ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί στην αυτοδιοίκηση;

0

Όταν μου έγινε η απολύτως τιμητική πρόταση από τον Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργη Μαρινάκη να στελεχώσω το ψηφοδέλτιο της Νέας Αντίληψης στις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές, έπρεπε πρώτα να απαντήσω μέσα μου σε κάποιες ερωτήσεις, πριν πάρω την οριστική απόφαση μου. Νομίζω πως έχει έρθει η ώρα να μοιραστώ αυτές τις ερωτήσεις με τους συμπολίτες μου, αλλά και τις απαντήσεις που έδωσα έως ότου καταλήξω στη θετική απάντηση μου.

Η πρώτη ερώτηση ήταν : Γιατί στην Αυτοδιοίκηση; Γιατί να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Οι απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα άρχισαν να προκύπτουν όταν ενδοσκοπικά, επέστρεψα σε αυτά που με έχουν μεγαλώσει είτε ως βιώματα, είτε ως ενασχόληση, είτε ως ενδιαφέρον. Από το οικογενειακό μου περιβάλλον έχω μάθει πως ο βέλτιστος και πιο άμεσος τρόπος να προσφέρεις στον τόπο σου είναι μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μεγάλωσα βλέποντας προβληματισμούς για την επόμενη μέρα του τόπου μου να αναπτύσσονται μέσα στο οικογενειακό μου περιβάλλον. Στην Αυτοδιοίκηση, γιατί όλα τα χρόνια από την ημέρα που επέστρεψα πρίν από 15 χρόνια στη πόλη μου, ζώ, εργάζομαι και ενδιαφέρομαι για όσα συμβαίνουν σε αυτόν τον τόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά μου. Σε αυτόν το τομέα κοινωνικής και πολιτικής διεργασίας, γιατί καθημερινά, κοιτώ γύρω μου και σκέφτομαι άλλοτε χαμηλόφωνα και άλλοτε συζητώντας με φίλους και συμπολίτες, ποια είναι εκείνα τα μικρά και μεγάλα βήματα που πρέπει να γίνουν εδώ προκειμένου να είναι ο τόπος μας ακόμα καλύτερος.

Η δεύτερη ερώτηση που προέκυψε ήταν: Γιατί στην Αυτοδιοίκηση, τώρα; Γιατί σε αυτό το χρονικό σημείο;

Μελετώντας τις αλλαγές που φέρνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο νέος νόμος του ‘’Κλεισθένη’’ οφείλουμε να κατανοήσουμε πως η επόμενη μέρα χρειάζεται νέους ανθρώπους, με ανεπτυγμένες τις λογικές συνέργειας μεταξύ των εμπλεκόμενων στα Δημοτικά συμβούλια. Θεωρώ πως έχοντας συνεργαστεί άμεσα σε πάρα πολλούς τομείς της ζωής μου με εκατοντάδες ανθρώπους, έχω ανεπτυγμένο πλέον το αίσθημα συνεργασίας και συναντίληψης θεμάτων.  Ακόμα, εξετάζοντας τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα μας σε αυτό το χρονικό σημείο και έχοντας φτάσει τους προβληματισμούς και τις σκέψεις μου για τον Δήμο μας σε αρκετά προχωρημένο επίπεδο επεξεργασίας, ώστε να μπορώ να έχω και τις προτάσεις για τη πορεία αυτού την επόμενη μέρα, θεώρησα πως ο χρόνος είναι ο καταλληλότερος να διαθέσω τον εαυτό μου στη καθημερινή δύσκολη μάχη των τοπικών μας προβλημάτων.

Η τρίτη ερώτηση ήταν επακόλουθη: Γιατί με τον Γιώργη Μαρινάκη;

Η απάντηση προέκυψε σχετικά εύκολα κοιτώντας γύρω μου και ενθυμούμενος την κατάσταση στο ‘’παντέρμο Ρέθεμνος’’ πριν από 15 χρόνια και συγκρίνοντας το με τη σημερινή εικόνα του ‘’περήφανου Ρεθύμνου’’. Μια εικόνα για την οποία όλοι οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι. Μια εξέλιξη των τελευταίων ετών που τη ζηλεύουν πολλές άλλες πόλεις της χώρας μας, ακόμα και οι γειτονικές μας. Το Ρέθυμνο πλέον διεκδικεί τίτλους σε κάθε επίπεδο για τις ραγδαίες αλλαγές που έγιναν  σε αυτό με επικεφαλής του Δήμου τον Γιώργη Μαρινάκη. Γιατί αποτέλεσε αυτός την κορωνίδα μιας ομάδας ανθρώπων που οραματίστηκαν ένα άλλο Ρέθυμνο πρίν από 13 χρόνια και καταφέρνουν σταδιακά αλλά εμφανώς πλέον, να το κάνουν πράξη. Γιατί αναγνωρίζεται πανελλαδικά πλέον ως ένας από τους ανθρώπους που έχουν αλλάξει τον τόπο τους ραγδαία και εντυπωσιακά.

Η τέταρτη και τελευταία ερώτηση αφορούσε την ομάδα με την οποία θα συντασσόμουν. Γιατί με τη Νέα Αντίληψη;

Η απάντηση αυτή, άρρηκτα συνδεδεμένη με την προηγούμενη, έχει να κάνει με το μείγμα εκείνο των ανθρώπων με τους οποίους ο Δήμαρχος αναβάθμισε τον Δήμο μας τα τελευταία χρόνια. Με εκείνους τους ανθρώπους που άλλαξαν το Ρέθυμνο αλλά και με τους νέους που μπαίνουν τώρα στη προσπάθεια αυτή, συναντιόμαστε σε κοινές οδούς επίλυσης θεμάτων και οραμάτων. Με τους ανθρώπους αυτούς που έκαναν τον Δήμο μας παράδειγμα για όλους τους Δήμους της χώρας, έχουμε κοινούς στόχους αλλά και όμοιες λύσεις. Και όταν η ομάδα σου είναι δυνατή και αποτελεσματική, όπως απέδειξε η ομάδα των ανθρώπων της Νέας Αντίληψης τα τελευταία χρόνια, τότε και οι δικοί σου προβληματισμοί γίνονται δικοί τους και οι δικές σου λύσεις μπορούν να βελτιωθούν και να εφαρμοστούν καλύτερα.

Έχοντας απαντήσει σε αυτά τα τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα, έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση του Δημάρχου κ. Γιώργη Μαρινάκη και της Νέας Αντίληψης, συμπαρατασσόμενος με εκείνους που γνωρίζουν, μπορούν και θέλουν να συνεχίσουν την ανοδική πορεία του τόπου μας. Έχοντας απαντήσει σε αυτά τα τέσσερα ερωτήματα, θέτω τον εαυτό μου στη κρίση της τοπικής μας κοινωνίας, θεωρώντας πως μπορώ να τραβήξω και εγώ λίγο από το κάρο των υποχρεώσεων και των μεγάλων προσδοκιών που αφορούν τον Δήμο Ρεθύμνου για τα επόμενα χρόνια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΜΜ. ΛΙΤΙΝΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ