ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Έψαχνε λαγούς και βρήκε αρχαίο ελαιοτριβείο

0

Ηλικιωμένος κυνηγός ανακάλυψε… τυχαία, ολόκληρη αρχαία βιοτεχνική εγκατάσταση

Μία σπουδαία ανακάλυψη έκανε… τυχαία ο κυνηγός, Νίκος Δρακάκης. Ο 85χρονος εντόπισε υπολείμματα - πιθανότατα - αρχαίου ελαιοτριβείου, σε περιοχή της Ιεράπετρας.

Ο 85χρονος συνταξιούχος οικοδόμος, κ. Νίκος Δρακάκης, με καταγωγή από τη Λάστρο Σητείας, ο οποίος ζει με την οικογένεια του στην Ιεράπετρα ζητά από την Αρχαιολογική Υπηρεσία να κάνει την απαραίτητη αυτοψία στο χώρο αυτό για να διαπιστώσει την αρχαιολογική αξία αυτών των ογκωδών αρχαίων ευρημάτων, και να μελετήσει, αν κριθεί αναγκαίο, όλη την περιοχή, όπου και στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί υπολείμματα Ρωμαϊκών Βιοτεχνικών εγκαταστάσεων.

Η τυχαία ανακάλυψη

Ο 85χρονος, κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του, κυνηγώντας λαγούς, βόρεια της πόλης της Ιεράπετρας, εντόπισε κάποιους λαξευμένους βράχους, σε ένα σημείο που του έκαναν μεγάλη εντύπωση και σκέφτηκε ότι θα μπορούσαν να έχουν αρχαιολογική αξία και συνεπώς, θα μπορούσαν να εκτεθούν σε κάποιο Αρχαιολογικό Μουσείο, ή να αξιοποιηθούν μετά από μια αρχαιολογική ανασκαφή και έρευνα, που θα μπορούσε να φέρει στο «φως» κάτι περισσότερο.

Ο 85χρονος ανέφερε ότι κυνηγούσε πολλά χρόνια λαγούς σε εκείνη την περιοχή και βλέποντας αυτές τις λαξευμένες πέτρες και τα βράχια, αρχικά δεν πήγαινε το μυαλό του στην αρχαιότητα.

«Τώρα τελευταία όμως, σκέφτηκα ότι, θα έπρεπε να προκαλέσω το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων, για να έρθουν να ερευνήσουν εκείνοι αυτό το σημείο και να μελετήσουν προσεκτικά αυτούς τους σκαλισμένους και λαξευμένους βράχους, που μπορεί τελικά να έχουν μεγάλη αρχαιολογική αξία. Είναι σε μια βραχώδη περιοχή από την οποία δεν περνά κόσμος και ίσως να μην έχει εντοπιστεί από κάποιον άλλο. Από ψηλά φαίνεται ότι έχουν λαξεύσει τους μεγάλους βράχους δημιουργώντας κανάλια από τα οποία ακόμα και σήμερα κυλάει το νερό της βροχής στα χαμηλότερα σημεία. Μου θυμίζει κάτι σαν αρχαίο τεχνικό έργο άρδευσης η συγκέντρωσης πόσιμου νερού.

Η δε μεγάλη σκαλισμένη γούρνα που βρίσκεται στον ανοικτό χώρο, φτιαγμένη από ένα αμμοαργιλώδες πέτρωμα, μου θυμίζει τη γούρνα του αλευρόμυλου η του αρχαίου ελαιοτριβείου. Αυτό ίσως αξίζει να εκτεθεί κάπου να το βλέπουν οι νεότερες γενιές. Αυτό σκέφτηκα και για το λόγο αυτό σας κάλεσα εδώ και σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε.», περιέγραψε στο neakriti.gr, o κ. Νίκος Δρακάκης.

«Οι εικόνες παραπέμπουν σε αρχαίες βιοτεχνικές εγκαταστάσεις»

Το neakriti.gr επικοινώνησε άμεσα με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού, ενώ της απέστειλε και φωτογραφικό υλικό που συνέλεξε, ζητώντας της μια πρώτη αρχική εκτίμηση για τα ευρήματα του κ. Νίκου Δρακάκη.

«Στην περιοχή που μου περιγράψατε», είπε η κ. Χρύσα Σοφιανού, «πριν από μερικά χρόνια είχε κάνει αυτοψία η προκάτοχος μου έφορος Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Βίλη Αποστολάκου. Άρα στην Υπηρεσία μας η θέση αυτή είναι γνωστή, και έχει μάλιστα οριοθετηθεί από τότε, καθώς είχαν εντοπιστεί υπολείμματα Ρωμαϊκών Βιοτεχνικών εγκαταστάσεων.

Σίγουρα θα πάμε με τον κ. Νίκο Δρακάκη να μας δείξει τι έχει εντοπίσει για να κάνουμε μια νέα αυτοψία, αλλά από μια πρώτη ματιά που ρίξαμε στο φωτογραφικό υλικό που μας αποστείλατε, φαίνεται ότι στο σημείο αυτό υπήρχε αρχαίο ελαιοτριβείο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιας περιόδου είναι, αν δεν κάνουμε πρώτα την έρευνα μας και αν δεν μελετήσουμε όλα τα ευρήματα αυτής της περιοχής. Πάντως μας παραπέμπουν οι εικόνες που πήρατε σε αρχαίες βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και είναι εντυπωσιακό ότι και στη σημερινή εποχή οι σύγχρονοι Ιεραπετρίτες σχεδιάζουν να δημιουργήσουν σε μια γειτονική έκταση το Βιομηχανικό τους πάρκο», ανέφερε η κ. Σοφιανού.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ