ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Λεσεψιανοί μετανάστες: Οι θαλάσσιοι «εισβολείς» της Κρήτης

0

Το πρόβλημα των εισβολικών (λεσεψιανών) ειδών: Η περίπτωση της Κρήτης” είναι το ενδιαφέρον θέμα μιας σημαντικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στην Ιεράπετρα την ερχόμενη Τετάρτη. Διοργανώνεται από το Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ και θα έχει σημαντικές ομιλίες με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων για την αντιμετώπιση του φαινομένου προς όφελος της κρητικής αλιείας.

Ο ιχθυολόγος-ωκεανογράφος και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Π.Κ. του ΓΕΩΤΕΕ Σάββας Νικολιδάκης μίλησε στη “Νέα Κρήτη” χθες, δίνοντας αναλυτικότερα στοιχεία για το φαινόμενο της μετανάστευσης του λαγοκέφαλου, του λεοντόψαρου και άλλων ειδών ψαριών προς τη χώρα μας λόγω κλιματικής αλλαγής.

«Θα έρθουν και άλλα είδη. Κάποια άλλα θα εκλείψουν, θα μειωθούν κ.λπ. Είναι καταστάσεις που θα χαρακτήριζα ως ανησυχητικές για μας, για το περιβάλλον, την αλιεία κ.λπ.», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Σάββας Νικολιδάκης.

Να διευκρινίσουμε ότι λεσεψιανή μετανάστευση ονομάζεται η μετανάστευση θαλάσσιων οργανισμών της Ερυθράς Θάλασσας μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο. Το όνομα αυτό δόθηκε προς τιμήν του Φερντινάρντ ντε Λεσέψ, αρχιτέκτονα και υπεύθυνου του έργου της διώρυγας του Σουέζ. Οι θαλάσσιοι οργανισμοί, οι οποίοι περνούν τη διώρυγα από την Ερυθρά Θάλασσα καταλήγοντας στη Μεσόγειο, ονομάζονται λεσεψιανοί μετανάστες.

«Εκτός από τα λαγοκέφαλα, πρόβλημα για τις θάλασσές μας είναι και τα λεονταρόψαρα. Τα λεονταρόψαρα έχουν επικίνδυνα τσιμπήματα, αλλά δεν έχει καταγραφεί ανθρώπινος θάνατος εξαιτίας τους. Είναι χωροκτητικά είδη. Δηλαδή, παρά το μέγεθός τους, έχουν τη δυνατότητα να φάνε περίπου 20 φορές παραπάνω του μεγέθους τού στομάχου τους. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι τρώνε πολύ. Αυτό είναι επίσης ένα πρόβλημα, το οποίο σιγά-σιγά μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο», σύμφωνα με τον κ. Νικολιδάκη.

Ποιος λοιπόν θα είναι ο στόχος σε αυτή την ημερίδα;

«Εμείς καλέσαμε και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να έρθουν εκπρόσωποι και να ενημερωθούν. Θα έρθουν συγκεκριμένα αυτοί που διαχειρίζονται τα χρήματα για τέτοιου είδους δράσεις. Επομένως, εμείς θα έχουμε τους ερευνητές να μας πουν πώς καταγράφουν το πρόβλημα. Φωνάζουμε τους ψαράδες, που αποτελούν την πρώτη πηγή. Και οι εκπρόσωποι του υπουργείου θα καταγράψουν την κατάσταση, θα τη μεταφέρουν στο υπουργείο και από ’κει και πέρα θα περιμένουμε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως την αύξηση της χρηματοδότησης αυτών των δράσεων. Και βέβαια θα πρέπει να βοηθήσουν μαζί με μας την τάξη των ψαράδων να επιβιώσει. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε εμείς για τους ψαράδες. Να τους βοηθήσουμε να επιβιώσουν, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα»...

«Πρέπει να προσαρμοστούμε»

«Όλοι μιλάμε για την κλιματική αλλαγή. Ναι, αλλά θα πρέπει να βάλουμε και τη λέξη “προσαρμογή” και να δούμε πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε, διότι ο άνθρωπος φέρεται όπως φέρεται, αλλά το περιβάλλον δεν ακολουθεί τους ανθρώπους. Λέμε κάποιες φορές “η θάλασσα πήρε τον δρόμο”. Όχι, αυτό δεν ισχύει. Αντίθετα. Πριν η θάλασσα πάρει τον δρόμο, κάποιος πήρε την ακτή από τη θάλασσα. Το περιβάλλον δεν καταλαβαίνει ούτε από νομικές διαδικασίες, ούτε από εγκρίσεις, ούτε από αδειοδοτήσεις. Κάτι που βλέπει και δεν το βολεύει προσπαθεί να το επαναφέρει. Δε λειτουργεί, δηλαδή, το περιβάλλον αρνητικά. Δεν έχει πρόθεση να μας βλάψει. Απλά έχει πρόθεση να διατηρηθεί για να μας διατηρήσει», είπε ο κ. Νικολιδάκης.

«Κλιματική αλλαγή είναι η άνοδος της θερμοκρασίας. Βλέπουμε ότι καταγράφονται συνεχώς μεγαλύτερου ύψους κύματα. Τα λιμάνια μας είναι πεπαλαιωμένα, οπότε βλέπουμε πολλές φορές ότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς για τους οποίους κατασκευάστηκαν. Βλέπουμε τους δρόμους που πέφτουν. Βλέπουμε ότι έρχονται ισχυρότεροι άνεμοι με μεγαλύτερη δύναμη, με μεγαλύτερη ενέργεια, που παίρνουν κομμάτι των ακτών κ.λπ. Άρα πρέπει να δούμε ποια είναι η ευθύνη που έχουμε όλοι μας. Ο καθένας έχει την ευθύνη που του αναλογεί. Οπότε πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να την περάσουμε στις νέες γενιές. Τα φαινόμενα είναι ολοένα πιο έντονα. Και περιμένουμε μεγαλύτερες απώλειες όσο περνάει ο καιρός, είτε σε υποδομές είτε και σε ανθρώπινες ζωές», κατέληξε ο κ. Νικολιδάκης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ