ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Η οικοδομή... πήρε τα πάνω της λόγω Airbnb

0

Τα εργατικά ατυχήματα προκαλούν ανησυχία στον κλάδο της οικοδομής

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η οικοδομική δραστηριότητα στην Κρήτη παρά τη μικρή αύξηση που καταγράφεται πανελλαδικά τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με τα Συνδικάτα Οικοδόμων, τα συναφή επαγγέλματα του κλάδου είναι αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση εξ αιτίας των ανακαινίσεων ξενοδοχείων και των μετατροπών κατοικιών για ενοικίαση μέσω της Airbnb.

«Η αύξηση της κινητικότητας έχει να κάνει με την ανακαίνιση και λόγω του Airbnb όπου κινούνται περισσότερο οι μάστορες του ελαιοχρωματισμού, πλακάδες και μερεμετατζήδες. Στην καθαρή οικοδομή η άνοδος είναι πολύ μικρή.» αναφέρει ο Μανόλης Ξανθουδάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Χανίων.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου, η αύξηση των οικοδομικών αδειών που καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή οφείλεται στην αύξηση των επενδύσεων που γίνονται στον τουρισμό, είτε σε ξενοδοχεία είτε σε Airbnb ή σε κατοικίες που αναβαθμίζονται με σκοπό να ενοικιαστούν για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα Χανιά.

Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την Οικοδομική Δραστηριότητα από το Νοέμβριο του 2017 έως τον Οκτώβριο 2018, δείχνει ότι το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 15.118 οικοδομικές άδειες. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Νοεμβρίου 2016 - Οκτωβρίου 2017 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 9,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών.

Ταυτόχρονα, όμως παρατηρείται μείωση του αριθμού των οικοδόμων. Το 2008 οι εν ενεργεία οικοδόμοι ανέρχονταν σε 300.000, ενώ σήμερα φθάνουν μόλις τις 34.000.

«Προσπαθεί η εργοδοσία να καλύψει τις ανάγκες της με πολύ λιγότερο προσωπικό από το απαιτούμενο που συνεπάγεται πολλές υπερωρίες, φτηνά μεροκάματα, 25 – 40 ευρώ και ένσημα ξεφτιλισμένα στα επίπεδα των 26 ευρώ.» τονίζει ο κ. Ξανθουδάκης.

Την ίδια στιγμή, μεγάλος είναι ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων πανελλαδικά. Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δύο χρόνια πριν, μιλούσαν για περίπου 5.000 εργατικά ατυχήματα μέσα σε ένα χρόνο.

Τα στοιχεία ωστόσο δεν αποτυπώνουν απόλυτα την πραγματικότητα, καθώς λόγω της αδήλωτης εργασίας δεκάδες είναι τα εργατικά ατυχήματα τα οποία δεν καταγράφονται.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ