ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Συνάντηση για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών στον Αγ. Βασίλειο

0

 «Μελέτης Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης και Αναπτυξιακής Αναβάθμισης της πληγείσας  από τις πυρκαγιές περιοχής:  Μελάμπων, Σαχτουρίων, Ορνές, Κρύα Βρύσης, Αγ.Γαλήνης»

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. Αγίου Βασιλείου, Αντώνης Τσουρδαλάκης,  πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση εργασίας με την Ομάδα Έργου της Μελέτης Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης και Αναπτυξιακής Αναβάθμισης της πληγείσας  από τις πυρκαγιές περιοχής:  Μελάμπων, Σαχτουρίων, Ορνές, Κρύα Βρύσης, Αγ.Γαλήνης, με σκοπό την εποπτεία και αξιολόγηση της έως τώρα ωρίμανσής της. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Α. Τσουρδαλάκης παρέλαβε από τους μελετητές την πρώτη έκδοση της μελέτης, με στόχο να αξιολογήσει το περιεχόμενο και να ενημερώσει σχετικά το ΔΣ του δήμου και την τοπική κοινωνία.

Από πλευράς της ομάδας μελέτης παρευρέθηκαν ο Κωνσταντίνος Τσίκας, πολιτικός επιστήμονας και οικονομολόγος, ο Βαγγέλης Σιώκας, Δρ Μηχανικός ΜΕΠ, ο Διδάκτωρ σε θέματα περιβαλλοντικής επιστήμης, Μάρκος Μαργαρίτης, και η Χριστίνα Βαρελά, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ.

Οι μελετητές παρουσίασαν τα πρώτα αποτελέσματα αναφορικά με τις θεματικές :α) της συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων από την τοπική κοινωνία, β) των μεθόδων περιβαλλοντικής αποκατάστασης, γ) των μέτρων και των δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης πυρκαγιών, καθώς και δ) των στοχευμένων προτάσεων έργων και της αξιοποίησης των αναπτυξιακών ευκαιριών για τα πέντε χωριά.

Στην τελευταία ενότητα παρουσιάστηκαν οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι μελετητές, καθώς και οι τρόποι επίλυσής τους, ενώ ταυτόχρονα ζητήθηκε η συνδρομή του Δήμου, όσον αφορά στη συλλογή επιπρόσθετων στατιστικών στοιχείων.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συνάντηση, αναγνωρίζοντας τη σημαντική πρόοδο του φυσικού αντικειμένου της μελέτης και παράλληλα επικοινώνησε στους μελετητές την αμέριστη συνδρομή του Δήμου, όχι μόνο στη συλλογή εμπειρικών στοιχείων, αλλά και σε οτιδήποτε μπορεί να συμβάλλει στην άρτια και επιστημονικά δόκιμη υλοποίηση της μελέτης.

Σημαντικό και ταυτόχρονα καινοτόμο στοιχείο , που αφορά στην μελέτη, είναι το γεγονός της συνεργασίας και συμμετοχής, μέσω ερωτηματολογίων, των τοπικών φορέων και μεγάλου αριθμού δημοτών, με την ομάδα των μελετητών, με σκοπό την άντληση δεδομένων, εμπειριών και προτάσεων ώστε να ληφθούν υπόψην και να  αξιοποιηθούν  στην διαδικασία σύνταξης της μελέτης.

Με την ολοκλήρωση της μελέτης προγραμματίζεται και η επίσημη παρουσίαση της σε ημερομηνία που θα προσδιορισθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να τεθεί υπόψη εκτός των δημοτών και  των αυτοδιοικητικών, υπηρεσιακών , κοινοβουλευτικών και άλλων παραγόντων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ