ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Α. Ξανθός από το Ηράκλειο για ΤΟΜΥ: Νέα σχέση μεταξύ πολιτών και εθνικού συστήματος υγείας

0

"Δεν είμαστε κάτι περιστασιακό και ο κόσμος άρχισε να αντιλαμβάνεται ποιος είναι ο στόχος" - Σε Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο θα λειτουργήσουν σύντομα άλλες δύο μονάδες

Με αντικείμενο τον ένα χρόνο λειτουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσία του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού εκδήλωση στο μέγαρο "Ντορέ"

Το θέμα ήταν οι Tοπικές Μονάδες Yγείας: Ένας χρόνος λειτουργίας στην Π.Ε Ηρακλείου. Από τη νόσο και τη θεραπεία, στην πρόληψη και το ευ ζην» και το "παρών" έδωσαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, γιατροί, διοικητικά στελέχη νοσοκομείων και κέντρων υγείας αλλά και απλοί πολίτες.

Όπως τονίστηκε, οι Τοπικές Μονάδες Υγείας σε λίγο καιρό θα φτάσουν αισίως τις έντεκα.

Ο υπουργός, Ανδρέας Ξανθός δήλωσε ότι :

"Είναι η πρώτη Περιφερειακή εκδήλωση του πρώτου χρόνου λειτουργίας των ΤΟΜΥ. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς, τις κοινωνίες σε όλη τη χώρα, για τον θεσμό αυτό του οικογενειακού γιατρού, για το πώς λειτουργούν οι μονάδες αυτές, ποιες είναι οι Υπηρεσίες που παρέχουν. Το μεγάλο μέλημά μας είναι πώς θα μπορέσει ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστη και ποιοτική φροντίδα. Νομίζω ότι μετά από ένα χρόνο, έχουμε ένα νέο σύστημα που αναπτύσσεται σταδιακά, προφανώς με δυσκολίες, προβλήματα, ελλείψεις και καθυστερήσεις. Αλλά νομίζω ότι ήδη έχουμε μία θετική ανταπόκριση από τους πολίτες. Θεωρώ ότι αυτό που αναγνωρίζουν είναι ότι υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος χρόνος για κλινική εξέταση, καταγραφή του ατομικού οικογενειακού ιστορικού, συμπλήρωση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου ο οποίος κι αυτός τώρα αρχίζει σιγά σιγά να αναπτύσσεται και να λειτουργεί. Και γενικότερα, νομίζω ότι αναπτύσσεται μία νέα σχέση ανάμεσα στον πολίτη και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας".

Ο Υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι "Καλή φροντίδα δεν παρέχεται μόνο στο δημόσιο νοσοκομείο, αλλά μπορεί να διασφαλιστεί και στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας. Οι νέες αυτές δομές λειτουργούν σε συνεργασία με τα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας και τις υπόλοιπες δομές του ΕΣΥ. Και θέλουμε να υπάρχει και μία δικτύωση ανάμεσα στις δομές αυτές και σε άλλες Υπηρεσίες, όπως δομές ψυχικής Υγείας, δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, κοινωνικές δομές των Δήμων και της αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να υλοποιηθεί στην πράξη αυτό το οποίο λέμε ολοκληρωμένη φροντίδα Υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο".

Σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουμε σε λειτουργία 112 ΤΟΜΥ.

"Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, ένα μεγάλο άλμα το οποίο έχει γίνει αυτό τον καιρό. Και θεωρώ ότι συνδυαστικά και με την ενίσχυση των νοσοκομείων, και με την ενίσχυση των δημόσιων δομών αποκατάστασης, ενισχύεται η δημόσια περίθαλψη στη χώρα".

Ο υποδιοικητής της ΔΥΠΕ Κρήτης, κ. Στέλιος Δημητρακόπουλος επισήμανε ότι:

"Έχουν αφήσει ενα πολυ σημαντικό αποτύπωμα στις μεγάλες πόλεις. Σε μια περίοδο που ο κόσμος έχει ανάγκη από ποιοτικές και δωρεάν Υπηρεσίες, άσχετα με την ασφαλιστική του κατάσταση, οι ΤΟΜΥ προσφέρουν σημαντικές απαντήσεις στις επιτακτικές ανάγκες υγείας των συμπολιτών μας. Δεν είναι απλά μια ... γιορτή, είναι μία εκδήλωση λογοδοσίας. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να κερδηθεί το στοίχημα, και να αλλάξει συνολικά το παράδειγμα στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας".

Ο ίδιος παράτησε ότι "υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης, ωστόσο σίγουρα δεν είναι όπως στο ξεκίνημα".

"Οι εγγραφές έχουν "ανοδική πορεία με γεωμετρική πρόοδο. Έχουν ξεπεράσει τις 50.000 σε όλο το νησί", πρόσθεσε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ο σχεδιασμός για την Κρήτη είναι 25 τοπικές μονάδες Υγείας - υπολείπονται άλλες 14.

"Το γεγονός ότι θα έχουμε μία προκήρυξη μόνιμα ανοιχτή για τις προσλήψεις γιατρών, θα επιταχύνει την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, που σε συνδυασμό με τις συμβάσεις των ιδιωτών οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, θα συμπληρώσουμε ένα δίκτυο που θα παρέχει καθολική κάλυψη σε όλους τους πολίτες"

Η Συντονίστρια στην 4η ΤΟΜΥ Δημοτικό Ιατρείο Ηρακλείου,κ. Φωτεινή Αναστασίου, δήλωσε

"Η δική μας ΤΟΜΥ έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Ο κόσμος άρχισε να έρχεται εντατικά από το τέλος του χρόνου, μετά τη διαφήμιση που έγινε από τα ΜΜΕ. Οι πολίτες έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν αυτό που θέλουν να περάσουν, ότι δεν είμαστε κάτι περιστασιακό. Ότι θέλουν να μας εμπιστευτούν πραγματικά σαν δικούς τους οικογενειακούς γιατρούς, που είναι μία σχέση σε βάθος χρόνου. Επίσης προσπαθούμε να καλύψουμε και τα επείγοντα, εκτός από τα καθημερινότητα των χρόνιων περιστατικών. Φαίνεται ότι ο κόσμος, αργά αλλά σταθερά καταλαβαίνει τι θέλουμε να περάσουμε"

Ο κ. Σταμάτης Βαρδαρος, αναπληρωτής γ.γ Υπουργείου Υγείας σημείωσε ότι:

"Η προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών είναι διαρκής. Πρόκειται για έναν νέο θεσμό, μία νέα λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σταδιακά και μέρα με τη μέρα κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία στο σύνολο της χώρας είναι πάρα πολύ θετικά. Νομίζω ότι και η Κρήτη έχει μια πολύ σημαντική συνεισφορά σε όλη αυτή την ιστορία. Στην Κρήτη θα έχουμε το επόμενο διάστημα τη συγκρότηση άλλων δύο μονάδων, στον Άγιο Νικόλαο και στο Ηράκλειο. Έχουμε προσεγγίσει 2.000 δράσεις στο σύνολο της χώρας, στο κομμάτι της πρόληψης και της αγωγής Υγείας -με παρεμβάσεις στα σχολεία, στους χώρους εργασίας κλπ. Πάμε πολύ καλά στις εγγραφές, έχουμε πλησιάσει το 1.900.000 σε όλη τη χώρα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ