ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Το Μέγαρο Μαξίμου σε νευρική κρίση

0

Συνεχείς μεταβολές που θυμίζουν κινούμενη άμμο, με αποτέλεσμα ένα θρίλερ διαρκείας, συνθέτουν τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα τελευταία 24ωρα. Το προγραμματισμένο για χθες κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα - Καμμένου που θα ξεδιάλυνε το τοπίο, αναβλήθηκε με πρόσχημα τις καθυστερήσεις στη Βουλή των Σκοπίων, με αποτέλεσμα όλα τα σενάρια να εξακολουθούν να είναι ανοιχτά. Το χθεσινό ναυάγιο της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ που δεν κατέληξε σε καμία ομόφωνη απόφαση, φαίνεται πως δημιούργησε το απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο στον Πάνο Καμμένο και τελικά τον οδήγησε σε αναδίπλωση. Από την πλευρά του το Μαξίμου δείχνει με κάθε τρόπο διάθεση να διευκολύνει τον μικρό κυβερνητικό εταίρο, δίνοντάς του χρόνο να βρει τις βασικές εσωκομματικές ισορροπίες και οι σχέσεις τους να οδηγηθούν σε ένα ομαλό διαζύγιο. Εξ ου και η συναίνεση του κ. Τσίπρα να αναβληθεί χθες το ραντεβού, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σαφώς ενόχληση από τις αλλεπάλληλες παλινωδίες του κ. Καμμένου και την αδυναμία του να βρει ένα βασικό modus operandi που να διευκολύνει τόσο τον ίδιο, όσο και την κυβέρνηση.

Τελικά η δήλωση του ΥΕΘΑ μέσω Twitter, με την οποία διαχώρισε τη συμφωνία των Πρεσπών από την πιθανή ψήφο εμπιστοσύνης με τη χαρακτηριστική φράση πως «δεν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης», ικανοποίησε το Μαξίμου, καθώς έστω και την ύστατη ώρα ενέτεινε την εικόνα πως ο κ. Καμμένος έκανε στροφή από τον «ανένδοτο» που είχε προαναγγείλει και επιθυμεί πλέον ένα συναινετικό διαζύγιο.

Επειτα από αυτή την τοποθέτηση στο Μαξίμου εξετάζουν όλα τα σενάρια, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο να μην προχωρήσουν στο αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης. Παραπέμπουν δε στις πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου του κ. Τσίπρα, ο οποίος σημείωσε πως θα προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης, μόνο αν αποσύρει τη στήριξή του ο κ. Καμμένος. «Αν δεν ισχύσει αυτό, δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε κάτι τέτοιο», έλεγε στην «Κ» κυβερνητικός αξιωματούχος. Υπάρχει όμως και αστερίσκος. Να θέλει ο κ. Τσίπρας να κάνει «επίδειξη δύναμης» έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να ζητήσει τελικά ψήφο εμπιστοσύνης πριν φέρει τις Πρέσπες στη Βουλή, υπερκαλύπτοντας το όριο των 151, αφού σε αυτή την περίπτωση ο μόνος από τους ΑΝΕΛ «επίφοβος» να μη στηρίξει την κυβέρνηση θα είναι ο κ. Κατσίκης. Σε κάθε περίπτωση, βούληση του Μαξίμου είναι να υπάρξει ομαλή αποδέσμευση μεταξύ των δύο εταίρων, κάτι που αναμένεται να θέσει και ο πρωθυπουργός στον κ. Καμμένο κατά τη συνάντησή τους. Στην κυβέρνηση άλλωστε θεωρούν πως μετά 4 έτη συμπόρευσης, είναι στρατηγικό λάθος να υπάρξει ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία αναπόφευκτα θα αφήσει πικρίες και θα θέσει τον Π. Καμμένο «απέναντι» από την κυβέρνηση κατά την κρίσιμη προεκλογική περίοδο.

Την ίδια ώρα, με φόντο την πιθανή ψήφο εμπιστοσύνης, υπήρχε έντονο παρασκήνιο και στο Ποτάμι, με την ηγεσία του κόμματος να ασκεί έντονες πιέσεις στον βουλευτή Σπ. Δανέλλη, να μη στηρίξει την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο βουλευτής θεωρεί πως η στήριξή του στην κυβέρνηση, με αφορμή το Σκοπιανό, είναι «θέμα αρχών», που δεν μπορεί να υπερπηδήσει. Το δίλημμα ωστόσο είναι μεγάλο και σε κάθε περίπτωση δεν έχει καταλήξει σε αποφάσεις. Η ψήφος του κ. Δανέλλη ωστόσο, αν ο κ. Καμμένος αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς «κλειδώνει» το 151. Ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούνται προς την πλευρά του βουλευτή, είναι πως χθες ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γ. Μαυρωτάς δήλωσε (News 24/7) ότι θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Αν ο κ. Δανέλλης μεταπεισθεί και δεν στηρίξει την κυβέρνηση τότε όλο το βάρος πέφτει στον κ. Καμμένο. Αν αποφασίσει να στηρίξει την κυβέρνηση, όλα συνεχίζουν ως έχουν. Αν πράξει το αντίθετο τότε η κυβέρνηση Τσίπρα μετατρέπεται σε κυβέρνηση μειοψηφίας και η χώρα, βάσει των λεγομένων του πρωθυπουργού, θα οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ