ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
VIRAL

Όλοι κυνηγούν το «αγγούρι της θάλασσας»: Νεκροί δύτες για τον μεζέ που αξίζει έως και 3.000 ευρώ

0

Παρά την αηδιαστική του όψη, το «αγγούρι της θάλασσας» κοστίζει έως 3.000 ευρώ το κιλό! Ο ψωλιάγκος ή ολοθούριο, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, κοστίζει περισσότερο από το βάρος του σε χρυσάφι και ο λόγος είναι σχετικά απλός: οι Κινέζοι το θεωρούν έναν εκλεκτό μεζέ και τα ακριβά εστιατόρια της Ασίας πληρώνουν αδρά, αρκεί να το συμπεριλάβουν στο μενού τους.

Συνήθως τα «αγγούρια της θάλασσας» προσφέρονται αποξηραμένα σε ξύλινες συσκευασίες πολυτελείας σε κινεζικά ντελικατέσεν.

Σύμφωνα με το Business Insider, υπάρχουν περίπου 1.250 είδη ψωλιάγκων στον κόσμο, ενώ αυτός της Ιαπωνίας θεωρείται ο κορυφαίος του είδους του.

Η «μανία» για το «αγγούρι», η οποία έχει φτάσει μέχρι και σε θανάτους δυτών, πλέον έχει εξαπλωθεί σε διάφορες πλευρές. Ενώ πριν αποτελούσε το «διαμάντι» για τους σεφ, πλέον υπάρχει ένα νέο ενδιαφέρον από δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες. Έτσι, όλο και περισσότερες χώρες εξάγουν μεγάλες ποσότητες του ολοθούριου.

Από το 1996 έως και το 2011, ο αριθμός των χωρών που εξάγουν το… πολυπόθητο «αγγούρι» αυξήθηκε από 35 σε 83. Δυστυχώς, δεν μπορούν όμως όλες οι χώρες να διαχειριστούν το «πάθος» τους!

<iframe src="http://content.jwplatform.com/players/T30BqHBi-puACk8ZV.html" width="320" height="260" frameborder="0" scrolling="auto"></iframe>

Για παράδειγμα, στο Γιουκατάν του Μεξικό, οι δύτες έχουν δει σημαντική μείωση της συγκομιδής τους κατά 95%, μεταξύ 2012 και 2014, πράγμα που αποδεικνύεται ιδιαίτερα καταστροφικό, από πολλές πλευρές. Πρώτον επειδή όσα περισσότερα «αγγούρια της θάλασσας» αλιεύονται, τόσο πιο σπάνια και πιο ακριβά γίνονται. Η μέση τιμή τους έχει αυξηθεί κατά 17% σε όλο τον κόσμο μεταξύ 2011 και 2016.

Ως τώρα, σχεδόν 40 δύτες έχουν πεθάνει στο Γιουκατάν στην προσπάθειά τους να μαζέψουν «αγγούρια της θάλασσας». Από τη μεγάλη ζήτηση έχει επηρεαστεί και το είδος των ψωλιάγκων, καθώς πλέον επτά είδη τους ταξινομούνται στον κατάλογο με τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν αρκετοί ψωλιάγκοι αλλά η πλειονότητα των ψαράδων τους χρησιμοποιεί ως δόλωμα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ