περιοχής μας».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ