ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Γιάννης Κεφαλογιάννης: Το μόνο που δεν έκανε ακόμα ο κύριος Γαβρόγλου είναι να σβήσει εντελώς το Ρέθυμνο από τον «Ενιαίο Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης»

0

Δριμεία κριτική για το πόρισμα του Υπουργείου από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της ΝΔ

Το πόρισμα του Υπουργείου για τον υποτιθέμενο «Ενιαίο Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης», και συγκεκριμένα για τη διαδικασία πανεπιστημιοποίησης του ΤΕΙ Κρήτης, επιβεβαιώνει τους χειρότερούς φόβους μας. Μια πρόχειρη διαδικασία χωρίς αξιολόγηση από την ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με σοβαρά ζητήματα επικάλυψης ακαδημαϊκών αντικειμένων, δεν δίνει καμία σοβαρή προοπτική εξέλιξης και ενίσχυσης των υφιστάμενων πανεπιστημιακών υποδομών του νησιού. Κυρίως όμως αφήνει ξεκάθαρα εκτός κάθε σχεδιασμού την ενίσχυση των ακαδημαϊκών υποδομών σε επίπεδο Ρεθύμνου. Την ώρα που η κυβέρνηση αυτή απαξιώνει σταθερά μια συντονισμένη προσπάθεια όλων των φορέων του Ρεθύμνου για τη δημιουργία Σχολής και Τμήματος για τη Διοίκηση και τον Τουρισμό - με τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης να έχει πάρει τις σχετικές αποφάσεις και να έχει υποβάλει τεκμηριωμένη πρόταση και πλήρη φάκελο, με υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό πρόγραμμα και συγκεκριμένη λύση για τη στέγαση του νέου τμήματος - στο γειτονικό νομό Ηρακλείου δημιουργεί τον κορμό ενός νέου Πανεπιστημίου ενώ δημιουργούνται συνολικά τρία νέα Τμήματα. Αντίστοιχα, ο νομός Λασιθίου ενισχύεται σημαντικά.

Δύο από τα προτεινόμενα Τμήματα της νέας πολυτεχνικής σχολής καλύπτουν το ίδιο αντικείμενο με καταξιωμένα τμήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ ιδρύει Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού́ στο Ηράκλειο, την ίδια στιγμή που έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε νέο Τμήμα ιδίου αντικειμένου στο Ρέθυμνο.

Ακριβώς επειδή γνωρίζουμε τι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο πόρων και νέων υποδομών, είναι ξεκάθαρο ότι οδηγούμαστε σε μια συρρίκνωση των προοπτικών εξέλιξης του ακαδημαϊκού οικοσυστήματος σε επίπεδο δυτικής Κρήτης. Είναι, λοιπόν, αντιληπτό ότι η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το Ρέθυμνο και τις ανάγκες του σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το μόνο που δεν έκανε ακόμα ο κύριος Γαβρόγλου είναι να σβήσει εντελώς το Ρέθυμνο από τον «Ενιαίο Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης». Μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου καλούμε τον Υπουργό να αναθεωρήσει και ξεκαθαρίζουμε ότι θα δώσουμε μάχη να αποφευχθεί αυτός ο πρόχειρος και επικίνδυνος για τη βιωσιμότητα των Ιδρυμάτων σχεδιασμός.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ