ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Επιμελητήριο Ρεθύμνου: Προβληματισμός για τις πρωτοφανείς Βροχοπτώσεις

0

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019, τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.

Στη συνεδρίαση αυτή, μεταξύ των άλλων, το Διοικητικό Συμβούλιο, ομόφωνα:

1.- Εξέφρασε την έντονη αγωνία και τον προβληματισμό του για το πρωτοφανές ύψος των φετινών βροχοπτώσεων και θεομηνιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν πλήξει σοβαρά, δίκτυα υποδομών, περιουσίες και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα χώρους περιβάλλοντος επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα.

Ενόψει μάλιστα της επικείμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου, ο προβληματισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος, σε συνδυασμό με τα όχι και τόσο ενθαρρυντικά σημεία για τη συνέχιση της θετικής αύξησης του τουρισμού, από πλευράς κρατήσεων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι θα πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια του Επιμελητηρίου για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των Ρεθεμνιώτικων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες, προκειμένου να αξιοποιήσουν, τουλάχιστον, τις ευκαιρίες αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν.

2.- Αφού ενημερώθηκε για τις υπάρχουσες εξελίξεις στις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Κρήτης, δευτεροβάθμιο όργανο των Επιμελητηρίων της, για ισότιμη ένταξη του νησιού μας στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου, το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε μερική, μόνο, ικανοποίηση από την πρόσφατη εξαγγελία της Κυβέρνησης για ένταξη στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου ΜΟΝΟ του κόστος μεταφοράς παραγομένων προϊόντων της έως τα χερσαία λιμάνια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι πρόκειται για θετική εξαγγελία της Κυβέρνησης, όμως, με την εξαγγελία αυτή δεν ικανοποιείται το δίκαιο αίτημα των επιχειρήσεων και των κατοίκων της Κρήτης για ίση μεταχείριση όλων των νησιωτικών περιοχών της χώρας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι αδιαπραγμάτευτος στόχος παραμένει η άμεση ισχύς και για την Κρήτη του συνόλου των ρυθμίσεων για το μεταφορικό ισοδύναμο που ισχύουν για τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της χώρας και για το σκοπό αυτό θα πρέπει να συνεχιστούν οι άοκνες προσπάθειες των Επιμελητηρίων, αλλά και όλων των φορέων της Κρήτης μέχρι την τελική τους δικαίωση.

3.- Ενέκρινε τους απολογισμούς και τους ισολογισμούς του Επιμελητηρίου χρήσεων 2016 και 2017.

4.- Όρισε τους εκπροσώπους του στις Γνωμοδοτικές Επιτροπές για θέματα ναυαγίων Λιμεναρχείου και Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου, ως εξής: α) Μιχαήλ Δανδουλάκης, ως τακτικός, β) Ιωάννης Παπαδάκης, ως αναπληρωματικός.

5.- Ενέκρινε την επιχορήγηση του Δήμου Ρεθύμνης με το ποσό των 3.000,00 ευρώ (τρεις χιλιάδες) για συμμετοχή στα έξοδα διοργάνωσης των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων. Το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι αποτελεί θεσμό Δημιουργίας και Προβολής του τόπου μας, ο οποίος κάθε χρόνο ενισχύεται και εμπλουτίζεται προβάλλοντας, τον τόπο μας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην τόνωση των τοπικών επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα.

Με την διαχρονική αυτή συμβολή, το Διοικητικό Συμβούλιο στηρίξει έμπρακτα το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα και σπουδαιότητα του θεσμού στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

6.- Ενέκρινε, για άλλη μια χρονιά, την επιχορήγηση του Εμπορικού Συλλόγου Περάματος Μυλοποτάμου, ποσού 1.000,00 ευρώ για συμμετοχή στα έξοδα διοργάνωσης των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στο Πέραμα.

Στόχος των εκδηλώσεων αυτών ήταν η δημιουργία ενός εορταστικού κλίματος, μιας εορταστικής ατμόσφαιρας που θα έκανε ελκυστικό τον περίπατο στις βιτρίνες των καταστημάτων και θα τόνωνε την αγορά, σε μια περίοδο μάλιστα έντονης οικονομικής κρίσης.

7.- Ενέκρινε την επιχορήγηση του Πολιτιστικού - Επιμορφωτικού Συλλόγου Περάματος Μυλοποτάμου με το ποσό των 2.000,00 ευρώ για συμμετοχή στα έξοδα διοργάνωσης της μεγάλης ετήσιας έκθεσης «Γη Μυλοποτάμου» που θα πραγματοποιηθεί το φετινό καλοκαίρι και θα προβάλει τα προϊόντα παραγωγών και καλλιτεχνών της ευρύτερης περιοχής.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ