ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου η ίδρυση του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας

0

Χρονιά θετικών εξελίξεων είναι για το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας το 2019 καθώς αποκτά δύο νέα Ινστιτούτα, το Αστροφυσικής που στις 22 Ιανουαρίου εκλέγει διευθυντή, αλλά και το Πετρελαϊκής Έρευνας που η ίδρυσή του προβλέπεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Όπως είναι γνωστό, το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας θα λειτουργεί σε συνεργασία µε το Πολυτεχνείο Κρήτης και η έδρα του θα είναι τα Χανιά. Μάλιστα, η Σύγκλητος του Ιδρύματος έχει αποφασίσει να παραχωρήσει έναν χώρο του για τις ανάγκες του Ινστιτούτου ενώ το επόμενο διάστημα προβλέπεται να ανεγερθεί ένα νέο κτήριο σε οικόπεδο της πολυτεχνειούπολης.

Το νομοσχέδιο ήδη έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας. Τα δύο Ιδρύματα, ΙΤΕ και Πολυτεχνείο, θα οργανώσουν μετά τις 20 Ιανουαρίου μία εκδήλωση στα Χανιά με σκοπό την παρουσίαση του Ινστιτούτου. Αναμένεται να παρευρεθούν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Κώστας Φωτάκης, εξάλλου, και οι δύο στήριξαν από την αρχή αυτό το εγχείρημα.

Μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα ακολουθήσει η διαδικασία που προβλέπεται για την εκλογή του διευθυντή του Ινστιτούτου. Θα συγκροτηθεί μία επιτροπή κριτών με επιστήμονες από το εξωτερικό και θα βγει στον «αέρα» η προκήρυξη για τη θέση. Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, είπε στην «Π» πως τα δύο συνεργαζόμενα Ιδρύματα ενδιαφέρονται να προσελκύσουν άτομα από το εξωτερικό για να στελεχώσουν και να στηρίξουν το Ινστιτούτο.

Συνεπώς, η προκήρυξη θα δημοσιοποιηθεί και εκτός συνόρων, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη διαδικασία. Μετά από την εκλογή, θα ακολουθήσει η στελέχωσή του με ερευνητές και λοιπό προσωπικό αλλά και η απόκτηση της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής.

Ο κ. Ταβερναράκης επισημαίνει πως το Ινστιτούτο θα έχει τρεις πυλώνες λειτουργίας, την έρευνα για την ανεύρεση κοιτασμάτων, την έρευνα για την αξιοποίησή τους, αλλά και τη μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η διαδικασία. «Πρέπει να διατηρήσουμε το περιβάλλον ακέραιο, να μην υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων», τόνισε ο κ. Ταβερναράκης. Εξάλλου, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η οικονομία της Κρήτης βασίζεται, μεταξύ άλλων, στον τουρισμό και την αγροδιατροφή.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ