ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψυχρολουσία» από το Ελ. Βενιζέλος -«Μαύρη τρύπα» 443 εκατ. ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα

0

Η καθυστέρηση στην υπογραφή της σύμβασης για το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, στέρησε από τον Προϋπολογισμό του 2018 τα προγραμματισμένα έσοδα των 1,115 δισ. ευρώ.

Και κάπως έτσι ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ πήγε περίπατο, αφού εμφανίστηκε μια ταμειακή «τρύπα» 443 εκατ. ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική επίπτωση στο τρέχον έτος, ενώ αν κάνει κανείς τις προσθαφαιρέσεις θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν τίθεται εν αμφιβόλω ούτε το 3,5% για τον περσινό Προϋπολογισμό, που «μοίρασε» μέρισμα περί τα 800 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το… ατύχημα δικαιώνει όσους επισημαίνουν ότι παίζοντας κανείς με τη φωτιά, μπορεί ανά πάσα ώρα να καεί και θυμίζουν ότι ο φετινός Προϋπολογισμός προβλέπεται να κλείσει οριακά πάνω από 3,5%, άρα απαγορεύονται ανάλογα ατυχήματα.

Από τα προσωρινά στοιχεία για το Δεκέμβριο προκύπτουν δύο ακόμα χρήσιμα συμπεράσματα. Κατ’ αρχάς, οι δαπάνες του ΠΔΕ αν και πήγαν καλύτερα από τους προηγούμενους μήνες (υπέρβαση κατά 1,038 δις ευρώ από στόχο), δεν απέτρεψαν την υστέρηση κατά 513 εκατ. ευρώ από το στόχο του έτους. Το χειρότερο όλων είναι τα έσοδα από το ΠΔΕ, δηλαδή κυρίως οι εισροές από την Ε.Ε., που διέψευσαν ακόμα και τις χειρότερες εκτιμήσεις. Το Δεκέμβριο, ανήλθαν σε 788 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,321 δισεκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ σε επίπεδο έτους η απόκλιση είναι 1,216 δις ευρώ!

Επιπλέον, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το γεγονός της… ντρίπλας με τις επιστροφές φόρων. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 3,679 δισεκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 963 εκατ. ευρώ από το στόχο (4.642 εκατ. ευρώ). Το ΓΛΚ σημειώνει ότι στο δωδεκάμηνο έχουν πραγματοποιηθεί και επιστροφές εσόδων της τάξης των 1,900 δισεκατ. Ευρώ, που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπροθέσμων οφειλών, δηλαδή από τις δόσεις του ESM, άρα η δουλειά έγινε. Αν λάβει κανείς υπόψιν, όμως, ότι εκκρεμούν περί τα 740 εκατ. ευρώ επιστροφών και μάλιστα εν αναμονή άνω των 90 ημερών, είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ