ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Θύμα ηλεκτρονικής απάτης έχει πέσει ένας στους δέκα

0

Έξι στους δέκα Ελληνες ανησυχούν για την ασφάλεια των τραπεζικών τους δεδομένων στο Διαδίκτυο, τη στιγμή που ένας στους δέκα έχει πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης. Την απόσταση μεταξύ ανασφάλειας που εκφράζουν οι Ελληνες χρήστες και των μέτρων που λαμβάνουν για να προστατεύσουν τα δεδομένα τους, καταδεικνύει έρευνα που ανέθεσε η Google στη YouGov με αφορμή τη χθεσινή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.

Τη σημασία της μυστικότητας του κωδικού πρόσβασης που διατηρεί κανείς για τη χρήση εφαρμογών ή υπηρεσιών φαίνεται ότι αψηφούν οι Ελληνες χρήστες, παρά το γεγονός ότι αποτελεί από τα βασικά στοιχεία για τα οποία ενημερώνεται κανείς κατά την περιήγησή του στο Διαδίκτυο. Συνολικά το 34% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για όλες ή έστω την πλειονότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που χρησιμοποιεί, ενώ το 11% υποστηρίζει ότι δεν τον έχει αλλάξει ποτέ. Πάνω από ένας στους δέκα (13%) έχει δει κάποιον άλλον να μπαίνει στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (θύμα μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης), ενώ το 23% έχει εκτεθεί σε κακόβουλο λογισμικό. Σχεδόν οι μισοί χρήστες (49%) έχουν λάβει μήνυμα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing) και 9% έχουν πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης. Παρά το γεγονός ότι οι διαδικτυακές ρυθμίσεις παρέχουν επίπεδα ασφαλείας, το 20% δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ δεύτερο επίπεδο προστασίας στον λογαριασμό του (π.χ. επαλήθευση σε δύο στάδια). Μόλις το 38% των χρηστών έχει ενεργοποιήσει τη ρύθμιση επαλήθευσης σε δύο στάδια, αλλά μόνο σε ορισμένους λογαριασμούς του και όχι σε όλους.

Αρκετές φορές, μέσα σε έναν μήνα προχωρά σε ενημέρωση του προγράμματος περιήγησης στο Διαδίκτυο το 22% μόλις των ερωτηθέντων, τη στιγμή που το 12% δηλώνει ότι προχωρά στην παραπάνω ενέργεια μία φορά το εξάμηνο. Χωρίς ενημέρωση του προγράμματος περιήγησης σερφάρει το 14% των ερωτηθέντων.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 59% των Ελλήνων ανησυχεί κυρίως για τις οικονομικές του πληροφορίες (όπως τραπεζικά δεδομένα). Ανασφάλεια για τις προσωπικές του πληροφορίες (π.χ. διεύθυνση κατοικίας) εκφράζει το 16%, ενώ προβληματισμό σχετικά με τις προσωπικές του στιγμές (π.χ. φωτογραφίες, κοινοποίηση παρουσίας) εκφράζει το 6%. Οι ηλεκτρονικές συνομιλίες μεταξύ συναδέλφων προβληματίζουν το 7% των ερωτηθέντων, οι οποίοι ανησυχούν ότι ενδέχεται να παρακολουθούνται τα ηλεκτρονικά μηνύματα που ανταλλάσσουν.

Η Google προσφέρει μερικές χρήσιμες συμβουλές στους χρήστες:

• Ενημερώστε το λογισμικό σας, όταν αυτό δεν ενημερώνεται αυτόματα.

• Χρησιμοποιείτε μοναδικούς, ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης.

• Προχωρείτε συχνά σε έλεγχο ασφαλείας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ