ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Σύντομο αλλά έντονο και το νέο κύμα κακοκαιρίας στην Κρήτη

0

Τα νεότερα δεδομένα συνεχίζουν να εμφανίζουν μία έντονη επιδείνωση του καιρού στην Κρήτη, λόγω της έλευσης του νέου Βαρομετρικού χαμηλού, από τις βραδινές - νυκτερινές ώρες της Δευτέρας, όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας.

Ειδικότερα, ο κ. Λέκκας αναφέρει:

"Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι ισχυρές βροχές και οι Καταιγίδες, οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις Νότιοι – Νοτιοδυτικοί άνεμοι για την Δευτέρα το βράδυ – νυκτερινές ώρες και οι Ισχυροί Βοριάδες για την Τρίτη. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό αυτής της κακοκαιρίας θα είναι και οι χιονοπτώσεις οι οποίες θα εμφανισθούν σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα (εμφανίζεται πιθανότητα χιονόπτωσης σε ένα μέσο υψόμετρο τα 600 μέτρα) αλλά φαίνεται να είναι πιο έντονες στις ανατολικές περιοχές του νησιού. Στο χαρακτηριστικό των χιονοπτώσεων θα ήθελα να επισημάνω ότι ακόμη και με τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα είναι πολύ δύσκολη η ακριβής πρόβλεψη τους από τα δυτικά προς τα ανατολικά του νησιού, κυρίως όσον αφορά τα υψόμετρα αλλά ακόμη περισσότερο όσον αφορά την ένταση τους.

Μπορεί στα δυτικά τμήματα να μην προλάβει η πολύ ψυχρή μάζα, λόγω ταχείας μετακίνησης της από το μεσημέρι της Τρίτης που θα επηρεάσει το νησί μας, να προκαλέσει πολλές χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα αλλά να επηρεασθούν λίγο περισσότερο οι ανατολικές περιοχές. Αν και δεν είναι αποσαφηνισμένα όλα τα έως τώρα δεδομένα ο Μετεωρολόγος υποχρεούται να εκδώσει μία ενημερωτική πρόγνωση του καιρού με γνώμονα την αντικειμενική ενημέρωση του κοινού χωρίς κινδυνολογίες αλλά επισημαίνοντας και την ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης με κάθε νεότερο στοιχείο.

Το καλό πάντως για το νησί μας είναι ότι, πέρα από τις ισχυρές βροχές ή και τοπικές καταιγίδες και τους ισχυρούς ανέμους με τον υψηλό κυματισμό στα βόρεια παράκτια τμήματα της Κρήτης, οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν μετά το μεσημέρι της Τρίτης, αρχικά από τα δυτικά ορεινά (κατερχόμενες σταδιακά σε υψόμετρο), και θα επεκταθούν από το απόγευμα και το βράδυ – νύκτα στα ανατολικά τμήματα μετριάζοντας έτσι τον κίνδυνο να προκληθούν σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις. Αισιόδοξο είναι επίσης το γεγονός ότι θα έχουν σύντομο χαρακτήρα. Προσοχή βέβαια θα απαιτηθεί την Τετάρτη το πρωί πιθανά σε περιοχές όπου μπορεί να έχει κάποια σημαντική χιονόστρωση, η οποία θα αποκαλυφθεί με το ξημέρωμα της Τετάρτης. Δυστυχώς είναι από τα συστήματα που απαιτούν διαρκή παρακολούθηση και άμεση ενημέρωση του κοινού.

Προφανώς σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Τρίτη αλλά οι χαμηλότερες θερμοκρασίες θα κάνουν την εμφάνιση τους την Τετάρτη το πρωί".

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ