ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σχέση εξ αποστάσεως

0

Μαθαίνω ότι το Ελληνικό ΕΣΥ άλλαξε αρκετά, και ότι κι εσείς αγαπημένοι μου συμπατριώτες θα έχετε την ευτυχία να βιώσετε τον οικογενειακό γιατρό. Σας εύχομαι ολόψυχα  καλή τύχη.

Το Βρετανικό ‘πείραμα’ του NHS όσον αφορά τους οικογενειακούς ιατρούς, έχει αποτύχει. Εύχομαι όμως το Ελληνικό ΕΣΥ να μάθει από τα λάθη της Βρετανίας.

Κι εδώ στην Βρετανία όμως, μαγειρεύονται αρκετές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας. Την εβδομάδα που πέρασε, η κυβέρνηση της κ. May ανακοίνωσε ότι, από εδώ και στο εξής, εκατομμύρια ασθενείς θα μπορούν πλέον να δουν τον οικογενειακό, ή νοσοκομειακό τους γιατρό, μέσω Skype.

Σύμφωνα με την Βρετανική κυβέρνηση και τους Times, η αλλαγή αυτή θα είναι μια ‘ιστορική’ στιγμή για τους ασθενείς, των οποίων το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα μπορέσει επιτέλους να ‘συναγωνιστεί’ με τα καλύτερα συστήματα υγείας του κόσμου.

Ποια είναι αυτά, δεν γνωρίζω. Οι Times δεν τα ονομάζουν.

Από την δήλωση αυτή όμως, βγαίνει το συμπέρασμα ότι, το Βρετανικό ΕΣΥ παραδέχεται επιτέλους ότι, δεν βρίσκεται στην ‘κορυφή’, όπως ισχυρίζονταν έως τώρα η Βρετανική κυβέρνηση και τα ΜΜΕ.

Όντας καλομαθημένη από ένα καλύτερο σύστημα υγείας από εκείνο του NHS, το Ελληνικό ΕΣΥ, έπεσα πολύ νωρίς από τα Βρετανικά σύννεφα. Το NHS μου φαινόταν λίγο πρωτόγονο.

Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη όμως. Ίσως αυτή η αλλαγή να φέρει και κάτι καλό.

Όσον αφορά την υγεία, η ‘σχέση εξ αποστάσεως’ με τα ιατρεία και τα νοσοκομεία, έχει και τα καλά της:

  1. Δεν χρειάζεται να βγεις από το σπίτι για να δεις το γιατρό. Πατάς ένα κουμπί, και ο γιατρός είναι στο σαλόνι σου.
  2. Δεν χρειάζεται να οδηγήσεις, να ψάξεις να βρεις και να πληρώσεις θέση πάρκινγκ. Μπορείς να βρίσκεσαι σε διακοπές στο εξωτερικό, και πάλι να δεις τον οικογενειακό σου γιατρό.
  3. Αποφεύγεις την έκθεση στον ιό της γρίπης.
  4. Δεν χρειάζεται να περιμένεις. Αν το ραντεβού με το γιατρό καθυστερήσει, μπορείς να φας μεσημεριανό, να δεις τηλεόραση, ή και να πάρεις ένα υπνάκο.
  5. Πάνω απ’ όλα όμως, αν σε εκνευρίσει ο γιατρός, μπορείς να ‘διακόψεις’ την επίσκεψη και να τα ρίξεις όλα στην έλλειψη σήματος.

Είμαι σίγουρη ότι η ιατρική επίσκεψη μέσω Skype έχει και άλλα θετικά σημεία.

Αν όμως είστε ιατρός, ή ασθενής, ίσως συμφωνήσετε ότι, υπάρχει τουλάχιστον ένα αρνητικό σημείο.

Η ασθένεια πάει χέρι-χέρι με το ρήμα ‘υποφέρω’, και το μυαλό εκείνου που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας, συχνά μόνιμο και αρκετά σοβαρό, είναι ένα πολύ μοναχικό μέρος.

Αλήθεια, πως θα μπορέσει το Skype να αντικαταστήσει ένα καλό λόγο που θα συνοδεύεται από ένα καθησυχαστικό χέρι στον ώμο;

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ