ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση ζωγραφικής από το Λουδοβίκο των Ανωγείων: "Με δυό λέξεις κι ένα βλέμμα"

0

Από 14 Μαρτίου έως 31 Μαρτίου στην Αίθουσα Εκθέσων της Βικελαίας Βιβλιοθήκης

Ηράκλειο Κρήτης

Θέλω να διηγηθώ με την σιωπηλή γλώσσα του σχεδίου ό τι με συγκινεί.

Το σχέδιο το διδάσκει η φύση. Μας ξεναγεί και μας φιλοδωρεί απο παντού με σχέδια και με αρμονικές ισορροπίες.

Τα μάτια ακατάπαυστα καταγράφουν το περιβάλλον, οικειοποιούνται ότι τα γοητεύει, ότι τους δίνει συγκίνηση και αποθηκεύουν στη μνήμη συνήθως την ωραιότητα.

Η ομορφιά μας χρεώνει την ανακάλυψη της και μας ξεχρεώνει όταν την διηγηθούμε.

Η τέχνη είναι ενα δώρο του θεού στον άνθρωπο για να ονειρεύεται την αθανασία.

Τα μάτια έχουν φτωχό λεξιλόγιο και με αυτό όμως εκπροσωπούν το πιο δυνατό στοιχείο της ύπαρξης... την "αλήθεια".

Τα μάτια είναι ανίκανα να προσποιηθούν και να αποκρύψουν. Ερμηνεύουν και αποκαλύπτουν. Αντλούν απο την ψυχή που υπομονετικά περιμένει να γίνει μέτοχος καθε πράξης και κάθε μορφής τέχνης που εξυψώνει.

Επέλεξα ενα σύμβολο της Κρήτης για μοντέλο και πάνω του να "καρφιτσώσω"στοιχεία προσώπων που με συγκινούν και εκτιμώ, ξεκινώντας από την αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα, μα και Πρόσωπα της καθημερινότητας.

Ο Ψαραντώνης είναι ήδη ένα "κειμήλιο", μια εκδοχή της βαθιάς Κρήτης. Η ικανότητα του να συγκινεί είναι δώρο των θεών της Κρήτης.

Μας διδάσκει ότι ο καθένας οφείλει να βρίσκει το δικό του βηματισμό σε ό τι κάνει. Να Αγαπας ότι σε προίκισε η φύση, καλό-κακό-μέτριο και να πορεύεσαι με τη σκέψη ότι η "θεία" Παράδοση θα καταδεχτεί κάτι από το πέρασμα σου από το θαύμα της ζωής.

Τη ζωγραφική τη διδάχτηκα μελετώντας μεγάλους ζωγράφους και παίρνοντας μαθήματα στη Καλών Τεχνών για δυο χρόνια στο εργαστήριο του καθηγητή της Σχολής Κοκκινιδη.

Είναι τρεις οι διαστάσεις του σχεδίου πάνω στο χαρτί και μια "τέταρτη διάσταση" εκείνη των συναισθημάτων, η πιο βασική για την πνευματικότητα ενός έργου.

Έργο τέχνης είναι εκείνο που κινητοποιεί συναισθήματα. Εκείνο που σου κλέβει το βλέμμα. Το "μέγεθος" ενός έργου δεν το προσδιορίζουν οι διαστάσεις του.

Η έκθεση θα φιλοξενήσει και άλλα πρόσωπα και χαραχτήρες της ορεινής Κρήτης.

Λουδοβίκος Των Ανωγείων

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ