ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μ. Βιτωράκης: Ο Ρεθυμνιώτης που κινηματογραφεί τα πιο όμορφα παιδιά στον κόσμο

0

Ο Ρεθυμνιώτης σκηνοθέτης αποτυπώνει στο φακό εμπειρίες ζωής από τη μακρινή Ουγκάντα

Είναι ένα όμορφο ηλιόλουστο πρωινό Σαββάτου στην πόλη Wakiso, 9 χλμ. περίπου έξω από την πρωτεύουσα της Ουγκάντα, Καμπάλα. Ο πατέρας Αντώνιος τελεί την λειτουργία στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Παμμακάριστου.

Όπως κάθε Σάββατο, ένα μεγάλο τραπέζι έχει στηθεί στη σκεπαστή αυλή της ενορίας και δεκάδες φτωχά παιδιά μαζί με τις μητέρες τους πηγαίνουν να φάνε ένα πιάτο φαγητό, να λάβουν βοήθεια για το σπίτι και να βρουν συμπαράσταση στη σκληρή καθημερινότητα τους.

Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Βιτωράκης, με καταγωγή από το Ρέθυμνο, ταξίδεψε στη μακρινή Ουγκάντα όπου θα κινηματογραφήσει θέματα για τα παιδιά της Αφρικής, εκπαίδευση και καθημερινότητα, σαφάρι και ζώα, για τους δρόμους του καφέ και άλλα.

Στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» με την Νικολέτα Σφακιανάκη μίλησε για τις εμπειρίες ζωής που έχει αποκομίσει κοντά στον πάτερ και τις σπάνιες εικόνες που σκοπεύει να μεταφέρει σε όλους εμάς μέσα από το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει.

Ο πατέρας Αντώνιος Μουτγιάμπα είχε έρθει στην Κρήτη το 1980 μετά από πρόσκληση του αείμνηστου Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη. Κατάφερε να σπουδάσει στη Γεωπονική σχολή και στη συνέχεια αποφοίτησε από την Ιερατική Σχολή του Αγίου Ματθαίου Χανίων. Όμως, το 2004 αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του ώστε να βοηθήσει τις φτωχές μητέρες και τα παιδιά τους να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.

«Το χαμόγελο του παιδιού είναι ένα αστέρι στον ουρανό»

«Η Ουγκάντα είναι μία χώρα που αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Μέσα από το ντοκιμαντέρ θέλω να αναδείξω το έργο που κάνει ο πατέρας Αντώνιος - τη διαφορετικότητα στη σκέψη του, τις αξίες τις οποίες πρεσβεύει και τις προτεραιότητες που έχει», αναφέρει μέσω skype ο κ. Βιτωράκης.

«Ο πατήρ Αντώνιος έχει κάνει εξαιρετικά σημαντικό έργο στην Παιδεία. Δημιουργεί σχολεία σε μία χώρα που είναι πάρα πολύ δύσκολα προσβάσιμη η εκπαίδευση για κάθε παιδί, πολύ ακριβή και για λίγους» λέει ο Ρεθυμνιώτης σκηνοθέτης κι αυτές ακριβώς τις αξίες προσπαθεί να αποτυπώσει στο ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει.

Τα παιδιά, που έχουν την ικανότητα να «ρουφούν» τα πάντα – και ιδίως την αγάπη – σαν σφουγγάρι, θέλουν να μεταδώσουν τα ίδια ιδανικά με αυτά που έχουν λάβει από τον πατέρα Αντώνιο και σε άλλα παιδιά κι έτσι όνειρο στη ζωή τους είναι να γίνουν και τα ίδια δάσκαλοι «ώστε να βοηθήσουν άλλα παιδάκια να ξεφύγουν από το δρόμο, να μεταδώσουν γνώσεις, να βοηθήσουν ανθρώπους ή άρρωστα ζώα», καταλήγει ο Μιχάλης Βιτωράκης.

Από την πλευρά του ο πατέρας Αντώνιος αρκείται να πει πως «τα παιδιά είναι πάντα με το χαμόγελο. Ευχαριστιούνται κάθε στιγμή, κάθε ημέρα, παρά τις δυσκολίες που έχουν στην καθημερινότητα. Το χαμόγελο του παιδιού είναι ένα αστέρι στον ουρανό».

Ζητά επίσης από την Ελληνική Πολιτεία να διευκολύνει τις διαδικασίες έκδοσης βίζας ώστε όποιο παιδί το επιθυμεί να έχει την ευκαιρία να σπουδάσει στην Ελλάδα, όπως ακριβώς και ο ίδιος.

Ουγκάντα: Μια χώρα με φυσικό και αγροτικό πλούτο

Μέσα από το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει ο Μιχάλης Βιτωράκης θα μας μεταφέρει και πολύ δυνατές εικόνες, πολύ δυνατά μηνύματα αναφορικά με το πώς οι κάτοικοι της χώρας καταφέρνουν να βρουν τροφή και νερό, πώς ζουν, πώς είναι τα σπίτια, σε τι συνθήκες ζουν τα παιδιά. Σκληρές αλλά και ευχάριστες εικόνες που σε γεμίζουν ελπίδα και αισιοδοξία.

Η Ουγκάντα, μια χώρα άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες, είναι μία χώρα πλούσια στον αγροτικό τομέα με παραγωγή προϊόντων όπως ανανά, καρπούζια, μάνγκο, ντομάτες κ.α. Είναι επίσης μία «πράσινη χώρα», πλούσια σε φυσικές ομορφιές με καταρράκτες.

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή «Κρήτη Σήμερα»

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ