ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Συναντούν τον Αραχωβίτη για τα θερμοκήπια

0

Μόνο οι θερμοκηπιακές περιοχές της Κρήτης θα εκπροσωπηθούν στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη, αύριο, Δευτέρα, στις 11 το πρωί, στο υπουργείο στην Αθήνα, αφού θα κυριαρχήσει στη συζήτησή τους το θέμα της ένταξης της θερμοκηπιακής ντομάτας στο πρόγραμμα “Κομφούζιο” για την καταπολέμηση της Tuta absoluta.

Ωστόσο, με την ευκαιρία της συνάντησης αυτής, οι εκπρόσωποι των αγροτών θα υποβάλουν και γενικότερο υπόμνημα με όλα τα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες της Κρήτης, και τα οποία αναμένεται να βρίσκονται και στην ατζέντα του υπουργού όταν ο ίδιος θα κατέβει – όπως έχει υποσχεθεί – στην Κρήτη, για να δώσει σχετικές απαντήσεις.

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα θα βρεθούν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγάλων Αγροτικών Συλλόγων της Ιεράπετρας, του Τυμπακίου, της Σητείας και των Χανίων, προκειμένου να συναντηθούν με τον Σταύρο Αραχωβίτη. Θα είναι, συγκεκριμένα, πέντε άτομα από το Παγκρήτιο Συντονιστικό των αγροτών, που προέρχονται από τις περιοχές εκείνες του νησιού που παράγονται οπωροκηπευτικά και όπου υπάρχουν οι λεγόμενες εντατικές καλλιέργειες. Αξίζει να υπενθυμίσουμε, μάλιστα, ότι ο συγκεκριμένος χώρος παραγωγών έχει δηλώσει πολλές φορές τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο εν λόγω υπουργός δεν είχε ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στο σχετικό κάλεσμα. Κι αυτό, την ώρα που για το ίδιο θέμα, αυτό δηλαδή του προγράμματος “Κομφούζιο”, είχε ήδη πραγματοποιήσει ανάλογες επαφές με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης τόνισε ότι, «εκτός από το θέμα της Tuta absoluta, θα ενημερώσουμε τον υπουργό και για τα άλλα θέματα που θέτουμε ως Κρήτη, δίνοντάς του το υπόμνημα που είχαμε καταθέσει προσωπικά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν είχε έρθει στο Τυμπάκι»…

Εξάλλου, μετά από τη συνάντηση αυτή, οι εκπρόσωποι των αγροτών έχουν αποφασίσει να επιδιώξουν συνάντηση και με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά στη Βουλή, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο τον κύκλο των επαφών τους με τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.

«Βεβαίως και θα δώσουμε τη βαρύτητα στο θέμα της Tuta absoluta, γιατί είχαμε ξεκινήσει συζήτηση με το υπουργείο για το πρόγραμμα “Κομφούζιο” και δεν έχουμε μέχρι σήμερα απαντήσεις. Από ’κει και πέρα θα δώσουμε και το υπόμνημα, διότι ο ίδιος ο υπουργός έχει πει ότι θα έρθει στην Κρήτη και θα έχει απαντήσεις γύρω από τα αιτήματά μας»…

Για το κομμάτι της Tuta absoluta ο συνδικαλιστής μάς είπε ότι «το “Κομφούζιο” μέχρι σήμερα έχει εφαρμοστεί σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Έχει εφαρμοστεί στα ροδάκινα και σε άλλα δέντρα, και έχει δώσει αποτελέσματα. Και λέμε εμείς: Από τη στιγμή που δίνει αποτελέσματα σε έναν τεράστιο χώρο ανοιχτό, όπως είναι αυτός των δενδρωδών καλλιεργειών, περιμένουμε ότι θα δίνει αποτέλεσμα και σε κλειστούς χώρους όπως είναι οι χώροι των θερμοκηπίων»…

Ο συνδικαλιστής τονίζει, εξάλλου, ότι μπορεί σήμερα να μην υπάρχουν ζημιές από τη φονική πεταλούδα στις καλλιέργειες της ντομάτας, λόγω καιρού, όμως «σύντομα, από τον Μάρτιο και μετά που θα αρχίσει να μπαίνει η άνοιξη σιγά-σιγά, θα διαμορφωθούν οι ιδανικές θερμοκρασίες για την αύξηση του πληθυσμού. Έτσι κι αλλιώς, εμείς τώρα είμαστε προς τα τελειώματα της καλοκαιρινής καλλιέργειας της ντομάτας και ήδη δουλεύουμε την καλλιέργεια της άνοιξης. Οπότε εκεί θα μας δημιουργήσει τα μεγάλα προβλήματα»…

Όσο για τον στόχο της διεκδίκησης; «Μακάρι να προλαβαίναμε φέτος να μπαίναμε στο πρόγραμμα», όπως λέει ο συνδικαλιστής. «Αλλά είναι κάτι πολύ δύσκολο. Εμείς τον κυνηγούμε σαν στόχο. Αλλά κάθε μέρα που περνάει κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα. Δηλαδή, αν είχαμε τον Δεκέμβριο απάντηση, βεβαίως θα μπορούσαμε να το εφαρμόσουμε τώρα. Αφού έχουμε μπει στα μέσα Φεβρουαρίου και δεν έχουμε κάτι θετικό, πώς θα το εφαρμόσουμε;».

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι με βάση την ομόφωνη απόφαση όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Κρήτης, όπως αυτή ελήφθη το πρωί της περασμένης Δευτέρας στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, τρεις ομάδες εργασίας θα ασχοληθούν με τα “καυτά” ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες: αυτό της κλιματικής αλλαγής και των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών, το θέμα της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ και το θέμα της δακοκτονίας.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, τόσο ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, όσο και οι αντιπεριφερειάρχες, οι υπηρεσιακοί παράγοντας και η Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης είναι αποφασισμένοι να συνεργαστούν σωστά και να πιέσουν την κεντρική εξουσία να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Κρήτης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ