ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κρίση δεν τελειώνει στην Ελλάδα – Εξακολουθεί να διώχνει τα καλύτερα ταλέντα της

0

Μπορεί οι αριθμοί για το braindrain στην Ελλάδα να ποικίλλουν, αλλά το σίγουρο είναι ότι η αιμορραγία των ταλέντων συνεχίζεται κατά εκατοντάδες χιλιάδες, σημειώνει η ιταλική “Ιl sole 24 ore”.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2017 συνολικά μισό εκατομμύριο Έλληνες μάζεψαν τα μπογαλάκια τους κι αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό την αμέσως προηγούμενη πενταετία, σε μεγάλο βαθμό κάτω των 40 ετών. «Η ποσότητα σίγουρα εντυπωσιάζει για μια χώρα 11 εκ. κατοίκων. Αλλά ανησυχεί προκαλεί κυρίως η ποιότητα. Εκείνοι που φεύγουν είναι κυρίως τα λεγόμενα “ταλέντα”, οι νεαροί που έχουν σπουδάσει, μιλούν καλά ξένες γλώσσες και μεγάλωσαν με μια ευρωπαϊκή ευαισθησία. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις το σύνολο των πτυχιούχων που είαν αντίο (ή ένα παρατεταμένο εις το επανιδείν) στην Ελλάδα είναι γύρω στις 180.000-2000.000: πρόκειται για μηχανικούς, γιατρούς, επιστήμονες, ειδικούς που πήγαν στην υπόλοιπη Ευρώπη (το 71% συμφωνα με έρευνα της Endeavor Greece), στις ΗΠΑ, την Ασία και την Αυστραλία», σημειώνει η έγκυρη ιταλική οικονομική εφημερίδα, τονίζοντας ότι η κατάσταση παραμένει ζοφερή.

«Τα χειρότερα δεν έχουν έλθει ακόμη»

«Θεωρητικά τα χειρότερα θα έπρεπε να έχουν περάσει, μετά από οκτώ χρόνια σχεδίων διάσωσης και τήρησης των περιορισμένων που όρισαν οι Βρυξέλλες. Αλλά η πραγματικότητα, αυτή που βιώνει κανείς στους δρόμους της Αθήνας, είναι λιγότερο καθησυχαστική από ό,τι διαφαίνεται από τα συνήθη συγχαρητήρια για τους “τακτοποιημένους λογαριασμούς” και τη νέα σχέση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ».

Οι στατιστικές, όπως λέει η Il Sole 24 ore, αποκαλύπτουν τον Γολγοθά μιας γενιάς που βγάζει 1.000 ευρώ μεικτά με μια ή περισσότερες εργασίες, ενώ το ποσοστό του πληθυσμού «στα όρια της φτώχειας» έφθανε το 2017 στο 34,8% έναντι 22,5% του μέσου όρου στην ΕΕ. «Ο λόγος που πυροδοτεί τη φυγή στο εξωτερικό παραμένει ο ίδιος, η έλλειψη απασχόλησης», γράφει υπογραμμίζοντας ότι αν και υποχώρησε η ανεργία από το 27,5% το 2013 στο 21,5% το 2017, παραμένει στο 43,6% στις ηλικίες κάτω των 25 ετών, ενώ στην ομάδα 15-29 ετών το 35,6% βρισκόταν προ διετίας σε αναζήτηση εργασίας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Michigan, Γρηγόρη Αργυρού για το "Great Greek Brain Drain" τέσσερις στους δέκα Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ εργάζονται σε θέσεις μάνατζερ, στις πωλήσεις ή σε σε διοικητικά πόστα, έχουν πανεπιστημιακά πτυχία, ντοκτορά ή μερικά μάστερ, ενώ το 11% είναι απόφοιτοι πολυτεχνείων, το 5% Οικονομικών σχολών , το 4% Ιατρικών και το 3% Βιολογίας.

«Στο λίκνο του κλασικού πολιτισμού, την Ελλάδα, η ζωή είναι δύσκολη για τους νέους που ειδικεύονται στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Η κυβέρνηση έβαλε μαχαίρι στα κονδύλια για την εκπαίδευση – έναν από τους τομείς θυσιάστηκαν στις ανάγκες των εθνικών λογαριασμών. Το πλήρωσε και η διδασκαλία των λατινικών, που κόπηκε από τα αναλυτικά προγράμματα με το πρόσχημα της έμφασης σε τεχνικο-επιστημονικούς κλάδους. Μια κίνηση περισσότερο για το θεαθήναι παρά ουσίας, δεδομένων των (σπάνιων) ευκαιριών που υπάρχουν στη βιομηχανία σε εθνικό επίπεδο», γράφει.

Οι συνέπειες στην οικονομία

«Ορισμένοι υπογραμμίζουν ότι η απώλεια του ανθρώπινου κεφαλαίου βαρύνει αρνητικά στην ανάπτυξη της χώρας και κυρίως στη διαφοροποίηση μιας οικονομίας που βασίζεται σχεδόν κατά 20% του ΑΕΠ της στον τουρισμό», τονίζει σημειώνοντας ότι αυτό που ζητούν οι Έλληνες είναι δουλειές και επενδύσεις σε προγράμματα τόνωσης μιας σταθερούς απασχόλησης.

Κι όπως συμπεραίνει: «Η έκκληση για “εργασία, εργασία, εργασία” ακολουθεί μία από τις πιο διογκωμένες ανακοινώσεις στην ελληνική πολιτική σκηνή ενόψει ενός έτους-φωτιάς, του 2019. Τον Μάιο θα γίνουν οι ευρωεκλογές και θα ακολουθήσουν οι βουλευτικές. Η επείγουσα ανάγκη να μπει φρένο στην μαζική έξοδο των νέων είναι ζητούμενο τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση, , που ανταλλάσσουν κατηγορίες για την κατάσταση της χώρας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ