ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστηρή προειδοποίηση Βρυξελλών προς κυβέρνηση

0

Την απειλή της μη εκταμίευσης δόσης επισείουν για άλλη μία φορά οι θεσμοί στην κυβέρνηση, λόγω καθυστερήσεων στην εφαρμογή των υποχρεώσεών της, θυμίζοντας έντονα μνημονιακό σκηνικό στο τελικό στάδιο δύσκολων αξιολογήσεων.

Ετσι, ενώ η κυβέρνηση περίμενε μια χαλαρή αντιμετώπιση από την Ευρώπη και σχεδίαζε να προχωρήσει στις εκλογές χωρίς να πάρει δύσκολες αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις, φαίνεται πως δέχεται πίεση να συμμορφωθεί στα κρίσιμα προαπαιτούμενα, που περιλαμβάνουν το διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, αλλά και την επιτάχυνση της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Υγεία.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε χθες στο πρακτορείο Ρόιτερς προειδοποίησε ότι η έκθεση για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, που αναμένεται στις 27 Φεβρουαρίου, μάλλον δεν θα ανάβει πράσινο φως για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ για την ελάφρυνση του χρέους.

Το γεγονός ότι η προειδοποίηση αυτή διατυπώνεται μόλις 8 μέρες πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης δείχνει πόσο οριακά είναι τα πράγματα.

Η δόση αυτή αφορά επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και την κατάργηση του επιτοκιακού κέρδους (step up) επί δανείων προς τη χώρα.

«Η έκθεση αναμένεται να αναφέρει τι η Ελλάδα δεν ολοκλήρωσε από τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις», είπε ο αξιωματούχος. «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα συναντηθούν για να συζητήσουν το θέμα στις 11 Μαρτίου δεν θα επιτρέψουν την εκταμίευση, εκτός κι αν η Αθήνα ολοκληρώσει τις δράσεις μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου», συμπλήρωσε.

Αν η δόση δεν εγκριθεί τον Μάρτιο, σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν επίσης στο Ρόιτερς, μπορεί να δοθεί αργότερα, όταν όλες οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν όπως συμφωνήθηκαν.

Φυσικά, μια τέτοια έκβαση θα επιδεινώσει δραστικά το κλίμα εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και θα απομακρύνει την προοπτική νέας εξόδου στις αγορές και μάλιστα με 10ετές ομόλογο. Γι’ αυτό και αναμένεται η κυβέρνηση να επιχειρήσει συμβιβασμό.

Οπως είναι γνωστό, υπάρχουν 16 προαπαιτούμενα με 46 επιμέρους δράσεις, καμία εκ των οποίων δεν είχε ολοκληρώσει η κυβέρνηση όταν ήρθαν οι θεσμοί στην Αθήνα, πριν από ένα μήνα.

Εκτοτε, το βάρος έπεσε στο διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη, που είναι και το κρισιμότερο θέμα. Οι θεσμοί, όμως, διατηρούν επιφυλάξεις ως προς το όριο της αξίας της προστατευόμενης πρώτης κατοικίας, τις 250.000 ευρώ, αν και ακόμη μελετούν το θέμα. «Ακόμη έχει καιρό η κυβέρνηση για βελτιώσεις», μετέφερε ευρωπαϊκή πηγή στην «Κ».

«Το βασικό θέμα είναι ο πτωχευτικός νόμος, όπου το ζητούμενο είναι μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας των αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών και των τραπεζών. Η ελληνική πλευρά δουλεύει ακόμη πάνω στον νόμο και λαμβάνει σχόλια από τους θεσμούς», είπε άλλη πηγή στο Ρόιτερς.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο διάδοχος του ν. Κατσέλη που αποτελεί αγκάθι. Στον τομέα της Υγείας επισημαίνονται καθυστερήσεις στην προώθηση του πρωτοβάθμιου συστήματος και ειδικότερα στην υλοποίηση και ανάπτυξη των τοπικών μονάδων υγείας (TOMY), που έπρεπε να είχαν φτάσει τα 120 τον Δεκέμβριο, αλλά και στο κεντρικό σύστημα προμηθειών.

Στις ληξιπρόθεσμες οφειλές υπάρχει μείωση, αλλά όχι ακόμη μηδενισμός τους. Τον Δεκέμβριο έφταναν τα 2,039 δισ ευρώ.

Στις ιδιωτικοποιήσεις οι θεσμοί έχουν εκφράσει ενόχληση για την καθυστέρηση της Εγνατίας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ