ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σοβαροί κίνδυνοι να κλείσει το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής στα Περιβόλια

0

Του Μανούσου Κλάδου

Ενώ η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου παιδείας είναι ομόφωνη για μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε Πανεπιστημιακό ίδρυμα, ταυτόχρονα τίθενται σοβαρά ερωτηματικά για την παραμονή του Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής στο Ρέθυμνο.  Σύμφωνα με πληροφορίες οι εξελίξεις θα πλήξουν σοβαρά την ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης μας, αφού πιθανότατα το νέο ίδρυμα δεν θα ακολουθήσει την σημερινή διάρθρωση του ΤΕΙ Κρήτης και το τοπικό τμήμα θα μεταφερθεί στην πόλη – έδρα του νέου πανεπιστημίου ή θα καταργηθεί.

Οι καλά γνωρίζοντες τα ακαδημαϊκά θέματα θεωρούν πως το τμήμα του Ρεθύμνου δεν θα έχει μέλλον καθώς το νέο ίδρυμα θα πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη ανάπτυξη που δεν μπορεί να την έχει στα Περιβόλια και ως γνωστόν το Πανεπιστήμιο Κρήτης αρνείται να δώσει εκτάσεις στου Γάλλου για να μεταφερθεί και να λειτουργήσει με σύγχρονες υποδομές το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής.

Η θέση του Ρεθύμνου μέσα στο νέο ακαδημαϊκό περιβάλλον που διαμορφώνεται στο νησί μας, όχι μόνο είναι μειονεκτική αλλά μάλλον τείνει σε μια παρακμάζουσα κατάσταση που συρρικνώνεται και περιορίζεται συνεχώς και μάλιστα χωρίς να διαφαίνεται να απασχολεί τις τοπικές Αρχές, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον δημόσιο διάλογο.

Οι συνεχείς μεταφορές διευθύνσεων από το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο, η σοβαρή έλλειψη καθηγητών, η λειτουργία κυρίως με καθηγητές – επισκέπτες, η μη ίδρυση νέων σχολών, αλλά και η ελάχιστη αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων από τις ήδη λειτουργούσες, προβληματίζουν πολλούς ακαδημαϊκούς που «χτυπούν καμπανάκι» για το μέλλον του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο. Μάλιστα ενόψει και του διαφαινόμενου «λουκέτου» στο Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, οι καλά γνωρίζοντες τα πράγματα μιλούν για μια μεγάλη ήτα του Ρεθύμνου που χάνει συνεχώς έδαφος και ακαδημαϊκά υποβαθμίζεται επικίνδυνα.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΙΔΡΥΜΑ

Τα  ΤΕΙ καταργήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα και συγχωνεύθηκαν με τα κατά τόπου ΑΕΙ. Αυτό όμως δεν έγινε στην Κρήτη καθώς το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο αρνήθηκαν κατηγορηματικά μια τέτοια προοπτική. Έτσι το Υπουργείο Παιδείας έκρινε πως μπορεί και προχωρά στην ίδρυση ενός τρίτου Πανεπιστημίου στην Κρήτη. Την τελική απόφαση έλαβε την περασμένη Τρίτη και η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:  «Σήμερα, Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η δεύτερη συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής στην οποία ο αρμόδιος Υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου, έχει αναθέσει τη διερεύνηση των μελλοντικών προοπτικών ανάπτυξης του ΤΕΙ Κρήτης. Σε συνέχεια και του προηγούμενου δελτίου τύπου (18-12-2018), τα πορίσματα της σημερινής συνεδρίασης έχουν ως εξής:

  1. Η προγραμματισμένη, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, ακρόαση των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και του Πολυτεχνείου Κρήτης πραγματοποιήθηκε σε κλίμα απόλυτου ακαδημαϊκού αλληλοσεβασμού και θεσμικής συνεργασίας. Οι Πρυτανικές Αρχές των ανωτέρω ιδρυμάτων επέμειναν στην ανάγκη να διατηρήσουν τις διακριτές πανεπιστημιακές τους ταυτότητες τονίζοντας όμως παράλληλα την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με το τρίτο πανεπιστημιακό ίδρυμα που θα έλθει να ενισχύσει και να εμπλουτίσει το ακαδημαϊκό οικοσύστημα της Κρήτης.
  2. Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, καίτοι θεωρούν ότι, σε αυτήν την κρίσιμη φάση, χάνεται μια ιστορική ευκαιρία για τη δημιουργία μεγάλης κλίμακας συνεργειών που θα μετέτρεπαν την περιφέρεια Κρήτης σε πανεπιστημιακή και ερευνητική ατμομηχανή διεθνούς εμβέλειας, επιβεβαιώνουν τον σεβασμό και την προσήλωσή τους στην αυταξία του αυτοδιοίκητου των δημόσιων πανεπιστημίων. Υπό την έννοια αυτή, θα μεριμνήσουν με περίσκεψη και ανιδιοτέλεια ώστε η τελική προτεινόμενη μορφή του τρίτου πανεπιστημίου, που σύντομα θα προκύψει από την μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης, να δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις γόνιμων μελλοντικών συνεργειών – πράγμα που άλλωστε αποτελεί κοινό οραματικό στόχο όλων των εμπλεκομένων, ακόμη κι αν τούτο στην τρέχουσα συγκυρία δεν είναι εφικτό.
  3. Μετά τη λεπτομερή μελέτη του ακαδημαϊκού φακέλου, καθώς και των έως τώρα αξιολογήσεων του ΤΕΙ Κρήτης, τα μέλη της Επιτροπής ομόφωνα εξέφρασαν την άποψη ότι τα καταγεγραμμένα ακαδημαϊκά δεδομένα και οι εν γένει επιδόσεις του Ιδρύματος δικαιολογούν ανενδοίαστα την μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Ειδικότερα, η Επιτροπή εξέτασε την υποψηφιότητα του ΤΕΙ Κρήτης λαμβάνοντας υπόψη τα εξής κριτήρια: την ακαδημαϊκή ποιότητα του Ιδρύματος, τις υποδομές και το επιστημονικό δυναμικό, τη δυναμική μελλοντικής ανάπτυξης και, τέλος, τη βιωσιμότητα ενός τρίτου πανεπιστημιακού ιδρύματος στην Κρήτη. Η θετική αποτίμηση της Επιτροπής σε όλα τα ανωτέρω κριτήρια θα συμπεριληφθεί στις τελικές προτάσεις που θα περιέχει το πόρισμα που θα κατατεθεί στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου.

Την αντίθεσή της ως προς την αυτόνομη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστημιακό ίδρυμα εξέφρασε η Καθηγήτρια του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ελένη Βογιατζή - όχι ως προς τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα του ΤΕΙ Κρήτης και την ικανοποίηση των κριτηρίων που εκ των προτέρων είχε θέσει η Επιτροπή - αλλά διότι το μέλος προτάσσει σε κάθε περίπτωση την επιδίωξη συνεργειών με ήδη υφιστάμενο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Κρήτης.

Τέλος, η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε την αποστολή θερμής ευχαριστήριας επιστολής προς την Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη καθώς και στα μέλη της Συγκλήτου των οποίων το γνήσιο και πηγαίο ενδιαφέρον για την μελλοντική προοπτική του ΤΕΙ Κρήτης τιμά τόσο το ίδιο το ΤΕΙ Κρήτης όσο και την Επιτροπή. Ωστόσο, η μέριμνα των μελών της Επιτροπής για την αποτροπή ενδεχόμενης χωροταξικής διασποράς σε τρείς νησιωτικές περιφέρειες, κάτι που άλλωστε είχε ήδη συζητηθεί διεξοδικά κατά την 1η συνεδρίαση της Επιτροπής, δεν επέτρεψε την περαιτέρω συζήτηση μιας καθ’ όλα τιμητικής ακαδημαϊκής πρότασης.

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.»

Τα μέλη της Επιτροπής είναι οι κ.κ. Ηλίας Γεωργαντάς, Ελένη Βογιατζή, Μανώλης Δρακάκης, Νικόλαος Κατσαράκης, Θρασύβουλος Μανιός, Γεώργιος Παναγιωτάκης, Νεκτάριος Παπαδογιάννης, Ιωάννης Σαριδάκης, Νεκτάριος Ταβερναράκης, Αναστάσιος Τσίνας και Χρήστος Φλώρος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ