ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Gourmet πίτα με γύρο

0

Αν επάνω σε ένα ασημένιο δίσκο εναποθέσετε μια πίτα με γύρο, πιστεύετε ότι το γεύμα θα μετατραπεί σε ‘gourmet’, ή ‘fine dining’ όπως λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι?

Αν η πίτα με γύρο έκανε την εμφάνιση της σε γεύμα που θα σερβίριζε το Προεδρικό Μέγαρο, τότε το παραδοσιακό και πρόχειρο γεύμα θα αποκτούσε κύρος? Ή μήπως θα περιμένατε κάτι παραπάνω από τον αρχηγό ενός κράτους?

Αν υπήρχε κάποιο εγχώριο πολιτικό προβληματάκι, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να μπει λουκέτο στην κυβέρνηση και το προσωπικό του προεδρικού μεγάρου, και ο πρόεδρος είχε ξεμείνει από σεφ, θα περιμένατε να φορούσε ποδιά, και παρέα με την πρώτη κυρία να μαγειρέψει για τους φετινούς πρωταθλητές ποδοσφαίρου;

Έχετε μήπως ταΐσει πρωταθλητή? Αναρωτιέμαι πόσες ώρες θα τους έπαιρνε ώρες να καθαρίσουν κρεμμύδια και πατάτες.

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, ίσως να μας κακοφαινόταν, αν οι γαστριμαργικές προτιμήσεις ενός προέδρου περιορίζονταν στην ταπεινή πίτα γύρο. Γιατί να μην παράγγελνε ριζότο με αχινό και φουά γκρα μαγειρεμένο σε σκεύος shabu-shabu, που θα το ετοίμαζε ένας από τους καλύτερους σούσι σεφ της Αμερικής, ο Masa Takayama?

Ένα τέτοιο ατυχές γεγονός συνέβη και στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Καθώς έχει μπει προσωρινό λουκέτο στην κυβέρνηση του, και το προσωπικό του δεν εργάζεται, μια και δεν πληρώνεται όπως όλοι οι υπάλληλοι της κυβερνήσεως, ο κ. Trump αναγκάστηκε να παραγγείλει πολύ μεγάλες ποσότητες από το παραδοσιακό πρόχειρο φαγητό, το ταπεινό hamburger με πατάτες και πίτσα, και να το σερβίρει στους Clemson Tigers, τους φετινούς νικητές του κολλεγιακού football.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν άφησε τις πρόσφατες αντιξοότητες να εμποδίσουν τον εορτασμό με τους νικητές. Με το πρόσωπο ψηλά, τοποθέτησε hamburger και πίτσα σε ασημένιους δίσκους, και τίμησε τους νικητές, αλλά και το καθημερινό, παραδοσιακό Αμερικανικό πιάτο. Με φινέτσα, αλλά και περηφάνια στάθηκαν γύρω από το φορτωμένο τραπέζι, γέμισαν το πιάτο τους με τρία ή τέσσερα hamburger ο καθένας, και δεν τους έλλειψε καθόλου, μα καθόλου, το ριζότο με αχινό και φουά γκρα μαγειρεμένο σε σκεύος shabu-shabu.

Άσε που η υφήλιος θαύμασε το γεγονός, το οποίο με έκανε να σκεφτώ.

Τόσοι πάνε κι έρχονται στην Ελλάδα μας. Τόσα χρόνια με μνημόνιο, κρίσεις, επισκέψεις από Τρόικα, ΔΝΤ, και τόσους άλλους κυβερνητικούς εκπροσώπους  διαφόρων χωρών, εμείς πράξαμε αναλόγως;

Μήπως να ακολουθούσαμε το παράδειγμα του Αμερικανού Προέδρου, και να σερβίραμε κάτι πολύ απλό, οικονομικό, πεντανόστμο και παραδοσιακό κάθε φορά που έχουμε επίσημους επισκέπτες?

Με φινέτσα, και Ελληνική περηφάνια, να γεμίζαμε τα ασημένια πιάτα με πίτες γύρο, ή ακόμα καλύτερα, με την γνωστή και πεντανόστιμη φασολάδα?

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ