ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Έτοιμος για shutdown διαρκείας και τείχος στα σύνορα

0

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά με νύχια και με δόντια σήμερα το σχέδιό του για το τείχος στα «επικίνδυνα» νότια σύνορα των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι είναι έτοιμος η μερική αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών να διαρκέσει μήνες ή ακόμα και περισσότερο από έναν χρόνο.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τους Δημοκρατικούς «πολύ πολύ παραγωγικές», τα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών που τον συνάντησαν στον Λευκό Οίκο σήμερα παρουσίασαν έναν απολογισμό των συνομιλιών τους σαφώς λιγότερο αισιόδοξο.

Νέες διαπραγματεύσεις αναμένονται το Σαββατοκύριακο.

Από τους κήπους του Λευκού Οίκου, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό είναι ζήτημα «εθνικής ασφαλείας».

«Δεν είναι παιχνίδι» συμπλήρωσε, σημειώνοντας την «απόσταση που έχει διανύσει» κατά τις διαπραγματεύσεις με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Εντούτοις, εξερχόμενος από τον Λευκό Οίκο, ο Τσακ Σούμερ, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία και η Νάνσι Πελόζι, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, περιέγραψαν ένα διαφορετικό σκηνικό, μιλώντας για συζητήσεις σε τεταμένο κλίμα.

Σύμφωνα με τον Σούμερ, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ακόμα κι ότι είναι έτοιμος για το ενδεχόμενο το shutdown να διαρκέσει «πάρα πολύ, μήνες ή ακόμα και χρόνια».

«Ναι, το είπα αυτό» επιβεβαίωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Δεν πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί, όμως είμαι έτοιμος» συμπλήρωσε.

Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι ίσως να κηρύξει κατάσταση εθνικής ανάγκης προκειμένου να καταφέρει να οικοδομήσει το τείχος.

«Μπορούμε να το κάνουμε. Δεν το έχω κάνει. Ίσως να το κάνω… Μπορούμε όμως να κηρύξουμε κατάσταση εθνικής ανάγκης και να το χτίσουμε πολύ σύντομα».

Το Αμερικανικό Σύνταγμα αναθέτει στο Κογκρέσο την εξουσία να χρηματοδοτεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επομένως ο Τραμπ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νομικά εμπόδια, εάν επιχειρούσε να παρακάμψει το Κογκρέσο στο θέμα της χρηματοδότησης του τείχους. Ο ίδιος απέρριψε αυτές τις ανησυχίες.

«Μπορούμε να κηρύξουμε κατάσταση εθνικής ανάγκης λόγω της ασφάλειας της χώρας μας, σίγουρα» τόνισε.

Επιπλέον, κατήγγειλε τις «επαίσχυντες» δηλώσεις της Ρασίντα Τλάιμπ, μιας νεοεισερχόμενης βουλευτίνας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία προσέβαλε τον Αμερικανό πρόεδρο μία ημέρα πριν.

«Πιστεύω ότι ατιμάστηκε και ατίμασε την οικογένειά της» απάντησε ο δισεκατομμυριούχος αναφορικά με την πολιτικό από το Μίσιγκαν, κόρη Παλαιστινίων μεταναστών, που υποσχέθηκε χθες να «καθαιρέσει αυτόν τον μπάσταρδο».

«Ανήθικο»

«Το να κατασκευάσουμε ένα τείχος (στα σύνορα με το Μεξικό) είναι ανήθικο, δεν είμαστε αυτό ως χώρα» δήλωσε χθες η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, λίγες ώρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Έχει άραγε κανείς αμφιβολίες για τη θέση μας; Εμείς δεν θα κατασκευάσουμε ποτέ ένα τείχος!» συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Σήμερα, η Πελόζι περιέγραψε ότι η συνάντηση με τον μεγιστάνα ήταν ακανθώδης σε πολλά σημεία.

«Μόλις ολοκληρώσαμε μια μακρά και αρκετές φορές εριστική συζήτηση με τον πρόεδρο» είπε σε δημοσιογράφους.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίζουν τις συνομιλίες.

«Όμως, αναγνωρίζουμε από την πλευρά μας, εμείς οι Δημοκρατικοί, ότι δεν μπορούμε να το επιλύσουμε αυτό έως να η κυβέρνηση να ξεκινήσει να λειτουργεί και εμείς το καταστήσαμε αυτό σαφές στο πρόεδρο».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ