ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ν. Τσιμπισκάκης: «Η ευγένεια και η συναισθηματική νοημοσύνη πρέπει να διδάσκονται από νωρίς»

0

Γράφει η Αθηνά Πετρακάκη

Η «Μέθεξις» είναι Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, ανήκει στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και το αντικείμενο της είναι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας και συναφείς υπηρεσίες. Εμπνευστής της είναι ο γνωστός Ρεθεμνιώτης ψυχολόγος Νίκος Τσιμπισκάκης, που αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με άριστα, προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Loughborough University στην Αγγλία. Μετά την εκπαίδευση του στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, το 2015 ίδρυσε τη «Μέθεξις», όπου μέχρι σήμερα μαζί με την ομάδα που δημιουργήθηκε παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όποιον τις έχει ανάγκη.

Ο κ. Τσιμπισκάκης αφού τόνισε ότι στόχος της «Μέθεξις» είναι η προαγωγή και η προάσπιση της ψυχικής υγείας μίλησε…

Για τις ΚοινΣΕπ…

«Οι ΚοινΣΕπ είναι «υβρίδια», καθώς πατούν με το ένα πόδι στον ιδιωτικό και με το άλλο στον δημόσιο τομέα. Έχουν εμπορική δραστηριότητα μεν, όπως κάθε ιδιωτική επιχείρηση, είναι μη κερδοσκοπικές δε. Το μεγαλύτερο ποσοστό του κέρδους τους υποχρεωτικά επανεπενδύεται και ότι μένει μοιράζεται στους εργαζομένους – όχι στους μετόχους.  Κοντολογίς, το πνεύμα της Κοινωνικής Οικονομίας λέει ότι το κέρδος υπηρετεί το σκοπό κι όχι ο σκοπός το κέρδος. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να σταθούμε στο κενό που υπάρχει ανάμεσα στην κρατική και την ιδιωτική ψυχοκοινωνική μέριμνα με υπηρεσίες χαμηλού κόστους.»

Για το κόστος της ψυχοθεραπείας…

«Η τιμολογιακή μας πολιτική είναι ουσιαστικά εκείνη που μας τοποθετεί στον χάρτη της ψυχοκοινωνικής μέριμνας. Παρέχουμε υπηρεσίες χαμηλού κόστους θέλοντας να δώσουμε πρόσβαση σε αυτές σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Να σημειώσω σε αυτό το σημείο, ότι όλοι οι ψυχολόγοι αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της εποχής και τις δυσκολίες του κόσμου και όλοι προσαρμόζονται. Ωστόσο, εμείς έχουμε εξαρχής αυτή τη γραμμή.»

Για τις υπηρεσίες ψυχοθεραπείας…

«Οι υπηρεσίες μας εμπλουτίζονται και αλλάζουν κατά καιρούς. Βάση μας είναι η ψυχοθεραπεία – η ψυχική υγεία ενώ δορυφορικά αναπτύσσονται διάφορες άλλες υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή προσφέρουμε ψυχοθεραπεία, διαιτολογία και ένα πρωτότυπο θεατρικό παιχνίδι, που έχει τον τίτλο «Θεατροπαιδεία». Είναι θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο την καλλιέργεια συνείδησης, μέσα από συγκεκριμένες θεματικές. Ο πρώτος κύκλος στοχεύει στην καλλιέργεια συναισθηματικής νοημοσύνης και αφορά την κατανόηση, την αναγνώριση και τον τρόπο διαχείρισης των συναισθημάτων. Θ’ ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος που θα έχει να κάνει με την «τροφή», όπου θα εκπαιδευτούμε ώστε να έχουμε σωστή σχέση με την «τροφή μας», η οποία όπως καταλαβαίνετε δεν αφορά μόνο στο φαγητό. Ο τρίτος κύκλος θα είναι αφιερωμένος στο «λόγο». Στο μέλλον θα ενταχθούν και νέες υπηρεσίες όπως η σωματική ψυχοθεραπεία και άλλες που στην παρούσα φάση βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας και προγραμματισμού».

Για επιρροή της οικονομικής κρίσης…  

«Η οικονομική κρίση έβγαλε στη επιφάνεια πάρα πολλά προβλήματα. Τα οποία τα διαπιστώνουμε καθημερινά. Πέρα όμως από αυτό, εγώ θέλω να σταθώ σε κάτι άλλο πιο αισιόδοξο, καθώς διαπιστώνω ότι το ταμπού που υπάρχει γύρω από τη ψυχοθεραπεία έχει μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν μέχρι τα γραφεία των ψυχολόγων, απελευθερωμένοι από την άποψη που υπήρχε παλαιοτέρα σε σχέση το στίγμα που κάτι τέτοιο κουβαλά. Ο κόσμος αρχίζει να συνειδητοποιεί το πόσο σημαντικό είναι να «καλλιεργεί», να φροντίζει και να προσέχει την ψυχική του υγεία, όπως και τη σωματική του αντίστοιχα. Και εγώ δεν μπορώ να μη σκεφτώ ότι και αυτό είναι αποτέλεσμα της κρίσης.»

Για τα συμπτώματα που φέρνουν τους ανθρώπους στο γραφείο του ψυχολόγου…

«Ο πανικός, το άγχος και η κατάθλιψη είναι οι συχνότερες ψυχικές καταστάσεις που βλέπουμε. Πιο απλά, ο λόγος που κάποιος συνήθως ζητά τη βοήθεια ενός ψυχολόγου είναι επειδή μια στρατηγική που έχει έπαψε να δουλεύει. Όταν οι προκλήσεις έγιναν μεγαλύτερες, οι παλιές μέθοδοι έπαψαν να βοηθούν, κι βρέθηκε σε κάποιου είδους αδιέξοδο. Ουσιαστικά πρόκειται για θέματα λειτουργικότητας και προσαρμοστικότητας, κάτι που αποτελεί και στόχο για την ίδια την ψυχοθεραπεία. Το ζητούμενο δεν είναι να είμαστε πανευτυχείς – κάτι τέτοιο δεν υπάρχει - αλλά λειτουργικοί. Να μην μπλοκάρουμε και να μην παραιτούμαστε. Θέλω όμως να πω ότι δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζει κανείς μια κρίση στη ζωή του για να ζητήσει τη βοήθεια ενός ψυχολόγου. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν απλώς να μάθουν περισσότερα για τους ίδιους, για τη ζωή, για τις σχέσεις κτλ., να επιτύχουν μεγαλύτερη αυτογνωσία.»

Για τις ηλικίες που εμφανίζονται συχνότερα τα συμπτώματα…

«Το άγχος, η κατάθλιψη, η διαταραχή πανικού μπορούν να εμφανιστούν σε ένα μεγάλο φάσμα ηλικιών. Ωστόσο, αυτό που εγώ παρατηρώ είναι ότι στην ηλικία των 30 και κάτι γίνεται μια αλλαγή. Οι περισσότεροι από εμάς έχοντας σπαταλήσει το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας των 20-30 προσπαθώντας να «αποκατασταθούμε» σε όλους τους τομείς, στον επαγγελματικό, στον κοινωνικό, στον προσωπικό, φτάνουμε σε κάποιου είδους σταυροδρόμι κοντά στα 30. Ίσως γιατί ποτέ έως εκείνη τη στιγμή δεν αμφισβητήσαμε τα «στερεότυπα βαρίδια» για το τι σημαίνει «αποκατάσταση», τα ακολουθήσαμε σε ένα βαθμό τυφλά, τα πήραμε ως δεδομένα. Η συνέπεια είναι ότι όταν αντικρίζουμε αυτό που φτιάξαμε, καμιά φορά δεν μας αρέσει. Μπορεί εκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι η ευτυχία δεν υπάρχει πουθενά. Όλο αυτό σε καμία περίπτωση και το τονίζω δεν αποτελεί επιστημονικό ή στατιστικό δεδομένο, είναι απλώς μια δική μου παρατήρηση.»

Για όσους επισκέπτονται ψυχολόγο…

«Λέω συχνά «μη φοβάστε τους ανθρώπους που έρχονται στο γραφείο του ψυχολόγου». Γιατί; Γιατί για να μπει κανείς στο γραφείο του ψυχολόγου πρέπει πρώτον να έχει συνειδητοποιήσει ότι έχει ένα πρόβλημα και δεύτερον να έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να το λύσει μόνος του. Θα εκπλαγείτε από το πόσοι άνθρωποι έχουν πεποιθήσεις που τους αποτρέπουν από το να ζητήσουν βοήθεια. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο άνθρωπος που θα ζητήσει τη βοήθεια ενός ψυχολόγου επιδεικνύει ήδη πριν έρθει μια σωστή, λειτουργική, υγιή στάση και στρατηγική. Υπάρχει ήδη μια μαγιά, ένα σωστό πλαίσιο.»

Για τη συναισθηματική νοημοσύνη και την ευγένεια…

«Στη «Μέθεξις» σκεφτόμαστε πολύ ρομαντικά πρέπει να ξέρεις. Σκεφτόμαστε τι κοινωνία θέλουμε να έχουμε. Θέλουμε να έχουμε μια κοινωνία που οι άνθρωποι να έχουν συναισθηματική νοημοσύνη, να μπορούν δηλαδή να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να διδάσκεται σαν μάθημα στο σχολείο μαζί με τα μαθηματικά και τη χημεία. Από τα σχολεία μας πρέπει να αποφοιτούν ενήλικες που να γνωρίζουν τι θα πει σύγκρουση, τι θα πει αποτυχία, από πού πηγάζει ο θυμός και με ποιον τρόπο και προς ποια κατεύθυνση είναι κατάλληλο να τον διοχετεύσω, από πού πηγάζει η θλίψη και πότε πρέπει να την επιτρέψω. Να μπορούν να διαχειριστούν δύσκολες στιγμές στη ζωή. Πάρα πολλές φορές έχουμε δει ανθρώπους με εξαιρετικό ταλέντο και ικανότητες να «χάνονται» λόγω συναισθηματικής πλημμύρας. Επίσης η ευγένεια είναι κάτι που πρέπει να διδάσκεται. Σχεδιάζουμε στο μέλλον να δημιουργήσουμε το «Σχολείο της Ευγένειας», που θα απευθύνεται σε παιδιά και θα τους διδάσκει πώς να φέρονται ευγενικά σε κάθε έμβιο ον. Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση. Οι κολώνες πάνω στις οποίες πατούσε η κοινωνία μας καταρρέουν. Μιλώ για την πίστη, τις σχέσεις, την εκπαίδευση, τις ομάδες. Η νέα γενιά όλα αυτά προσπαθεί να τα επανεφεύρει. Αρχίζουμε και θυμόμαστε τις παλιές αξίες. Μην ανησυχείτε, είμαστε σε ένα χάος για την ώρα αλλά αυτό είναι καλό σημάδι. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.» .

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ