ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Εκκληση από τον ΟΗΕ: Μην αφήσετε τα παιδιά των τζιχαντιστών χωρίς πατρίδα

0

Τα παιδιά των ξένων μαχητών πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ανήκουν σε μια χώρα υποστήριξαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, μια μέρα μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να στερήσει τη βρετανική υπηκοότητα από την 19χρονη Σαμίμα Μπέγκουμ.

Η Μπεγκούμ, το 2015, σε ηλικία 15 ετών, εγκατέλειψε τη χώρα της για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά σήμερα θέλει να επιστρέψει στο σπίτι της.

Η Σαμίμα Μπέγκουμ βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στον καταυλισμό Αλ Χολ, στη βορειοανατολική Συρία, έχοντας εγκαταλείψει, κατά τα λεγόμενά της, την Μπαγκούζ της Συρίας -το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους- και το περασμένο σαββατοκύριακο έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι.

Η μοίρα της αποτελεί ένα γρίφο ηθικό, νομικό και ασφάλειας, που οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν αναφορικά με τις τύχες των οικογενειών μαχητών που ορκίστηκαν πίστη να καταστρέψουν την Δύση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Με το Ισλαμικό Κράτος να έχει συντριβεί και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις να καταλαμβάνουν το ύστατο προπύργιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης στην ανατολική Συρία, οι δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούν να καθορίσουν την πολιτική τους για τις τύχες των γυναικών και των παιδιών των τζιχαντιστών υπηκόων τους.

Η UNICEF τόνισε ότι όλα τα παιδιά «έχουν το δικαίωμα σε ένα όνομα, σε μια ταυτότητα και μια εθνικότητα», σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία και οι κυβερνήσεις φέρουν την ευθύνη να υιοθετούν μέτρα προστασίας για να αποτρέψουν ένα παιδί να γεννηθεί χωρίς υπηκοότητα.

«Αλλά, όταν αυτό συμβαίνει, αυτά τα παιδιά χρειάζονται νομική βοήθεια και στήριξη για να διασφαλιστεί ότι δεν θα στερηθεί το δικαίωμα σε κανένα παιδί να έχει υπηκοότητα», υπογράμμισε η UNICEF με mail στο Thomson Reuters Foundation.

Δεν υπάρχουν αξιόπιστες εκτιμήσεις για τον αριθμό απάτριδων ανθρώπων παγκοσμίως, αν και ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο αριθμός αυτός ίσως ανέρχεται σε 12 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι επιθυμούν να μειώσουν τις περιπτώσεις των ανιθαγενών έως το 2024, καθώς αυτό μπορεί να αφήσει ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε βασικά δικαιώματα όπως εκπαίδευση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι βρετανικές αρχές, σύμφωνα με το δίκτυο ITV News, στέρησαν την υπηκοότητα της Μπέγκουμ, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας. Η Μπέγκουμ προκάλεσε δημόσιο διάλογο στη Βρετανία εμφανιζόμενη αμετανόητη για το θέαμα που συνάντησε πολλές φορές στη Συρία -κεφάλια εκτελεσθέντων πεταμένα σε κάδους απορριμμάτων- και για το ότι χαρακτήρισε δικαιολογημένη την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ το 2017 με τους 22 νεκρούς.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ