ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στο σύγχρονο Ιρανικό κινηματογράφο

0

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου (www.kinler.gr) παρουσιάζει τον Φεβρουάριο του 2019, ένα αφιέρωμα στο σύγχρονο Ιρανικό Κινηματογράφο σε συνεργασία με το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας του Ιράν στην Ελλάδα.

Ο κινηματογράφος του Ιράν γνωρίζει μια ιδιαίτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια, με ταινίες που βασίζονται σε απλές, ανθρώπινες ιστορίες, πλούσιες σε συναίσθημα, με λιτή αλλά ρεαλιστική σκηνοθεσία. Μάλιστα, ορισμένοι σκηνοθέτες όπως ο Αμπάς Κιαροστάμι και ο Ασγκάρ Φαραντί απολαμβάνουν πλέον διεθνούς αναγνώρισης και έχουν ήδη αρκετά βραβεία στο ενεργητικό τους.

Η δεύτερη ταινία του αφιερώματος έχει τίτλο “Εδώ χωρίς εμένα” και είναι του 2011, σε σκηνοθεσία Bahram Tavakoli. Βασισμένη στο Γυάλινο Κόσμο του Τενεσί Ουίλιαμς, η ταινία αφηγείται λεπτομερώς την ιστορία της Γιάλντα, ενός ανάπηρου κοριτσιού που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη συλλογή γυάλινων ζώων και κρατάει μυστική την έλξη της για τον Ρέζα, τον καλύτερο φίλο του αδελφού της. Ο αδελφός της Έχσαν, του οποίου η αφήγηση μας συνοδεύει στην ταινία, γράφει ποίηση και ονειρεύεται απεγνωσμένα τη φυγή του από το Ιράν.

Πριν από την ταινία θα προβληθεί το σύντομο ντοκιμαντέρ του Φαζίν Ρεζαγιάν “Spring Wind”, που παρουσιάζει τα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας και είναι μια παραγωγή του Υπουργείου Τουρισμού του Ιράν.

Η προβολή θα γίνει τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019 στις 18:00, στον Κινηματογράφο «ΑΠΟΛΛΩΝ», στην οδό Μεσολογγίου 18, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

2η ταινια.jpg

Γενική Είσοδος: 5 ευρώ

Για τα μέλη της ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές και ανέργους: 3 ευρώ

Πρωτότυπος τίτλος: Inja Bedoone Man

Διεθνής τίτλος: Here Without Me

Έτος παραγωγής: 2011

Είδος: Δράμα, Οικογενειακή

Χώρα: Ιράν

Γλώσσες: Περσικά (Φαρσί)

Διάρκεια: 95′

Σκηνοθεσία: Bahram Tavakoli

Σενάριο: Bahram Tavakoli (βασισμένο στο θεατρικό έργο "Γυάλινος Κόσμος" του Τενεσί Ουίλιαμς)

Ηθοποιοί: Saber Abar, Negar Javaherian, Fatemah Motamed-Aria, Parsa Pirouzfar

Φωτογραφία: Hamid Khozouie Abyane

Μουσική: Hamed Sabet

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού για την ερμηνεία της Fatemah Motamed-Aria και άλλη μια υποψηφιότητα για τον σκηνοθέτη Bahram Tavakoli στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μόντρεαλ του 2011.

Η προβολή θα γίνει με υπότιτλους στα ελληνικά των οποίων τη μετάφραση και επιμέλεια έχει κάνει ο Ali Karaji.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία: www.kinler.gr/here-without-me

Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου (ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ.)

www.kinler.gr [email protected] Τηλ. 28310 29846

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ