ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ανακοίνωση για τη σχεδιαζόμενη μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε Πανεπιστήμιο

0

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται το αμέσως επόμενο διάστημα, να φέρει νομοσχέδιο για την μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστήμιο, στη βάση του πορίσματος της  επονομαζόμενης «επιτροπή Γαβρόγλου».

Τα κυβερνητικά στελέχη, διαφημίζουν μάλιστα την εξέλιξη αυτή ως «αναβάθμιση του ΤΕΙ». Απευθυνόμενοι προς στους φοιτητές λένε, ότι το δήθεν αναβαθμισμένο πτυχίο ανοίγει διάπλατα πόρτες, θα τους σώσει από την ανεργία, την ανασφάλεια. Στους πανεπιστημιακούς δασκάλους και εργαζόμενους λένε, ότι τώρα θα έχει πιο ισχυρό ρόλο στην ερευνητική και εκπαιδευτική διαδικασία της Κρήτης, ότι «το ΤΕΙ σώθηκε την τελευταία στιγμή». Αφού δεν περπάτησαν τα σχέδια για το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης ή το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τώρα πλέον προκρίνει τη μεσοβέζικη λύση να το «αναβαθμίσει» δήθεν σε πανεπιστήμιο, έχοντας ήδη προαναγγείλει ότι κι αυτή η δήθεν «λύση» θα έχει κοντά ποδάρια, με προοπτική τη διασύνδεση όλων των ιδρυμάτων της Κρήτης.

Όμως, η συγκεκριμένη εξέλιξη από μόνη της,

ΔΕΝ απαντά στις πραγματικές αγωνίες και ερωτήματα των σπουδαστών.

Αν θα σπουδάσουν χωρίς εμπόδια και φραγμούς. Αν θα μπορούν όλοι ανεμπόδιστα να μπουν σε εργαστήρια. Αν θα πάρουν σύγχρονες και ολοκληρωμένες σπουδές ώστε να μάθουν καλά το αντικείμενό τους; Αν θα βρουν δουλειά πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν. Αν θα στελεχωθεί το ίδρυμα με τους αναγκαίους μόνιμους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους. Αν θα μειωθεί το κόστος σπουδών. Αν θα εξασφαλιστεί δωρεάν σίτιση και στέγαση σε όλους τους σπουδαστές.

ΔΕΝ δίνει απάντηση στις αγωνίες των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών.

Αν θα αυξηθούν οι μισθοί και θα επιστραφούν τα επιδόματα που κόπηκαν στα χρόνια της κρίσης. Αν θα βρει μόνιμη και σταθερή δουλειά το έκτακτο προσωπικό του Ιδρύματος. Αν θα μπορεί ο πανεπιστημιακός δάσκαλος να επιτελεί απερίσπαστος το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο χωρίς να ψάχνει δεξιά και αριστερά προγράμματα χρηματοδότησης.

Η αλήθεια είναι ότι στον πυρήνα των αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, με καταιγιστικές αναδιαρθρώσεις, αλλαγές, συγχωνεύσεις, καταργήσεις και ιδρύσεις νέων ιδρυμάτων και τμημάτων είναι η προσπάθεια για καλύτερη αντιστοίχηση της ανώτατης εκπαίδευσης με τις επιταγές της αγοράς και την εξοικονόμηση πόρων.  Είναι η αποφασιστική προώθηση των συμφωνηθέντων στα πλαίσια της διαδικασίας της Μπολόνια, και του αποκαλούμενου «Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας», των στρατηγικών κατευθύνσεων της ΕΕ.

Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από την ευθυγράμμιση των αλλαγών που προωθούνται στην Κρήτη με τις προτεραιότητες που τέθηκαν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο το Σεπτέμβρη του 2017 από την κυβέρνηση μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η «πανεπιστημιοποίηση» του ΤΕΙ Κρήτης που μαζί με τα άλλα ιδρύματα καλείται να προσαρμοστεί βαθύτερα στο νέο παραγωγικό μοντέλο που απαιτεί η καπιταλιστική ανάπτυξη στην περιοχή μας.  Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η θεσμοθέτηση Ινστιτούτου  Οικονομικής Ανάλυσης, Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού και τα 2ετή προγράμματα στον  αγροδιατροφικό και τουριστικό τομέα προοριζόμενα για αποφοίτους ΕΠΑΛ, κατά παραγγελία των καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, που θα προσφέρουν φτηνό εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις μέσω της πρακτικής και της μαθητείας.

  • Ταυτόχρονα διευρύνεται η κατηγοριοποίηση των αποφοίτων.Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτό των μηχανικών πληροφορικής όπου: θα υπάρχουν οι μηχανικοί απόφοιτοι του Πολυτεχνείου με πτυχίο επιπέδου master και οι μηχανικοί απόφοιτοι του νέου Πανεπιστημίου, οι μηχανικοί απόφοιτοι του παλαιού προγράμματος σπουδών(ΤΕΙ), οι απόφοιτοι 4ετων προγραμμάτων σε όλη τη χώρα αλλά και των 2ετών προγραμμάτων (που πλέον θα μπορεί να οργανώσει το νέο πανεπιστήμιο)!
  • Διατηρείται η υπάρχουσα κατεύθυνση της υποβάθμισης και ευελιξίας των σπουδών ώστε να προετοιμάζεται ο αυριανός φτηνός και ευέλικτος εργαζόμενος.Η αφαίρεση θεωριών ή εργαστηρίων από προγράμματα σπουδών, η έλλειψη συχνά σύγχρονων βιβλίων, ο προσανατολισμός των σπουδών στην απόκτηση εφήμερων δεξιοτήτων, η μεταφορά σημαντικής γνώσης από τις προπτυχιακές σπουδές στα μεταπτυχιακά ειδίκευσης και στα σεμινάρια πιστοποίησης.
  • Ενισχύεται η επιχειρηματική λειτουργία του ιδρύματοςπου αντιμετωπίζει τη γνώση σαν εμπόρευμα και τους φοιτητές ως "πελάτες" που αγοράζουν από τον "τιμοκατάλογο" των ακριβών μεταπτυχιακών, των νέων 2ετών προγραμμάτων, των προγραμμάτων πιστοποίησης κλπ.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τις μέχρι τώρα «πανεπιστημιοποιήσεις» σε άλλα ΤΕΙ της χώρας. Η κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, με την χρηματοδότησή του, να μην φτάνει ούτε στα επίπεδα που αθροιστικά είχαν ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και τα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του νέου πανεπιστήμιου να έχουν φουντώσει. Αυτό εκφράζεται σε υποστελεχωμένες γραμματείες, οι ωρομίσθιοι προσλαμβάνονται 1 μήνα πριν την εξεταστική, οι πρακτικές και οι δηλώσεις μαθημάτων είναι στο “αέρα” κ.α.

Γι αυτό το λόγο από πουθενά δεν προβλέπεται ότι:

  1. Η χρηματοδότηση του νέου Πανεπιστημίου θα αυξηθεί ώστε να καλύψει τις ακόμα πιο απαιτητικές ανάγκες, ενός πανεπιστημιακού πλέον ιδρύματος ποσό μάλλον των νέων 5ετων σχολών.
  2. Θα εξαλειφθούν οι μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, ότι στο Έκτακτο Εκπαιδευτικό Προσωπικό θα εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλειά, θα μπει τέλος στην ανασφάλεια.
  3. Θα σταματήσει η διαχρονική ανεπαρκείς φοιτητική μέριμναγια τους φοιτητές, όπως η μη εξασφάλιση δωρεάν σίτισης για όλους.

Το ΚΚΕ καλεί σε απόρριψη του κυβερνητικού σχεδίου για την αναμόρφωση του Ενιαίου Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης και σε αγώνα προκειμένου τα ιδρύματα να απεμπλακούν από τα δεσμά του κεφαλαίου, να ανοίξει ο δρόμος για να οργανώνονται οι σπουδές με βάση τις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες του λαού μας και τις εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία και οι εργαζόμενοι και οι διδάσκοντες να δουλεύουν απερίσπαστοι, με πλήρη δικαιώματα και ανακτημένες τις απώλειες της κρίσης.

Απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και όσων προωθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου μέσα στα ιδρύματα, παλεύουμε για την ουσιαστική αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης. Διεκδικούμε:

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών. Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές. Δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - αναλώσιμα - υλικά.
  • Προσλήψεις μόνιμου διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού (ΔΕΠ,ΕΤΕΠ,ΔΥ,ΕΔΙΠ) ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες και οι υπηρεσίες του Ιδρύματος.
  • Εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους του ΤΕΙ. Ανάκτηση των απωλειών της κρίσης σε μισθούς και δικαιώματα.
  • Την απόρριψη των αναδιαρθρώσεων που γίνονται με κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και οδηγούν σε υποβάθμιση των σπουδών.
  • Σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου. Ενιαία προγράμματα σπουδών/επιστημονικό αντικείμενο, που να υπηρετούν τις απαιτήσεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, τις ανάγκες του λαού και όχι των μονοπωλίων.
  • Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και να εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.
  • Για ένα μεγάλο Όχι στην κατηγοριοποίηση Ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων, που διευρύνεται σήμερα με τα διετή και μονοετή προγράμματα σπουδών.
  • Να παρθούν μέτρα για να μην πληρώσουν οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι τις αλλαγές που θα γίνουν.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ιδρύματος.
  • Πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους. Κανένας απόφοιτος με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

Σε αυτήν τη βάση μπορεί να δυναμώσει η ενότητα και η κοινή πάλη όλων, ανεξαρτήτως Τμήματος και Σχολής, κόντρα στη λογική "ο καθένας να κοιτάει την πάρτη του" που καλλιεργούν διάφοροι. Να συμπορευτούν οι φοιτητές, οι καθηγητές, οι εργαζόμενοι με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ που διαχρονικά παλεύουν για ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι του κεφαλαίου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ